Debat

Gasdistributør: Gasnettet er varmepumpens vigtigste ven

DEBAT: Vi kan sikre en grøn omstilling med 100 procent CO2-neutral opvarmning af offentlige bygninger, hvis vi kombinerer varmepumper og den eksisterende gas-infrastruktur, hvoraf 30 procent af gassen er biogas i 2023, skriver Peter Kristensen.

I 2023 udgør biogas 30 procent af gassen i gasnettet, skriver Peter Kristensen fra Evida.
I 2023 udgør biogas 30 procent af gassen i gasnettet, skriver Peter Kristensen fra Evida.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Kristensen
Chef for markeds- og forretningsudvikling, Evida – det tidligere HMN/DGD

Vi står over for store økonomiske udfordringer i forhold til finansiering af den grønne omstilling, og fordi vi samtidig har fokus på bæredygtighed og ressourceknaphed, skal vi drage bedst nytte af den eksisterende infrastruktur.

Der ligger for 55 milliarder kroner og 18.000 kilometer gas-infrastruktur i den danske undergrund. En infrastruktur, der med minimalt vedligehold har en restlevetid på minimum 50 år, og som blandt andet i kobling med hybridvarmepumper kan bidrage afgørende til den grønne omstilling i offentlige bygninger og private erhverv.

Gassen bliver stadig grønnere
Et færdigbetalt gasnet er en samfundsøkonomisk optimal løsning i samspil med grønne energiformer. I 2023 udgør biogas 30 procent af gassen i gasnettet, og vælger Danmark at udnytte det samlede biogaspotentiale, tyder meget på, at vi i 2035 har en fuldstændig grøn gasforsyning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For naturgassen skal udfases og erstattes af grønne gasser. Det hersker der ingen tvivl om.

Dertil kommer, at gas på baggrund af grøn el kan transformeres til nye, grønne gasser, der for eksempel kan drive transportmidler. Kombinationen af energikilder er nødvendig, og der er behov for et samlet blik på energiplanlægningen, hvor vi inddrager hele værdikæden og ikke stirrer os blinde på brændstoffet eller på, hvilke teknologiske landvindinger der måske, eller måske ikke, venter rundt om hjørnet.

Vælger Danmark at udnytte det samlede biogaspotentiale, tyder meget på, at vi i 2035 har en fuldstændig grøn gasforsyning.

Af Peter Kristensen
Chef for markeds- og forretningsudvikling, Evida – det tidligere HMN/DGD

Ikke et paradoks i grøn omstilling
Som det fremgår af en artikel i Altinget 10. oktober, ser vi på et kæmpe potentiale for energieffektivisering af den offentlige bygningsmasse, som det er bydende nødvendigt at udnytte, hvis vi skal nå de danske målsætninger for CO2-reduktion.

Ved at kombinere den eksisterende gas-infrastruktur med varmepumper, kan vi sikre tre vigtige mål.

For det første sikrer vi en grøn omstilling baseret på en kombination af 80 procent grøn el og 20 procent grøn gas – altså 100 procent CO2-neutral opvarmning af de offentlige bygninger.

For det andet sikrer vi omkostningseffektiv omstilling, hvor elnettet og varmepumpen ikke behøver at blive dimensioneret til 100 procent forsyning i perioder med spidsbelastning.

Og for det tredje opnår vi en forsyningssikkerhed døgnet rundt året rundt, da gasnettet træder til, når varmepumpen ikke kan følge med, eller når der er mangel på grøn strøm.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00