Debat

Dansk Solcelleforening: Regeringen bremser solcellemarkedet

REPLIK: Mens solcellemarkedet buldrer afsted i resten af verden, er markedet herhjemme præget af stor usikkerhed på grund af hasteindgreb og kortsigtede politiske løsninger, skriver Flemming Kristensen.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Kristensen,
Formand, Dansk Solcelleforening.

Thomas Danielsen skriver i sit indlæg på Altinget, at: ’Det har før været nødvendigt for såvel røde som blå regeringer at foretage drastiske ændringer på solcelleområdet’. Det kan Dansk Solcelleforening tydeligt nikke genkendende til.

For solcelleområdet har været præget af stor usikkerhed grundet utallige hasteindgreb og stop-and-go-politik, der efterhånden har ødelagt et marked, som ellers har været i en rivende teknologisk udvikling. En udvikling, som Danmark burde omfavne, men som vi skubber væk igennem en stop-and-go-politik.

Solceller skal tænkes ind i det kommende energiforlig, der skal gælde fra 2020. Men lige så vigtigt er det at etablere de nødvendige trædesten for den danske solcellebranche frem mod 2020. Vi kan ikke acceptere hasteindgreb frem mod 2020.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Stop-and-go-politik ødelægger et marked, der burde skinne    

Den varslede lovændring, der udfaser den timebaserede afregningsmodel for afgiftsfritagelse, er endnu et bump på vejen mod succes. Lovindgrebet er et pludseligt forslag, der ikke bare påvirker betingelserne for fremtidige solcelleanlæg, men også ændrer radikalt i de solcelleanlæg, der allerede er tilkoblede.

Politikernes stop-and-go-politik fører til stor usikkerhed, om hvor mange borgere og virksomheder der vælger at trække sig ud af solcellebranchen.

Flemming Kristensen
Formand i Dansk Solcelleforening

Den politiske stop-and-go-politik har skabt stor økonomisk usikkerhed på det danske solcellemarked, og i dag er branchen allerede under hårdt pres. Thomas Danielsens argumentation er, at der ikke er tale om et hasteindgreb, fordi regeringen skrider til handling, før de rammer isbjerget af en regning, men faktum er, at solcellebranchen i flere år har efterspurgt en forebyggende solcellepolitik, der tager hensyn til den udvikling, som der er på markedet.

Vi efterspørger en solcellepolitik der sikrer, at regeringen ikke rammer et pludseligt kælvet isbjerg. Vores forslag er, at den resterende del af de tidligere udbudte, men ikke benyttede puljer på 60 MW udbydes fordelt på to områder: dispensation til kommunale anlæg på 20 MW og almene boliger med virtuel afregning på 40 MW.

Derudover skal vi ikke mindst have udarbejdet en markant forenklet ansøgningsprocedure i forbindelse med ansøgning til anlæg, som ikke skal have nogen form for tilskud, men som skal finansieres gennem besparelsen ved mindre køb af el.

Langsigtet solcellepolitik udvikler markedet
Mange virksomheder ønsker at anskaffe et solcelleanlæg, selvom de betaler meget lidt i energiafgift. Skatteprovenutabet vil altså være særdeles begrænset, men ansøgningsprocedurerne og de konstante ændringer af rammebetingelserne for installerede solcelleanlæg står i vejen for udvikling af dette marked.   

En solcellepolitik skal skabe sikkerhed og igangsætte en bremset udvikling på et solcellemarked, som buldrer frem i verden omkring os, og som har et stort potentiale for eksport og nye arbejdspladser.

Så kære Thomas Danielsen og regering. Vi forstår godt, at I er bange for at ramme isbjerget, men vi har i mange år forsøgt at forklare, at I kan undgå at ramme isbjerget, hvis I blot udvikler en solcellepolitik frem mod 2020.

En solcellepolitik vil skabe stabilitet på solcellemarkedet, men det vil også betyde, at der i fremtiden ikke er behov for at føre stop-and-go-politik.

Den politiske virkelighed er branchens usikkerhed
Politikernes stop-and-go-politik fører til stor usikkerhed, om hvor mange borgere og virksomheder der vælger at trække sig ud af solcellebranchen. I dag er der kun omkring 600 beskæftigede mod 6.000 i 2012. Det er en udvikling, vi skal have vendt, men som er svær at vende, når der konstant bliver ført stop-and-go-politik på området.

Dansk Solcelleforening opfordrer regeringen til, at de i samarbejde med branchen etablerer de nødvendige trædesten for den danske solcellebranche frem mod 2020. Solcellebranchen kan ikke, frem mod et nyt Energiforlig fra 2020, acceptere hasteindgreb, konstante bump på vejen og stop-and-go-politik på et i forvejen hårdt presset marked.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vejby Kristensen

Formand, Dansk Solcelleforening og indehaver af FKSol Aps
Elektroinstallatør

0:000:00