Nu melder arbejdsgiverne ud om store bededag: "Betænkelig" lovgivning

Alt imens Dansk Arbejdsgiverforening roser det øgede arbejdsudbud, er organisationen i nyt høringssvar skeptisk overfor, at lovforslaget griber ind i overenskomsterne. 

Jacob Holbraad er administrerende direktør i DA, der er hovedorganisation for arbejdsgiverorganisationer som DI og Dansk Erhverv.
Jacob Holbraad er administrerende direktør i DA, der er hovedorganisation for arbejdsgiverorganisationer som DI og Dansk Erhverv.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Efter en uges betænkningstid er Dansk Arbejdsgiverforening nu klar med en samlet vurdering af regeringens forslag om at sløjfe store bededag. 

Og mens arbejdsgiverne jubler over, at lovforslaget vil øge udbuddet af arbejdskraft, trækker det ned i vurderingen, at regeringen med sit lovforslag blander sig i de overenskomster, som arbejdsgiverne selv har indgået med de faglige organisationer. 

Det fremgår af det høringssvar, som Dansk Arbejdsgiverforening torsdag eftermiddag har sendt til Beskæftigelsesministeriet, og som Altinget har fået adgang til. 

”DA finder dog, at lovforslaget går meget langt i forhold til overenskomsterne, når det direkte fremgår, at der er bestemmelser i kollektive overenskomster og aftaler, der ikke skal finde anvendelse. Den type regulering er altid betænkelig,” skriver organisationen. 

Høringssvaret vejer tungt, da Dansk Arbejdsgiverforening i sagen om store bededag udtaler sig på vegne af medlemsorganisationer som Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv (DE). 

Lovforslaget går meget langt i forhold til overenskomsterne, når det direkte fremgår, at der er bestemmelser i kollektive overenskomster og aftaler, der ikke skal finde anvendelse. Den type regulering er altid betænkelig

Høringssvar
DA

SVM-regeringens forslag om at sløjfe store bededag som helligdag har været stærkt omdiskuteret, siden det kom frem i regeringsgrundlaget før jul.  

For en uge siden offentliggjorde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) det konkrete lovforslag, som blandt andre arbejdsmarkedets parter har fået mulighed for at kommentere med deadline torsdag. Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har gennem hele forløbet været indædte modstandere af at sløjfe helligdagen, og FH har senest indledt en underskriftindsamling og opfordret til en folkeafstemning. 

På arbejdsgiversiden har der været anderledes stille indtil nu. I høringssvaret fremhæver DA, at lovforslaget ”vil øge arbejdsudbuddet med 8.500 personer i 2030, hvilket DA finder positivt.” 

Arbejdsgiverorganisation skriver dog samtidigt, at ideen om at afskaffe store bededag ikke er kommet fra DA selv, på trods af at DA har fremlagt en lang række af konkrete forslag til at øge arbejdsudbuddet. 

”Samlet set er DA positive overfor formålet i regeringens initiativ om at skabe mere arbejdskraft og økonomisk råderum, men vejen derhen er problematisk,” lyder det i høringssvaret. 

DA konkluderer ikke, om organisationen vil opfordre medlemmerne af Folketinget til at stemme for eller imod lovforslaget. Dermed anlægger hovedorganisationen tilsyneladende en mere tilbageholdende linje end den mindre erhvervsorganisation SMVdanmark, der samlet set finder lovforslaget ”sympatisk”. 

Læs også

Det er DA og FH, der har det overordnede ansvar for de overenskomstforhandlinger, der netop nu finder sted på det private arbejdsmarked med industrien som spydspids. De to hovedorganisationer er enige om, at såkaldte overenskomsttemaer skal behandles ved forhandlingsbordet. 

”DA og FH er enige om, at overenskomstparternes muligheder for at foretage de nødvendige prioriteringer som udgangspunkt forudsætter, at overenskomsttemaer ikke behandles parallelt i andre fora, og at parterne vil tilstræbe, at dette ikke sker,” fremgår det af en aftale, som DA-direktør Jacob Holbraad og FH-formand Lizette Risgaard indgik i november sidste år som optakt til overenskomstforhandlingerne. 

Netop indgrebet i overenskomsterne har da også været omdrejningspunktet for den kritik, som FH-formand Lizette Risgaard i de seneste uger har turneret med.  

”Lige nu stempler de big time med en betonpæl ind i den danske model fra regeringens side. Det er utilstedeligt,” sagde Lizette Risgaard ved et pressemøde tirsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00