Åbenhedstinget kritiserer Justitsministeriets vejledning om whistleblowere

Justitsministeriets udkast til vejledning for whistleblowere giver hverken tryghed for whistleblowere eller hjælp til at få kritisable forhold frem i lyset, lyder det i et høringssvar fra Åbenhedstinget udarbejdet af jurist Oluf Jørgensen.

En ny vejledning for whistleblowere har mange benspænd for dem, som det hele handler om, nemlig whistleblowerne, skriver Oluf Jørgensen. Her er justitsminister Nick Hækkerup (S) på vej ind i Justitsministeriet.
En ny vejledning for whistleblowere har mange benspænd for dem, som det hele handler om, nemlig whistleblowerne, skriver Oluf Jørgensen. Her er justitsminister Nick Hækkerup (S) på vej ind i Justitsministeriet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Ny vejledning for whistleblowere har til formål at gøre det trygt at være whistleblower, “fordi det er i offentlighedens interesse at kritisable forhold på offentlige og private arbejdspladser kommer frem i lyset”.

Men Justitsministeriets gode intentioner bliver ikke indfriet i vejledningen, lyder det i et høringssvar fra Åbenhedstinget.

“Den giver hverken tryghed for whistleblowere eller hjælp til at få kritisable forhold frem i lyset - tværtimod,” skriver jurist og offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen, der er forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00