Lilleholt: Ida Aukens kritik skyder helt ved siden af

REPLIK: Ida Auken (R) og 92-gruppens kritik af dansk indsats ved COP23 er symbolpolitik af værste skuffe. Vi skal måles på vores resultater – ikke på antallet af embedsmænd, der deltager i klimaforhandlingerne, skriver energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Af Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

92-gruppen kritiserede i sidste uge Danmarks indsats ved klimatopmødet COP23 i Bonn  i et indlæg i Altinget, og Ida Auken (R), Radikale Venstres klimaordfører, skrev i et debatindlæg i Altinget den 14. november, at Danmark er helt usynlig i det internationale klimaarbejde, ikke mindst til COP23, hvor hun anklager regeringen for at stille med et svagt hold af forhandlere.

Det er selvfølgeligt helt forkert, og kritikken er symbolpolitik af værste skuffe, der tegner et totalt misvisende billede af Danmarks store globale klimaengagement.

Danmark forhandler sammen med resten af landene i EU. Vi har sat en fælles målsætning om at skære 40 procent af vores CO2-udledninger i 2030 sammenlignet med 2005.

EU’s ambitionsniveau er blandt de højeste i global kontekst, og Ida Auken bør om nogen vide, at Danmarks arbejde for verdens klima foregår på mange fronter, nationalt og i verden.

Fokus på ulandenes omstilling
Danmark har samarbejdsaftaler på energi- og klimaområdet med 12 lande: Kina, Vietnam, Sydafrika, Mexico, Ukraine, Indonesien, Tyrkiet, Etiopien, Indien, USA, Storbritannien og Tyskland.

Danmark hjælper med anseelige midler i klimafinansiering, der bidrager til ulandenes omstilling til lavemission, til tilpasning til klimaforandringer og til attraktive rammebetingelser for (øget) mobilisering af privat klimafinansiering. For eksempel er Danmark med Klimainvesteringsfonden gået foran og har mobiliseret 1,3 milliarder kroner i offentlig og privat kapital til investeringer i ulande.

Danmark har desuden bidraget med 400 millioner kroner til Den Grønne Klimafond.

Samarbejde med Trump 
Jeg har nyligt besøgt den amerikanske administration, hvor jeg indgik et samarbejde med Trump-administrationen om, at Danmark og USA skal samarbejde om at fremme både havvind og landvind i USA.

Det kan potentielt blive en stor klimagevinst, hvis USA får gang i omstillingen væk fra fossile brændsler til vedvarende energi – og helst ved brug af dansk energiteknologi naturligvis.

Smørrebrød med Nur Bekri
For nogle måneder siden havde jeg fornøjelsen af at invitere den kinesiske energiminister, Nur Bekri, på smørrebrød hjemme i min stue og fortælle om alt det, som Danmark kan tilbyde Kina i deres grønne omstilling.

Danmark samarbejder allerede med Kina om at udnytte energien fra de kinesiske vindmøller bedre, hvilket potentielt kan reducere Kinas CO2-udledninger med hvad der svarer til 75 procent af Danmarks årlige CO2-udledninger. En kæmpe global klimaeffekt.

Løkke i front for indsats 
Næste år lægger Danmark hus til hele to store klimamøder, hvor verdens mest toneangivende lande, byer og virksomheder skal sikre fremdrift i den globale grønne omstilling. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har personligt sat sig i spidsen for at samle en koalition af lande, byer og virksomheder, der skal finde konkrete løsninger på klimaudfordringen.

Alt dette giver Danmark en central placering i arbejdet for at gøre verden grønnere, og derfor skyder Ida Auken helt ved siden af.

Forrige artikel Energi- og olieforum: Dansk Energi overdriver igen varmepumpepotentialet Energi- og olieforum: Dansk Energi overdriver igen varmepumpepotentialet Næste artikel Dansk Fjernvarme: Nej, afbrænding af biomasse går ikke ud over biodiversitet Dansk Fjernvarme: Nej, afbrænding af biomasse går ikke ud over biodiversitet
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Lilleholt og EUs klimapolitik er varm luft.

  Læs Lederen i ingeniøren: Nye krumspring tager glansen af Europas klima-glorie.
  Følgende citat fra lederen er dækkende for både Danmark og EUs politik:
  Også i EU bliver ambitionerne nemlig skåret til og ned – det sker bare med tricks, som efterlader borgerne med et forfejlet indtryk af, at klimakampen fortsætter.
  https://ing.dk/artikel/leder-nye-krumspring-tager-glansen-europas-klima-glorie-208403

 • Anmeld

  Gunnar Boye Olesen · Miljøorganisationenen VedvarendeEnergi

  Men Danmark nedprioriterer stadig klimaforhandlingerne

  Efter at have deltaget to uger på COP23 som observatør for International Network for Sustainable Energy, står jeg desværre tilbage med det klare billede at Danmark spiller en ganske lille rolle i de globale klimaforhandlinger. Den lille danske forhandlingsdelegation lader de andre EU-lande tage sig af næsten alle forhandlingerne og har ingen synlige poster som forhandlingsledere.

  Det er fint at Lars Ch. Lilleholt bruger sin deltagelse i COP23 til at støtte op om UK og Kanadas initiativ om udfasning af kulkraftværker til 2030; men det ændrer ikke på at Danmark er temmelig usynling i forhandlingerne, og ikke bruger mange ressourcer under COP23 på at hjælpe verdenssamfundet med de vigtige forhandlinger om at omsætte Paris Aftalen til praktisk brug.

  Det kan vi gøre bedre, ikke mindst fordi vi vil få stor gavn af success i klimaforhandlingerne både mere efterspørgsel efter grønne løsninger, et mere stabilt klima og færre klimaflygtninge.