Debat

V: Fordomme hindrer udbredelsen af it-løsninger

DEBAT: Plejeområdet afskriver teknologiske løsninger, hvis det i enkelte tilfælde ikke lykkes at implementere dem. Kommunerne må arbejde med udførelsen i stedet for at lade sig skræmme, mener Michael Aastrup Jensen, it-ordfører for Venstre.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Brugen af velfærdsteknologi bør have langt større politisk fokus og i stedet for at lade debatten afspore af kortsigtet populisme, bør vi fordomsfrit se på, hvilke muligheder it kan give os.

Michael Aastrup Jensen
It-ordfører for Venstre
Fakta

Altinget | Velfærdsteknologi har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet Velfærdsteknologidebatten. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den politiske og faglige debat i Danmark på området for velfærdsteknologi. Løbende inviterer Altinget l Velfærdsteknologi eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger på området for velfærdsteknologi.

Fra 29. oktober og en måned frem sætter Velfærdsteknologidebatten fokus på, hvordan der sættes skub i brugen af velfærdsteknologiske løsninger. 

Mød denne måneds debatpanel her.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Af Michael Aastrup Jensen
It-ordfører for Venstre

It kan revolutionere velfærdsstaten og løse mange af de udfordringer, vi står overfor. I stedet for at tænke nedskæringer og kvalitetsforringelser betyder it-løsninger muligheden for bedre service for borgeren.

Den største forhindring er paradoksalt nok politikkernes bekymringer, for borgerne efterspørger de løsninger, teknologien giver os.

Mulighederne er mange, for eksempel i forbindelse med genoptræning. I stedet for, at borgeren skal bevæge sig hen på sygehuset eller et genoptræningscenter, kan genoptræningen foregå digitalt med online-forbindelse til eksempelvis fysioterapeuten.

Teknologien findes allerede og bliver allerede brugt kommercielt af fitnesskæden Fresh Fitness. Det lyder måske discountagtigt, men for borgeren kan der være en stor fordel i det, da transporttid og ventetid formindskes kraftigt.

Dermed går det ikke udover eventuelt erhvervsarbejde, og man føler sig ikke syg på samme måde, som hvis man med jævne mellemrum er nødt til at opsøge et sygehus eller genoptræningscenter. Samtidig er det naturligvis heller ikke uvæsentligt, at der ligger et betydeligt besparelsespotentiale for det offentlige.

Opgiver for hurtigt
For nogle patientgrupper er daglig kontrol en nødvendighed, eksempelvis KOL-patienter. Et forsøg på Fyn har muliggjort selvkontrol i eget hjem, hvor lægen så modtager testresultaterne online.

Den største bekymring blandt patienterne var, at forsøget ville blive stoppet. Den slags positive erfaringer bør vi tage ved lære af og udrulle teknologien til resten af landet. Der er mange lavthængende frugter at plukke, men det kræver, at vi prioriterer det politisk. Og det kræver, at vi ikke lader os skræmme.

Desværre er der mange, der netop har en dagsorden om at skræmme. Debatten om robotstøvsugere er et alt for godt eksempel på, at teknologiske løsninger i ældreplejen nærmest er blevet dæmoniseret.

En række klodsede sager fra kommunerne har båret yderligere brænde til bålet, og Frederiksberg Kommune har helt droppet brugen af robotstøvsugere. Det er for mig helt uforståeligt, for idéen er god. Så må man arbejde med udførelsen i stedet for blot at konkludere, at ”det er der ingen fremtid i”. 

Et godt grundlag for afprøvning
Danmark har verdens største offentlige sektor, og det er som ofte en hæmsko for dansk konkurrenceevne. Imidlertid kan brug af velfærdsteknologi vise sig at styrke dansk eksport, eftersom der i Danmark er perfekte muligheder for at afprøve nye løsninger i den vidtforgrenede offentlige sektor. 

Brugen af velfærdsteknologi bør have langt større politisk fokus og i stedet for at lade debatten afspore af kortsigtet populisme, bør vi fordomsfrit se på, hvilke muligheder it kan give os.

Det burde faktisk være et tema her midt i kommunalvalgkampen. Beklageligvis er det nærmest blevet et fy-ord, og af frygt for et dårligt valg afholder politikkerne sig fra at tænke lidt ud af boksen. Når valgplakaterne er pillet ned, de sidste stemmer talt op og det sidste stykke valgflæsk spist, håber jeg, at vores nye byråd og kommunalbestyrelser vil lade sig udfordre i forhold til, hvordan vi kan bruge it til at skabe en bedre og mere effektiv offentlig sektor.  
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00