Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Peter Hummelgaard

Vil kærestesvindel kunne finansieres via offerfonden?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Retsudvalget, Spørgsmål 763

Vil ministeren – på baggrund af at Rådet for Offerfonden i 2022 har givet helt eller delvist tilskud til 36 projekter (13 forskningsprojekter og 23 øvrige projekter), der bl.a. handlede om en styrket indsats for forældre til børn, som er ofre for online kriminalitet og en styrkelse af retsstillingen for ofte for økonomisk psykisk vold – redegøre for, om et projekt der omhandler beskyttelse af ofre for såkaldt kærestesvindel, hvor svindlere via datingportaler eller sociale medier foregiver at være på udkig efter en kæreste, men i stedet franarrer offeret betydelige midler, vil kunne finansieres via offerfonden?

Svar fra onsdag den 13. marts 2024

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rådet for Offerfonden, der har oplyst følgende:

”Det følger af lov om Offerfonden, at Offerfonden har til formål at yde tilskud til projekter og aktiviteter, der generelt kan styrke viden om eller indsatsen til støtte for ofre for forbrydelser og trafikofre eller grupper heraf. Der kan alene ydes støtte til projekter og aktiviteter og ikke direkte til enkelte ofre.

Rådet for Offerfonden yder tilskud til offerrådgivninger, forskning, uddannelsesindsatser, seminarer, informationsmateriale, forsøgs- og udviklingsaktiviteter samt lignende projekter og aktiviteter.

Det er en forudsætning for, at der kan bevilges midler, at projektet eller aktiviteten har et klart offerperspektiv. Projekter og aktiviteter, som har præventiv karakter, kan efter rådets praksis ikke opnå tilskud, da lovens fokus er ofre for forbrydelser og trafikulykker og dermed personer, som har været udsat for en forbrydelse eller en trafikulykke.

Der kan ikke ydes støtte til projekter og aktiviteter, som allerede er finansieret ved andre midler. Der kan dog gives tilskud til projekter og aktiviteter, som modtager midler fra andre støtteordninger, når der derved sker en yderligere styrkelse af projektet eller aktiviteten.

Der kan ikke ydes tilskud til projekter og aktiviteter, der allerede er påbegyndt eller har fundet sted.

Rådet for Offerfonden annoncerer som udgangspunkt to gange årligt efter ansøgninger om tilskud fra fonden til henholdsvis forskningsprojekter samt andre aktiviteter og projekter. Rådet yder tilskud til de projekter og aktiviteter, som opfylder de grundlæggende betingelser, og som rådet ud fra kvalificerede ansøgninger vurderer i højeste grad opfylder Offerfondens formål og kriterierne i det enkelte opslag.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00