Debat

Hele verden har brug for dansk velfærdsteknologi

DEBAT: Danmark er meget langt fremme på velfærdsteknologiområdet. Og danske kommuner, regioner og virksomheder er i fuld gang med nye ambitiøse projekter, der kan eksporteres. Så hvad venter vi på, spørger Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune.

Danske kommuner, regioner og virksomheder er i fuld gang med nye ambitiøse velfærdsteknologi-projekter, der kan eksporteres, skriver Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune og formand for partnerskab for velfærdsinnovation i Business Region Aarhus. (Foto: Business Region Aarhus).
Danske kommuner, regioner og virksomheder er i fuld gang med nye ambitiøse velfærdsteknologi-projekter, der kan eksporteres, skriver Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune og formand for partnerskab for velfærdsinnovation i Business Region Aarhus. (Foto: Business Region Aarhus).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ivan Kjær Lauridsen
Velfærdsteknologichef, Aarhus Kommune og formand for partnerskab for velfærdsinnovation i Business Region Aarhus*

Vi er allerede godt i gang i Danmark. Og det, vi er i gang med, er der andre – i Norden, i Europa, i verden - der går og venter på. Så hvad venter vi på? Lad os samle kræfterne og rykke sammen.

Ivan Kjær Lauridsen
Velfærdsteknologichef, Aarhus Kommune og formand for partnerskab for velfærdsinnovation i Business Region Aarhus

En iPad, en internet-forbindelse og et lille webcam. Mere skal der ikke til, for at en pensionist i Beder syd for Aarhus kan få sin faste morgen-insulin uden at få en sygeplejerske inden for døren. Et online-opkald til sygeplejersken, der sidder et andet sted i kommunen, sikrer, at han får den rigtige dosis insulin placeret det rigtige sted i låret.

Fakta
Velfærdsteknologidebatten på Altinget : velfærdsteknologi har til formål at fokusere og styrke den politiske og faglige debat om velfærdsteknologi i Danmark.

Løbende inviterer vi derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for velfærdsteknologiområdet.


Velfærdsteknologidebatten vil i den kommende tid sætte fokus på europæiske erfaringer med velfærdsteknologi. Hvad kendetegner debatten om velfærdsteknologi i de europæiske lande, og hvor er der potentiale for dansk eksport? Hvor er der muligheder, og hvor er der barrierer?  

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

I Danmark er vi godt med på det telemedicinske område. For nu at sige det på godt jysk. Faktisk er vi rigtig godt med, også på det velfærdsteknologiske område i det hele taget. Og dermed har vi en unik mulighed for at skabe et moderne vikingetogt; et forretningseventyr, der rækker ud til hele Europa. Og længere endnu.

Telegrafen, telefonien, telemedicin
I Danmark har vi know-how, it- og teknologisk ekspertise, og ikke mindst har vi erfaringer. Der er på landsplan lige nu 46 projekter inden for telemedicin og telesundhed, hvorfra blandt andet ovenstående eksempel er hentet. Cirka 40 procent af projekterne er forankret i Region Midtjylland. Som nation placerer det os langt fremme i feltet i en verdensdel, hvor befolkningerne ældes, og hvor teknologiske løsninger efterspørges af både borgere og offentlige aktører.

Vi har i Danmark med andre ord et kæmpe potentiale for at eksportere vores viden og løsninger. Inden for telemedicin såvel som velfærdsteknologi generelt.  

Frihed hele livet
Aldrende befolkninger og små nye årgange til at holde hjulene i gang stiller nye krav til, hvordan vi indretter vores samfund og vores hjem. I Aarhus Kommune indretter vi alle nye og ombyggede plejeboliger med blandt andet gennemgående loftlifte, automatiske gardin-, vindues- og døråbnere, robotstøvsugere og wellness-toiletter som standard. Det gør vi, fordi det giver den enkelte beboer mulighed for selv at bestemme, hvornår der skal luftes ud, hvem der skal lukkes ind, og ikke mindst, hvornår det er muligt at gå på toilettet.

Det giver frihed.

Bare tryk på knappen
Mange har haft travlt med at skælde ud på robotstøvsugere og -toiletter. Internt kalder vi det med et glimt i øjet for ’knap-forskrækkelse’, når borgere og medarbejdere hellere vil ty til toiletpapir og manuel hjælp til fru Hansen end at prøve sig frem med knapperne. Heldigvis er der mange borgere og medarbejdere i både ældreplejen og resten af kommunen, der har taget teknologierne til sig og ikke ville være dem foruden.

For at sætte yderligere skub i begejstringen er vi i Aarhus gået i gang med et massivt kompetenceløft, hvor 3.000 medarbejdere i den kommende tid skal uddannes i brug af hele paletten af teknologier. Også den erfaring, tænker vi, kan eksporteres. Faktisk er vi allerede i gang med at dele vores gode erfaringer med venskabsbyer og samarbejdspartnere i Norden og resten af Europa – heriblandt Tyrkiet, som udgør et kæmpe marked, der hungrer efter nye løsninger.

Eventyret er kun lige begyndt
Sygeplejersken på skærmen i Beder kunne lige så vel levere tryghed til personer langt uden for Aarhus-området. Hun kunne tilse sår i Skjern, hjælpe med øjendråber i Horsens, vejlede i korrekt inhalering af KOL-medicin i Langå, Skagen, Købehavn, Berlin, Madrid, eller hvor ferien nu går hen. Fysioterapeuter kan guide borgere gennem træning online, lægen tjekke op på patienter i den anden ende af regionen og spare dem to timers kørsel for en ti minutters konsultation.

Mulighederne er mange, og de ligger lige for. I en ikke så fjern fremtid vil vi uden tvivl se langt mere avancerede eksempler end dem, jeg kommer med her. I Aarhus kører vi nu, i samarbejde med en videninstitution i Korea, med tredje version af hjernetræningsrobotten Silbot, der for hver ny version bliver mere og mere menneskelig.

Vi har i Business Region Aarhus et konstruktivt samarbejde på tværs af 11 kommuner, og har blandt andet herfra indblik i de ambitiøse og vanvittigt spændende projekter, der er gang i i kommunerne omkring os – Horsens, Randers, Viborg, Holstebro med flere. I Odense klør de på for fuld skrue, og det samme billede tegner sig, hvis vi kigger ud over landets øvrige kommuner og regioner; på sygehusene og specialtilbuddene, for slet ikke at tale om virksomhederne, der leverer de teknologiske løsninger i tæt samarbejde med alle de førnævnte.  

Jo, vi er allerede godt i gang i Danmark. Og det, vi er i gang med, er der andre – i Norden, i Europa, i verden - der går og venter på.

Så hvad venter vi på? Lad os samle kræfterne og rykke sammen.

*Business Region Aarhus består af Aarhus, Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg og Syddjurs kommuner. Læs mere her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ivan Kjær Lauridsen

Velfærdsteknologichef, Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune
sygeplejerske (Aarhus Amts Sygeplejeskole 1987), HD (Handelshøjskolen i Aarhus 2003), MPM (SDU 2008)

0:000:00