Bødskov udskyder iværksætterstrategi til 2024

Regeringens iværksætterstrategi lander først i 2024, lyder det fra erhvervsminister Morten Bødskov. Erhvervsministeren har ellers lovet, at strategien ville være klar inden udgangen af 2023. 

Morten Bødskov (S)&nbsp;modtog life science-rådets anbefalinger i samarbejde med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) i Rigshospitalets auditorie 1.<br>
Morten Bødskov (S) modtog life science-rådets anbefalinger i samarbejde med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) i Rigshospitalets auditorie 1.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

Trods gentagne løfter om, at iværksætterstrategien ville komme i 2023, udskyder erhvervsminister Morten Bødskov (S) den til 2024. 

Det oplyser han til Altinget i forbindelse med præsentationen af Life Science Rådets anbefalinger til den kommende life science-strategi. 

“Nu kommer vi med iværksætterstrategien efter nytår, og vi har ventet på anbefalingerne fra Life Science Rådet til strategien. I anbefalingerne er der nogle ret centrale ting, der kan styrke iværksætterområdet og andre styrkepositioner i dansk erhvervsliv,” siger Morten Bødskov. 

Hvornår præsenteres iværksætterstrategien? 

“Det bliver på den anden side af nytår.” 

Kan du give et mere specifikt tidspunkt? 

“Nej, jeg kommer ikke til at give dig en specifik dato." 

Læs også

Life science i iværksætterstrategi 

Oprindeligt var planen, at iværksætterforhandlingerne skulle løbe af stablen i efteråret 2020, men forhandlingerne er gentagne gange blevet udskudt. 

I SVM-regeringens regeringsgrundlag blev der afsat 300 millioner kroner til strategien, som Morten Bødskov flere gange har lovet ville lande inden udgangen af 2023.

Siden har regeringen hævet rammen til 1,5 milliarder kroner.

"Vi får selvfølgelig en ny iværksætterstrategi i år. Den skal forhåbentlig forankres bredt i Folketinget, men vi får en ny iværksætterstrategi i år," sagde Morten Bødskov til Altinget i maj. 

En måned tidligere havde Morten Bødskov meddelt til Altinget, at forhandlingerne om life science-strategien først ville begynde i 2024.

Og nu skal nogle af anbefalingerne fra life science-strategien - herunder afskaffelsen af skatten på milepælsbetalinger - være en del af den kommende iværksætterstrategi, for de to komplimenterer hinanden, udtaler Morten Bødskov.

“Der er et stort potentiale for at styrke fødekæden fra at være iværksætter til at blive en af de helt store drivkræfter i dansk erhverv," siger Morten Bødskov og uddyber:

"Det kan man gøre ved at styrke samarbejdet mellem statslige aktører, universiteterne og forskningsmiljøerne, de private fonde og nogle af de store virksomheder. Det er noget, vi vil tage med ind i iværksætterstrategien,” siger Morten Bødskov mandag.

En life science-strategi til foråret

Selvom iværksætterstrategien og life science-strategien efterlydende har overlap skal man længere hen ad foråret før dén præsenteres.

Hvornår præsenterer regeringen life science-strategien? 

“Nu har regeringen taget imod anbefalingerne i dag, og så kommer vi med en strategi i løbet af foråret."

Kan du give en specifik dato? 

“Du får ikke en dato af mig, men du får sikkert en invitation til et pressemøde, når tid er."

Hvem sidder for bordenden af de forhandlinger? 

“Det er de ministerier, der til stede i dag. Det er regeringen, som samler trådene og præsenterer det samlet.”

Men er det Erhvervsministeriet, som kommer til at lave rugbrødsarbejdet?

"Life science ligger hos Erhvervsministeriet, og det er os som har sekretariatet for Life Science Rådet og har Life Science Rådet. Så du kan godt forvente, at det os, som kommer til at samle trådene," siger Morten Bødskov.

Fakta

Iværksætterstrategien: Hvornår skete hvad?

  • August 2020: Daværende erhvervsminister Simon Kollerup (S) melder ud, at Folketingets partier vil blive inviteret til iværksætterforhandlinger.

  • Juni 2022: Simon Kollerup inviterer til første forhandlingsmøde om iværksætterstrategien. Han holder ikke flere.

  • November 2022: Folketingsvalg og efterfølgende udnævnelse af den nye erhvervsminister, Morten Bødskov (S). 

  • December 2022: SVM-regeringen lover i sit regeringsgrundlag, at den vil præsentere en iværksætterstrategi, hvortil der afsættes 300 millioner kroner. 

  • April 2023: Regeringen lover, at den vil præsentere en ny life science-strategi i foråret 2024. 

  • Maj 2023: Morten Bødskov lover, at iværksætterstrategien vil blive præsenteret inden udgangen af 2023. 

  • August 2023: Regeringen foreslår at hæve beløbet til iværksætterstrategien til 1,5 milliarder fordelt frem til 2027. 

  • November 2023: Regeringen fremlægger i sin 2030-plan, at den vil bruge én milliard om året på iværksætteri fra 2030 og frem. 

  • December 2023: Morten Bødskov fortæller under præsentationen af Life Science Rådets anbefalinger, at iværksætterstrategien præsenteres i 2024. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00