Debat

Anja Monrad: Her er tre ting, der skal med i en ny iværksætterstrategi

Iværksættere bidrager ikke bare til innovation, men er også afgørende for at skabe nye arbejdspladser og vækst. Derfor skal vi undgå at indsnævre rammerne for iværksætteri, skriver Anja Monrad.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi bliver nødt til at fokusere på iværksætterne, hvis vi også fremover skal være et velfærdssamfund.
For det er i vækstlaget og hos iværksætterne, at vi skal finde fremtidens løsninger og erhvervssucceser, skriver Anja Monrad. 
Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi bliver nødt til at fokusere på iværksætterne, hvis vi også fremover skal være et velfærdssamfund. For det er i vækstlaget og hos iværksætterne, at vi skal finde fremtidens løsninger og erhvervssucceser, skriver Anja Monrad. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Anja Monrad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Iværksættere har en energi og fascinationskraft, som er få forundt i erhvervslivet. Deres visionære tanker, kreative løsninger og ikke mindst tro på, at de altid lykkedes, drager os mod dem.

Iværksættere er da også helt fantastiske – ja næsten magiske, hvis man skal tro de biografier, tv-serier eller film, der er lavet om de største af dem.

Læs også

Men jo, de hårde tal bakker op om, at de kan noget særligt for samfundet. Iværksætternes produktivitet er 1,5 procent højere end resten af erhvervslivet, og på tre år har de skabt 248 højvækstvirksomheder, der igen har skabt over 4.700 fuldtidsstillinger i Danmark.

Så de bidrager ikke bare til innovationen, men er også afgørende for at skabe nye arbejdspladser, generere vækst samt udvikle vores velstand og velfærd. 

En manglende strategi og politisk prioritering af området, kan for mange iværksættere derfor være en decideret dødsdom for deres forretning

Anja Monrad
Formand, IT-Branchen, viceformand, bestyrelsesmedlem, ATP, DTU Entrepreneurship

Pengene er her, men strategien mangler

I løbet af min lange erhvervskarriere inden for it er jeg selv blevet meget passioneret omkring iværksætteri, er slet ikke i tvivl om, at vi bliver nødt til at fokusere på iværksætterne, hvis vi også fremover skal være et velfærdssamfund.

For det er i vækstlaget og hos iværksætterne, at vi skal finde fremtidens løsninger og erhvervssucceser.

Regeringen har da også afsat 1,5 milliarder kroner til iværksætterområdet frem til 2027. Men penge alene gør det sjældent, og desværre mangler der stadig en decideret iværksætterstrategi, der skal angive retningen og definere prioriteterne.

En strategi vi har ventet på siden 2020.

Fire år er lang tid at vente. Især for iværksættere, kan det virke som en livstid. Blot 47,4 procent af alle nystartede danske it-virksomheder eksisterer fem år efter, de er blevet stiftet.

En manglende strategi og politisk prioritering af området, kan for mange iværksættere derfor være en decideret dødsdom for deres forretning.

Læs også

Og nej, jeg tror absolut ikke at politisk retning er det eneste der gør at de 52,6 procent resterende ikke overlever – men skylder vi ikke hinanden at gøre alt, hvad vi kan for at minimere tallet?

Jeg vil derfor skynde mig at foreslå tre ting, som regeringen bør have med i strategien:

Adgang til kapital

Noget af det, som differentierer iværksættere fra resten af erhvervslivet, er behovet for kapital til at finansiere vækst og udvikling.

En national strategi bør derfor lette adgangen til kapital for iværksættere, hvilket inkluderer incitamenter til private investorer, et grundigt tjek af skattereglerne set med iværksætterbriller samt offentlige finansieringsprogrammer målrettet forskellige trin af iværksætteres kapitalbehov.

Mere mangfoldighed

Vi skal ikke kun øge antallet af iværksættervirksomheder. Vi skal også have meget mere diversitet ind i iværksætterområdet, da det bidrager til mere kreative og robuste løsninger.

Der er ikke set nogen udvikling i kønsbalancen blandt iværksættere de seneste 10 år. Det kan og skal vi gøre bedre

Anja Monrad
Formand, IT-Branchen, viceformand, bestyrelsesmedlem, ATP, DTU Entrepreneurship

Desværre taler de triste tal sit eget sprog. Kun 27 procent af danske iværksættere er kvinder, og blot 0,1 procent af investeringerne i danske startups går til virksomheder med kun kvindelige stiftere.

Og der er ikke set nogen udvikling i kønsbalancen blandt iværksættere de seneste 10 år. Det kan og skal vi gøre bedre.

Fastholdelse og tiltrækning af talent

Især inden for tech-sektoren. Af de ti største danske it-succeser med en samlet markedsværdi på 500 milliarder kroner og over 20.000 ansatte, er blot tre af dem stadig i Danmark. Dygtige iværksættere, som vi ikke er lykkedes med at fastholde i Danmark.

En national strategi bør prioritere investeringer i uddannelse, og udforske måder at gøre Danmark til et attraktivt sted for tech-talenter.

Der er selvfølgelig mange flere ting, som kunne komme på min ønskeseddel til regeringen. Men i sidste ende handler en national iværksætterstrategi om at finde en balance mellem at være ambitiøs og samtidig turde prioritere.

For vi skal for alt i verden undgå at smøre indsatsen ud for tyndt på for mange små indsatser. Lad os i stedet sætte ind dér, hvor behovet og effekten er størst.

Vi skal sætte rammerne for iværksætteri, men undgå at indsnævre dem for meget. Og vi skal være bedre til at understøtte de sektorer, som blandt andet it-branchen, som har vist, at de kan skabe innovation og vækst til glæde for vores velfærdssamfund.

Som investor møder jeg mange lovende iværksættere på min vej, og jeg tror helhjertet på potentialet til at være en global frontløber.

Men vi kommer altså ikke front ved at have slukket for strategien. Så lad os nu få sat strøm til en ny iværksætterpolitik.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja Monrad

Formand, IT-Branchen, viceformand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, bestyrelsesmedlem, ATP, DTU Entrepreneurship
Kandidat i økonomi og virksomhedsadministration (CBS, 1989)

0:000:00