Debat

Morten Bødskov: Iværksætterstrategien skal fjerne byrder og fremme ligestilling

Jeg er ikke i tvivl om, at iværksættere er en af de vigtigste nøgler til at følge med i en verden, der forandrer sig i et til tider galoperende tempo. Derfor skal vi fjerne deres byrder, og sikre investeringer til kvindelige iværksættere, skriver erhvervsminister Morten Bødskov (S).

Danmark har stærke traditioner for iværksætteri, men flere skal tage skridtet fra lille start-up til levedygtig vækstvirksomhed. For her halter vi i Danmark efter de bedste lande som eksempelvis Sverige, skriver Morten Bødskov (S). Arkivfoto.
Danmark har stærke traditioner for iværksætteri, men flere skal tage skridtet fra lille start-up til levedygtig vækstvirksomhed. For her halter vi i Danmark efter de bedste lande som eksempelvis Sverige, skriver Morten Bødskov (S). Arkivfoto.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Bødskov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk erhvervsliv står stærkt. Vores konkurrenceevne er i top, og vi har en solid økonomi.

En væsentlig del af opskriften skal findes i driftige iværksættere, der gennem årene har sat fart i danske væksteventyr og været med til at forme og forny vores erhvervsliv.

For eksempel Poul Due Jensen, der fra en kælder i Bjerringbro udviklede en pumpe, som siden blev til milliardforretningen Grundfos. Eller Ole Kirk Christiansen, der udvidede sin snedkerforretning med trælegetøj og skabte en verdensomspændende succes med Lego.

Men lige nu står dansk erhvervsliv også i en tid, hvor verden omkring os forandrer sig i et til tider galoperende tempo med alt fra globale spændinger til teknologiske kapløb.

Flere milliarder til iværksætteri

Jeg er ikke i tvivl om, at vores iværksættere er en af de vigtigste nøgler til at følge med, så vi også i fremtiden skaber vækst og innovation. Så vi skaber de næste erhvervseventyr.

Vi bygger gradvist op til, at vi i 2030 afsætter én milliard kroner årligt til iværksætterindsatser. Det er virkeligt mange penge. Men der er brug for dem.

Morten Bødskov
Erhvervsminister, Socialdemokratiet

Derfor arbejder regeringen lige nu på en ny iværksætterstrategi. Og en velfinansieret en af slagsen. Vi bygger gradvist op til, at vi i 2030 afsætter én milliard kroner årligt til iværksætterindsatser.

Det er virkeligt mange penge. Men der er brug for dem.

For selvom vi har et godt udgangspunkt – med stærke traditioner for iværksætteri og med mange nye virksomheder hvert år – er det helt afgørende, at vi bliver ved med at gøde vores spirende virksomheder.

At vi får flere til at tage skridtet fra lille start-up til levedygtig vækstvirksomhed. For her halter vi i Danmark efter de bedste lande som eksempelvis Sverige.

Investér i kvindelige iværksættere

Et andet vigtigt fokuspunkt er den kønsmæssige ubalance.

For eksempel viser Erhvervsministeriets iværksætteranalyse, som blandt andet bygger på en opgørelse fra venturefonden Unconventional Ventures, at under to procent af den rejste kapital i Danmark i 2021 gik til virksomheder stiftet af rene kvindeteams.

Til sammenligning rejste de rene mandeteams knap 90 procent af kapitalen. Det er ikke godt nok, og det koster os talent og vækstpotentiale.

Læs også

Derfor har jeg løbende haft gode snakke med branchen og en række kvindelige iværksættere om udfordringerne.

Vi skal gøre det bedre, og det er noget af det, vores kommende iværksætterstrategi vil tage fat på.

Færre byrder og justeret skat

Generelt skal vi se på, hvordan iværksættere nemmere kan rejse den nødvendige kapital.

Det spirer derude, og vores iværksættere skal ikke opleve, at regler og bureaukrati bliver en bremseklods.

Morten Bødskov
Erhvervsminister, Socialdemokratiet

Og så skal vi se på byrderne og ikke mindst, hvordan vi fjerner dem, så det bliver nemmere at være iværksætter i hele Danmark.

For det spirer derude, og vores iværksættere skal ikke opleve, at regler og bureaukrati bliver en bremseklods. Samtidig skal vi se på, om der er hjørner af skattesystemet, der kan justeres, så vi fjerner potentielle snubletråde for iværksætterne.

For selvom vi allerede har mange dygtige iværksættere, tror jeg på, vi kan gøre det endnu bedre.

Potentialet er stort, men det kræver, at vi møder vores iværksættere på deres banehalvdel. For de er en blandet flok med forskellige kompetencer, fagligheder og geografiske udgangspunkter.

Fra Valby til Thy

Fra Alexander, der laver "Vild Is" på lokale råvarer i Thy, som jeg mødte i januar hos iværksætterfællesskabet Surf & Work, til Kristine, Camilla, Camilla og Caroline, som jeg besøgte i efteråret i Valby, hvorfra de har skabt den digitale overfaldsalarm Sirène.

Vores land er fyldt med ihærdige iværksættere, der bidrager til udviklingen af vores lokalsamfund.

Morten Bødskov
Erhvervsminister, Socialdemokratiet

Målt på kilometer er der langt mellem Thy og Valby. Der er også langt mellem is og overfaldsalarmer. Men fælles for de to steder var, at jeg blev mødt af enorm entusiasme og lyst til at gøre en forskel.

Vores systemer skal imødekomme og dyrke mangfoldigheden og de forskellige behov, vores iværksættere har.

Vores land er fyldt med ihærdige iværksættere, der bidrager til udviklingen af vores lokalsamfund, og som udvikler morgendagens produkter, løsninger og teknologier.

Selvom det er svært at forestille sig i dag, så var både Lego og Grundfos også små engang. De har vokset sig store til gavn for mange andre end bare dem selv.

Vi skal sikre, at mange flere kan følge i deres fodspor.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00