Direktør går i protest mod udflytning

FARVEL: Henrik Brandt har bygget Idrættens Analyseinstitut op gennem 13 år, men har nu sagt op. Udflytning vil koste job på instituttet, vurderer han: "Jeg forstår ikke, at en liberal regering vil lade det ske." Mette Bock (LA) tager opsigelsen "til efterretning".

Kulturminister Mette Bock (LA) vil ikke kompensere Idrættens Analyseinstitut, hvis det taber penge på at flytte til Aarhus som led i regeringens udflytningsplan. Direktøren forudser tab af stillinger, og det vil han "ikke være med til".
Kulturminister Mette Bock (LA) vil ikke kompensere Idrættens Analyseinstitut, hvis det taber penge på at flytte til Aarhus som led i regeringens udflytningsplan. Direktøren forudser tab af stillinger, og det vil han "ikke være med til".Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Udflytningen af otte arbejdspladser ved Idrættens Analyseinstitut (Idan) kan reelt blive en afvikling af arbejdspladser. Det vurderer instituttets direktør, Henrik Brandt, som nu forlader sin post i protest mod udflytningen.

For når de otte medarbejdere i København, som hiver forsknings- og analyseopgaver hjem til instituttet, bliver flyttet til Aarhus, vil det forstyrre instituttets arbejde så meget, at det ikke kan hive nok opgaver hjem.

"Vi er en anderledes offentlig arbejdsplads på den måde, at de stillinger, regeringen nu vil flytte, dem har vi selv skabt. Vi har selv været ude og hente opgaver hjem. Udflytning tager så meget tid og så mange kræfter, at vi vil kunne skaffe færre opgaver til butikken og må skære stillinger væk. Jeg forstår ikke, at en liberal regering vil lade det ske, bare fordi den har en generel udflytningsplan, som intet har med Idan eller vores måde at fungere på at gøre," siger Henrik Brandt.

Politikerne forsømmer gyldne muligheder
Idrættens Analyseinstitut har i øjeblikket 11 medarbejdere i Aarhus, deriblandt direktøren. Derudover har instituttet otte medarbejdere i København, som altså skal flyttes til Aarhus.

Fakta
Idrættens Analyseinstitut (Idan)

En selvejende institution, der skal skabe overblik over aktuel, samfundsorienteret idrætsforskning og sætte gang i debat om idrætspolitiske spørgsmål.
Arrangerer idrætspolitiske konferencer og står for den internationale Play the Game-konference om idrætspolitik.
Omfatter også Videncenter for Folkeoplysning.

Henrik Brandt annoncerede i sidste uge med et opslag på LinkedIn, at han stopper.

Så får vi sådan en skovl i hovedet med udflytningsplanen. Og jeg vil ikke være med til at skære i de stillinger, vi selv har skabt – det har jeg for meget ejerfølelse til.

Henrik Brandt
Direktør i Idrættens Analyseinstitut

Her kritiserer han også, at den statslige idrætspolitik "forsømmer gyldne muligheder".

Han uddyber over for Altinget, at han mener, at regeringen – og stort set alle partier på Christiansborg – ikke har øje for de mange små, innovative organisationer, som kan få idrætslivet, foreningsfællesskaber og folkesundheden til at blomstre. I stedet fører man groft sagt idrætspolitik udelukkende gennem mastodonterne DGI og Danmarks Idrætsforbund, mener han.

For mens de små typisk bliver tilgodeset med midlertidig støtte, løber de store med langt størstedelen af de faste bevillinger.

"Det er især mærkeligt, at det fortsætter under en regering, som jo ikke vil lade det her ske på medieområdet. Der må DR endelig ikke blive for store, men når det gælder idrætten, så giver man ikke plads til de små, innovative organisationer," siger Henrik Brandt, som understreger, at han har stor respekt for arbejdet i både DGI og Danmarks Idrætsforbund.

Ud over at han selvfølgelig gerne så en højere fast bevilling til sin egen organisation, peger han på brancheforeninger for eksempelvis idrætsfaciliteter eller golfbaner, fitnesscentre og sociale projekter som væresteder og Broen som nogle af dem, der kunne bruges mere strategisk i idrætspolitikken.

"Så får vi sådan en skovl i hovedet"
Henrik Brandt har været med i Idrættens Analyseinstitut fra begyndelsen for 13 år siden og været med til at bygge organisationen op.

Der har ifølge den afgående direktør gennem årene været udsving i den statslige støtte, og derfor var han glad for, at instituttet netop var kommet over på en anden ordning med en mere fast bevilling.

"Men så får vi sådan en skovl i hovedet med udflytningsplanen. Og jeg vil ikke være med til at skære i de stillinger, vi selv har skabt – det har jeg for meget ejerfølelse til. Derfor stopper jeg nu," siger Henrik Brandt, som forlader posten ved udgangen af april uden konkret, nyt job i sigte.

Minister: Vi vil bistå med flytningen
Kulturminister Mette Bock (LA) siger i en skriftlig kommentar til Altinget, at hun tager opsigelsen "til efterretning".

"Henrik har ydet en mangeårig engageret og kvalificeret indsats i opbygningen og konsolideringen af Idan med deres analyser af høj kvalitet og i deres rolle som kritisk vagthund på idræts- og folkeoplysningsområdet.

Jeg har tillid til, at bestyrelsen finder en god efterfølger for Henrik, som kan stå for opbygningen af det samlede Idan i Aarhus. Kulturministeriet vil selvfølgelig fortsat understøtte og bistå Idan med flytningen," lyder det fra ministeren.

Instituttets analyse- og forskningsleder, Maja Pilgaard, er udpeget som konstitueret direktør frem til nytår. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Henrik H. Brandt

Selvstændig konsulent, Idrættens Konsulenthus, fhv. direktør, Idrættens Analyseinstitut, fhv. journalist, Jyllands-Posten
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1993)

0:000:00