Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Simon Kollerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om, hvorledes EU arbejder med aldersbekræftelse, herunder redegøre for, i hvilket regi af EU der arbejdes med dagsordenen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 113, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for, hvorledes EU arbejder med aldersbekræftelse, herunder redegøre for, i hvilket regi af EU der arbejdes med dagsordenen, og vil ministeren oplyse status på det igangværende arbejde?

Svar fra mandag den 9. maj 2022
Jeg kan oplyse, at der på nuværende tidspunkt pågår forhandlinger om revision af den gældende eIDAS-forordning, der regulerer digitale identiteter og tillidstjenester i EU. Digitaliseringsstyrelsen har oplyst følgene herom:

”Hvad angår aldersverifikation i EU, er det centralt at påpege forordningsforslaget om en sikker og pålidelig digital identitet til alle europæere, som blev fremsat 3. juni 2021 (EU KOM nr. 281/2021). I forslaget lægges op til, at alle medlemsstater skal udstede digitale ID-tegnebøger og samtidig lægges der op til at ”meget store onlineplatforme” skal være pålagt at acceptere de europæiske digitale ID-tegnebøger.

Dette vil kunne stille bedre værktøjer til rådighed for at sikre aldersverifikation i EU. Forslaget er fortsat under forhandling og det er derfor stadig meget usikkert, hvordan den konkrete udmøntning og implementering af en digital ID-tegnebog skal finde sted, samt de omkostninger dette kan medføre.” Der er ligeledes igangsat et EU-finansieret projekt kaldet euConsent, der har til formål at udvikle standarder for forældrekontrol og aldersverifikation, der ikke samler unødvendige data om et barn. euConsent oplyser på deres hjemmeside, at projektet bl.a. har til formål at bygge videre på eIDAS infrastrukturen.

1 Derudover vil forordningen om digitale tjenester (DSA’en) sætte krav til de største online platforme med mere end 45 mio. månedlige brugere om 1 https://euconsent.eu/ at udføre en vurdering af bl.a. de negative konsekvenser for mindreårige.

Hvis en platform vurderer, at den påvirker mindreårige negativt, skal den iværksætte rimelige, proportionale og effektive tiltag, der begrænser risiciene. Vi er ved at analysere den endelige aftale, men det er vores klare forventning, at aldersverifikation ventes at blive nævnt som eksempel på et målrettet tiltag, der kan begrænse risici for mindreårige. Herudover at bestemmelsen er udvidet, så den også gælder de største online søgemaskiner.

Danmark har i forhandlingerne støttet begge ændringer.
0:000:00