Debat

Dansk Erhverv: Vi skal arbejde for at iværksættere bliver i Danmark – også når de får vokseværk

Danmark går glip af vækst og værdifulde idéer, når alt for mange virksomheder flytter til udlandet. Løsningen findes i at gøre op med progressionen i aktieavancebeskatningen og indføre en flad sats på niveau med vores nordiske nabolande, skriver Freja Brandhøj, chef for iværksætteripolitik i DE.

Vores fremtidige velfærd afhænger i høj grad af, hvor mange iværksættere der er, og hvor godt de lykkes. Derfor er vores fornemste opgave som samfund at få fjernet så mange benspænd på vejen som muligt, skriver Freja Brandhøj fra Dansk Erhverv.
Vores fremtidige velfærd afhænger i høj grad af, hvor mange iværksættere der er, og hvor godt de lykkes. Derfor er vores fornemste opgave som samfund at få fjernet så mange benspænd på vejen som muligt, skriver Freja Brandhøj fra Dansk Erhverv.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Freja Brandhøj
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med en verden i konstant forandring har vi om noget brug for de mest innovative, skarpe og idérige hoveder og hænder til at forme fremtiden.

For at følge med udviklingen og konkurrencen skal vi værne om de iværksættervirksomheder, der bidrager med mod og innovationen, og som sætter handling bag ideerne ved at kaste det sikre job og den stabile indkomst ud og starte deres egne virksomheder. 

Forhandlingerne om en ny iværksætterstrategi bliver afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne og Danmarks fremtid i et stadig mere konkurrencepræget internationalt marked.

Freja Brandhøj
Chef for iværksætteripolitik, Dansk Erhverv

For danske virksomheder giver vækst til os alle. En vækst, der skal sikre vores fælles velfærd.

Det vigtigste element i de kommende iværksætterforhandlinger bliver, hvordan vi får flere startups og iværksættere til at blive i landet, selvom de begynder at vokse.

Det er nemlig relativt nemt at starte virksomhed i Danmark, men desværre forlader virksomhederne landet, når de vækster og inden, de bliver store, fordi det er for dyrt og bøvlet at blive. Samtidig vælger mange startups at lade sig børsnotere i Sverige. Det giver ingen mening, og det gør Danmark fattigere.

Derfor skal vi blandt andet se på aktieindkomstskatten, mulighed for medarbejderaktier, (lige) adgang til kapital og meget andet i de kommende forhandlinger.

Vores fremtidige velfærd afhænger derfor i høj grad af, hvor mange iværksættere der er, og hvor godt de lykkes. Derfor er vores fornemste opgave som samfund at få fjernet så mange benspænd på vejen som muligt. 

Læs også

Det skal give mening at starte virksomhed i Danmark

Vi er alle enige om at skat har en betydning for investeringslysten i Danmark, og at aktiesparekontoen og iværksætterfradraget har været nødvendige måder at kompensere på. Men de to tiltag rykker ikke for alvor på de grundlæggende rammevilkår, som er nødvendige, hvis vi ikke skal miste virksomheder til udlandet.

Danmark er lige nu det land i Europa, der har den højeste skat på investeringer.

Alt for mange virksomheder vælger at flytte til udlandet, når de får vokseværk, eller når de vil sælge virksomheden. Derfor går vi glip af vækst og værdifulde idéer.

Løsningen findes i at gøre op med progressionen i aktieavancebeskatningen på 42 procent og indføre en flad sats på 27 procent – på niveau med vores nordiske nabolande Sverige, Norge, Island og Finland.

Det mest effektive greb i forhold til at skabe de bedste rammer for iværksættere og vækstsættere i Danmark er at sænke aktiebeskatningen, så lad os sænke den så meget som overhovedet muligt med det råderum, der er.

Fakta
  • Danmark har med 42 procent Europas højeste skat på aktie- og investeringsafkast.
  • Danmark ligger nederst blandt de nordiske lande i forhold til at skabe nye børsnoteringer.
  • Danmark har en generationsskifteskat på 15 procent, mens Sverige og Norge slet ikke har en generationsskifteskat.
  • Danmark ligger i den nederste tredjedel i OECD i forhold til at gøre det attraktivt for erhvervslivet at investere i forskning, udvikling og innovation.
  • Danmark har i mange år ligget fastlåst på en selskabsskat på 22 procent, som er det højeste blandt de små og mellemstore lande i Nordeuropa.
  • Danmark har kun formået at holde på 4 ud af 11 vækstsættere siden 2000 og ligger under EU-gennemsnittet på andelen af højvækstvirksomheder i landet.
  • Det er kun otte procent af kvinderne i den danske befolkning, som er nye iværksættere, og det er under OECD-gennemsnittet på 9,3 procent. Der er også fortsat store barrierer for kvindelige iværksættere på kapitalmarkedet. Kun 0,1 procent af investeringer i Danmark går til startups med kun kvindelige stiftere.

Kilde: Dansk Erhverv.

Vi skal sikre mere udvikling og vækst

Forhandlingerne om en ny iværksætterstrategi bliver afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne og Danmarks fremtid i et stadig mere konkurrencepræget internationalt marked.

Der er allerede gode toner fra en lang række af folketingets partier omkring fantom- og lagerskatten, crowdfunding, ret til erhvervskonto, frisættelse af offentlige udbud og så videre. Og et tiltrængt fokus på at gøre op med det uforløste potentiale der ligger i diversiteten inden for iværksætteri.

Alt for få kvinder kaster sig ud i iværksætteriet. Selvom vi oplever en stødt stigning, er det kun otte procent af kvinderne i den danske befolkning, som er nye iværksættere. Og kun 0,1 procent af investeringer i Danmark går til startups med kun kvindelige stiftere – på trods af at de faktisk gør det bedre end mændene, når de handler på det. Kvinderne skaber 25 procent større omsætning per investeret krone i forhold til mændene. Det er vigtigt, at vi får fokus på mulighederne for at rejse kapital uden kønsbias og på lysten til at starte selv, helt fra folkeskolen og op efter.

Lad os sikre, at det giver mening at være iværksætter og vækstsætter i Danmark med en række gode rammevilkår frem for mere pulje- og projektmageriet.

Lad os investere langt mere af det store råderum, der lige nu ligger, og som erhvervslivet i høj grad har været med til at skabe. For at fremtidssikre det potentiale, som skal danne grundlag for velfærdsstaten over de næste mange år.

Lad os handle på det nu!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Freja Brandhøj

Chef for iværksætterpolitik, Dansk Erhverv
(SDU 2013)

0:000:00