Debat

DI: Iværksætteristrategi skal tage fat i skat, forskning og internationalisering

Danske startups får sjældent medvind til at vokse sig rigtigt store. Det skal en iværksætterstrategi gøre op med gennem tre centrale indsatser, skriver Sine Linderstrøm.

Iværksætteri skal på den politiske dagsorden for en ny regering, understreger Sine Linderstrøm. 
Iværksætteri skal på den politiske dagsorden for en ny regering, understreger Sine Linderstrøm. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Linderstrøm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Valget er skudt i gang. Det er snart ikke til at overse en valgplakat i gadebilledet. Busserne er klistret til med forskellige partiformænd med hver sit budskab, og valgdebatterne er i gang.

Alle politikerne kæmper selvfølgelig disse dage for hver deres spotlight og taletid i medierne. Mange vigtige emner er på dagsordenen. Klima. Inflation. Forsvar. Sundhed. Emner, som der bestemt skal tages politisk handling og ansvar for, når vi tænker på den pressede situation Danmark står i lige nu. 

Men vi må altså stadig ikke glemme iværksætternes vilkår.

Temadebat

Hvordan gør vi iværksætterlivet mere attraktivt?

Erhvervsminister Simon Kollerup har udskudt de politiske iværksætterforhandlingerne flere gange over de sidste par år, og nu står vi overfor et valg, og dermed også afslutningen på valgperioden. Altinget Erhverv gør derfor status på Folketingets og regeringens indsats på iværksætterområdet de sidste tre år og ser frem mod næste valgperiode.

Hvordan har iværksætterne været stillet de sidste tre år? Hvad har konsekvenserne været af de udskudte politiske initiativer? Og hvad skal en kommende regering gøre for at hjælpe iværksættere?

Hvis du ønsker at deltage i debatten, er du velkommen til at skrive til [email protected].

Det danske økosystem er modnet betydeligt de senere år og har opbygget stærke styrkepositioner inden for life science, fintech, robotteknologi og så videre. Vi har på mange måder gode forudsætninger for at være et af verdens førende startup nationer. Desværre forløser vi ikke helt potentialet, når man ser på, hvor mange vækstiværksættere, som vi skaber.

I perioden 2016 til 2020 har antallet af vækstiværksættere ligget mellem 220 og 230 virksomheder. Vi har i den periode simpelthen ikke formået at øge antallet af vækstiværksættere væsentligt. 

Det er vigtigt at skabe attraktive rammer for iværksættere. Vi går ganske enkelt glip af væsentlig og vigtig innovation til at løse de store udfordringer, der venter forude i fremtiden, hvis ikke rammerne er i top. Man kan sammenligne det lidt med at have en cykel. Hvis du ikke vedligeholder og smører kæden på din cykel, går den til sidst i stykker.

For få startups bliver store

Vi skal huske på, at store virksomheder som Carlsberg, Mærsk og LEGO startede som iværksættere. Med drømmen om at skabe en succesfuld virksomhed, der gør en forskel. De har i dag fået kæmpe status, og er alle tre meget anerkendte virksomheder rundt omkring i verden.

Alt for få virksomheder formår at vokse sig store

Sine Linderstrøm
Teamleder, SMV og Iværksætteri, Dansk Industri

Men alt for få virksomheder formår at vokse sig store. Vi har hårdt brug for dem, som bidrager mest til den kage som dansk økonomi skal leve af fremover. De fem største danske virksomheder er omkring 96 år gamle, i USA er de kun halvt så gamle. Det betyder, at dansk økonomi i høj grad er understøttet af tidligere succeser. Succeser, som vi som samfund alt for ofte tager for givet.

Her for nylig udgav Danske Bank en opsigtsvækkende rapport, som i den grad fik begravet myterne om, at nordiske startup-virksomheder ikke skaber mange jobs. Rapportens konklusion viste nemlig det stik modsatte, der er godt gang i jobskabelsen i nordiske startups.

Det helt centrale i denne rapport er, at nordiske startups i dag beskæftiger cirka 400.000 mennesker. Jeg tror, at vi kommer til at se, at mere og mere af jobskabelsen vil komme fra det segment i fremtiden.

Læs også

Efter valget bør en ny regering og et nyt folketing prioritere iværksætterpolitikken højere end i dag. Vi mener, at der er hårdt brug for en ambitiøs iværksætterstrategi. Danmark har brug for det. En sådan strategi bør tage fat på nedenstående emner:

1. Ryd op i skattejunglen

Iværksættere oplever, hvordan besværlige og uklare regler og praksis om medarbejderaktier, skattekredit og lagerbeskatning af investorer ved børsnoteringer af vækstvirksomheder spænder ben for dem – og ultimativt ender med at knuse iværksætterdrømme, før de overhovedet er blevet realiseret.

Efter valget bør en ny regering og et nyt folketing prioritere iværksætterpolitikken højere end i dag

Sine Linderstrøm
Teamleder, SMV og Iværksætteri, Dansk Industri

2. Mere iværksætteri ud af forskningsmiljøerne

Mere af den gode forskning på universiteterne skal blive til kommercielle resultater og virksomheder. Der er behov for et nemmere og mere fleksibelt setup omkring tech transfer-kontorerne på universiteterne, hvor det i dag kan opleves som meget ressourcekrævende for iværksættere at få overført rettigheder.

Man bør også kigge på, om broen mellem den bløde og hårde offentlige risikovillig kapital er stærk nok for eksempelvis green tech startups. Og så bør der afsættes en fast bevilling til Open Entrepreneurship, der beviseligt kan facilitere mødet mellem forskere og iværksættere og skabe flere spinouts.

3. Strategi for internationalisering

Der er brug for en samlet slagkraftig strategi, som kan hjælpe danske scaleups med at skalere internationalt. Hjælpen mangler, når man står med for eksempel 20 ansatte og skal erobre nye markeder. 

Den nye superfond EIFO, Trade Councils, Innovationscentre, virksomheder med ekspertise i international skalering, og erhvervsorganisationer som DI har hver deres styrker og kan sammen lave en slagkraftig indsats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sine Linderstrøm

Fagchef for SMV og Iværksætteri i DI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00