Debat

Teknologipagten: Pas på med at skabe et digitalt A- og B-hold i befolkningen

KRONIK: Teknologipagten er efter ét år kommet godt fra land. Vi må ikke hvile på laurbærrene, for en omsiggribende udvikling kræver et markant løft af borgernes digitale kompetencer, skriver formand André Rogaczewski.

Firmaer efterspørger ansatte med tekniske og digitale færdigheder. Men arbejdsstyrken og nyuddannede behersker ikke færdighederne i høj nok grad, skriver Teknologipagtens formand.
Firmaer efterspørger ansatte med tekniske og digitale færdigheder. Men arbejdsstyrken og nyuddannede behersker ikke færdighederne i høj nok grad, skriver Teknologipagtens formand.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af André Rogaczewski
Formand for Teknologipagten og direktør i Netcompany

Det danske samfund er præget af vækst og velstand.

År efter år dominerer Danmark samtidig undersøgelser over verdens lykkeligste lande og lande med størst social lighed. Det er en position, som vi har arbejdet hårdt på at opnå. Og som vi ikke kan tage for givet.

Hvis vi fremadrettet vil ligge i front – også internationalt – skal ærmerne smøges op. Vi er ikke ene om at ville høste potentialerne i den digital tidsalder. Og det skal gøres på en måde, hvor vi får alle med.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Udgangspunktet er heldigvis godt. Danmark er et af verdens førende lande, når det kommer til digitalisering. Vi er blandt de mest digitaliserede samfund i Europa, og FN har kåret os som verdensmestre i offentlig digitalisering.

Men vi må ikke hvile på laurbærrene, for rejsen er kun lige begyndt. Med en hastig og omsiggribende digital og teknologisk udvikling er det mere aktuelt end nogensinde, at vi har et markant og vedholdende fokus på den brede befolknings digitale og tekniske kompetencer.

Er vi i mål? Nej. Vi er nærmest lige begyndt.

André Rogaczewski
Formand for Teknologipagten og direktør i Netcompany

Undgå digital ulighed i befolkningen
Det nytter ikke, at der er for stor digital ulighed i befolkningen, så vi skaber et fremtidens A- og B-hold. Vi har brug for hver eneste dansker i samfundets digitale omstilling.

Mette Frederiksen (S) har i et af sine første interviews som statsminister årvågent givet udtryk for den splittelse, der kan opstå, hvis vi ikke er på forkant med udviklingen og tager hånd om at få alle godt med i det digitale Danmark.

"Der er nogle, der har fået flere muligheder. Men vi må også sige, at mange oplever begrænsninger. Digitalisering. Globalisering. Robotisering. Det er ikke plusord for alle, og der er mennesker, som i deres liv har betalt en høj pris – og flere kan komme til det, hvis ikke vi er på forkant med det," sagde Mette Frederiksen til Berlingske.

Netop derfor er det helt centralt, at den enkelte dansker har de rette og nødvendige kompetencer, så vi alle oplever digitale fremskridt som et reelt skridt fremad.

Vi skal samlet videre, hvor alle, der kan og vil, bidrager til en fortsat positiv udvikling af det digitale Danmark – og dermed et samfund præget af den velfærd og vækst, som vi kender i dag.

Læs også

Arbejdsstyrken mangler digitale færdigheder
Den digitale omstilling vil skabe flere arbejdspladser, ikke færre.

Vi ønsker alle at skabe flere job og fjerne mere trivielle jobfunktioner for for eksempel at frigive ressourcer til varme hænder i den offentlige sektor og sikre, at vores virksomheder er konkurrencedygtige, så de kan være det fundament, som vores samfund bygger på. Alt sammen for at skabe et bedre liv for os alle.

Befolkningens digitale parathed er et afgørende kort i at udnytte potentialerne ved den teknologiske udvikling. Har vi ikke kompetencerne bredt forankret i vores befolkning, står Danmark svagere i den globale jagt på velstand og som vejviser til digitale løsninger på klimaudfordringerne.

Danmark og danske virksomheder står over for en stor udfordring: Danske virksomheder efterspørger i stigende grad ansatte, der har tekniske og digitale færdigheder – og det er desværre færdigheder, som arbejdsstyrken eller de nyuddannede ganske enkelt ikke behersker i høj nok grad i dag.

Nogle mener, at det er et udtryk for, at det generelt går godt i verden, og at når vi igen står med nedgang i økonomien, vil vi se en mindre efterspørgsel på arbejdskraft, og dermed er problemet løst. Dette er en forsimplet og gammeldags måde at se samfundsudviklingen på.

Pagt skal styrke digitale kompetencer
For netop digitale kompetencer vil stå i meget høj kurs, uanset om det går godt eller dårligt i økonomien.

Faktisk er det svært at se, hvorledes Danmark i dårlige økonomiske tider skal kunne klare sig globalt, medmindre vi rent faktisk har flere digitale konkurrencedygtige virksomheder, som skaber velstand til landet og en digital offentlig sektor, som er verdensledende, således at der stadig er råd til et højt velfærdsniveau.

Det er baggrunden for Teknologipagten, som er et unikt samarbejde mellem regeringen, erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner, organisationer og fonde. Formålet med pagten er at styrke danskernes tekniske og digitale kompetencer til gavn for erhvervslivet og den enkelte, så alle Danmarks borgere kan deltage i og være med til at udvikle samfundet i en meningsgivende teknisk og digital retning.

Det skal vi gøre ved at spore flere danskere ind på digitale og teknologiske uddannelser, efteruddannelser og job gennem projekter med fokus på Stem – eller mere mundret: Teknologi, it, ingeniørkundskab, naturvidenskab og matematik.

Sat i verden for at løse problemer
Er det realistisk at få Alfred i tredje klasse til at interessere sig for både fodbold og robotter? Kan en politisk vedtaget pagt påvirke 19-årige Emilies valg af uddannelse, så hun overvejer softwareteknologi?

Vil 16-årige Sofie turde vælge en erhvervsuddannelse i stedet for det gymnasium, som hendes forældre gik på, for at komme rigtigt tæt på erhvervslivets teknologiske udvikling?

Og hvad med Frank, der efter 25 år på arbejdsmarkedet oplever, at opgaverne ændrer karakter til fordel for digitale løsninger, som han ikke har fået kompetencerne til at håndtere?

Det er det, som Teknologipagten er sat i verden for at løse.  

Godt på vej – langt fra i mål
Teknologipagten har rundet ét år og er kommet rigtig godt fra land. Der er imponerende tilslutning fra mere end 100 projekter, som tilsammen engagerer mere end 800 aktører, der alle brænder for at give danskerne stærkere Stem-kompetencer.

Og til min store glæde er målet om at engagere en million deltagere i indsatser under Teknologipagten inden udgangen af 2020 allerede indfriet.

På tværs af alder, uddannelsesniveauer, virksomheder og landsdele findes aktører, der brænder for at udstyre danskerne med flere tekniske og digitale værktøjer i takt med den stigende digitalisering af vores samfund.

Er vi i mål? Nej. Vi er nærmest lige begyndt. Men vi har taget rigtige og vigtige skridt. Alle lag i samfundet skal på nærmeste hold opleve fordelen ved den digitale omstilling.

Kræver vilje og samarbejde
Sammen fortsætter vi arbejdet for at indfri teknologipagtens ambitiøse målsætninger til gavn og glæde for hele samfundet.

Om kort tid lanceres en spændende kampagne målrettet forældre og børn med ønsket om at motivere og anspore til fascination og lyst til at prøve kræfter med de tekniske og digitale discipliner.

Med alle de gode projekter i pagten får Frederik og hans forældre muligheden for at overveje, om det ikke kunne være sjovt, hvis noget af sommeren kunne gå med at bygge små robotter på en teknologicamp.

Emilie, Sofie og deres forældre vil via projekter og kampagner i pagten møde rollemodeller og motiverende forløb, der sikrer, at flere får øjnene op for, hvordan netop de kan være med til at udvikle nye innovative løsninger, som landet og verden har brug for inden for eksempel klima, miljø og sundhed.

Og Frank skal opleve, at hans arbejdsgiver investerer i ham ved at opkvalificere og videreuddanne, så han udstyres med tekniske kompetencer, der sætter ham i stand til at løse virksomhedens teknologiske eller digitale opgaver.

Dét arbejder vi for i Teknologipagten, og jeg glæder mig også over, at det er lykkedes at samle toppen af dansk erhvervsliv i en digital dogmebevægelse, der arbejder for at efteruddanne tusindvis af stærkt efterspurgte digitale helte.

Vi har ingen tid at spilde, men vi kan, hvis vi vil – og hvis vi løfter i flok.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

André Rogaczewski

Adm. direktør og partner, Netcompany, formand, DI Digital, formand, Fonden for Entreprenørskab, formand, Teknologipagten
cand.scient. i datalogi (Aalborg Uni. 1993)

0:000:00