LA-ordfører: Jeg er dødtræt af klimakrigernes retorik

DEBAT: Klimadebatten minder efterhånden om 1990'ernes indvandrer-debat, hvor fronterne var trukket skarpt op. Klimakrigerne har indtaget en ophøjet position, hvor de føler sig hævet over alle andre og lader hånt om både vækst og personlig frihed, skriver Carsten Bach (LA).

Carsten Bach (LA)
Klima- og energiordfører

Ved denne tid næste år er det 20 år siden, daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) erklærede, at Dansk Folkeparti, uanset hvor mange anstrengelser man gjorde sig, aldrig ville blive stuerene.

Ordene faldt i en tid, hvor man diskuterede flygtninge, indvandrere og integration på en helt anden måde, end vi gør i dag. Der er bred konsensus om, at en fast udlændingepolitik er nødvendig, og at der skal stilles krav til den enkelte indvandrer. For 20 år siden blev man udskammet, sat i bås med ignoranter, racister og det, der er værre, hvis man erklærede sig uenig i mainstream.

Fronterne er trukket op
Når jeg betragter debatten om klimaforandringerne, fremtiden og indsatsen for at ændre udviklingen, så står parallellerne tydeligt frem for mig. Ligesom det gjorde sig gældende med debatten om flygtninge og indvandrere for 20 år siden, er fronterne skarpt trukket op i klimadebatten, og nogle debattører kommer med deres meget skarpe og kontante stil til at fylde rigtig meget.

Der er dem, der på den ene side ikke rigtig kan se, at der er et problem i klimaforandringerne. Måske anerkender de dem slet ikke. De synes ikke, der er grund til at lave noget om, og mener, at alt det her klimahalløj er forbeholdt en sniksnakkende klasse i København, og den er de vel at mærke ikke selv del af.

Og så er der de andre. De, der har set lyset, og nu vender projektøren lige ind i ansigtet på resten af verden. Som skælder og smælder på sociale medier og i debatter med himmelvendte øje – fysisk såvel som på skrift – og simpelthen ikke begriber, at deres omverden er så dum og bagstræberisk. ”Kan I da ikke se det?!” er nogle gange det eksplicitte spørgsmål og ofte den underliggende tone. Og jo, de fleste kan faktisk godt se det.

Den store gruppe i midten
Vi er en stor gruppe et sted i midten, der anerkender, at menneskelig adfærd skaber klimaforandringer – klimaforandringerne er menneskeskabte. Det er efterhånden et fåtal, der ikke køber den præmis. Der skal handles politisk på den nye virkelighed, som klimaforandringerne fører med sig, og det bliver der også.

Måske ikke lige så hurtigt og lige så drastisk, som nogle kunne ønske sig, men sådan er dels politik og dels en virkelighed, hvor klima har en plads på dagsordenen sammen med en række andre temaer. Herunder at sikre vækst og velstand i det danske samfund fremadrettet.

Jeg kalder dem klimakrigerne, og helt ærligt, så er jeg dødtræt af den retorik. For krigerne er selv skridt i den rigtige retning ikke nok. Det er enten eller, og hvis man ikke er villig til at lade komplet hånt om økonomisk vækst og personlig frihed, så er man ignorant og sat af debatten.

Jeg synes, det er virkelig uklædeligt at indtage en eller anden ophøjet position, hvor man kan sidde og føle sig hævet over alle andre, fordi man har en vældig indsigt i problemernes omfang.

I 1990’erne blev vestegnsborgmestrene ignoreret og grinet af, når de gjorde opmærksom på helt konkrete problemer, de oplevede i deres kommuner. De endte med at få ret i kritikken af en politik, der flugtede med idealistiske principper, men hvor virkeligheden ikke kunne følge med. Lad os ikke komme dertil igen.

Forrige artikel Kofod: Mens Venstre maler sit logo grønt, fører regeringen sort politik i EU Kofod: Mens Venstre maler sit logo grønt, fører regeringen sort politik i EU Næste artikel Rådet for Bæredygtig Trafik: Vi skal have et alternativt CO2-regnskab Rådet for Bæredygtig Trafik: Vi skal have et alternativt CO2-regnskab