Debat

EL: Iværksættere skal have bedre rammer, for det er dem, der skal bringe de grønne løsninger i spil

En ny regering må ikke se stort på iværksætteres udfordringer, det er uklogt. Små virksomheder og demokratisk erhverv skal have langt bedre vilkår, for det er dem, der kommer til at omsætte samfundets store problemer til nye løsninger, skriver Victoria Valásquez (EL). 

Små virksomheder og selvstændige deler problemer med skoven af ”mikrovirksomheder”, der udgør knap 90 procent af det samlede antal danske virksomheder. Og det er en gruppe, der ikke har haft bedste forudsætninger for at få ørenlyd på Christiansborg, skriver Victoria Valásquez (EL).
Små virksomheder og selvstændige deler problemer med skoven af ”mikrovirksomheder”, der udgør knap 90 procent af det samlede antal danske virksomheder. Og det er en gruppe, der ikke har haft bedste forudsætninger for at få ørenlyd på Christiansborg, skriver Victoria Valásquez (EL).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Victoria Velásquez
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er særligt tre områder i erhvervspolitikken, der optager Enhedslisten, og som har det til fælles, at de er fuld af potentiale men sørgeligt forsømt. Det gælder de små virksomheder, demokratisk erhverv, og grøn omstilling i erhvervslivet.

Disse overordnede linjer er også grundlaget for vores politik om iværksætteri, dog med enkelte tilføjelser specifikt om barsel og et iværksætterspor i beskæftigelsessystemet.

Iværksættere er jo i langt de fleste tilfælde helt små virksomheder eller selvstændige, og derfor deler iværksættere problemer med den skov af såkaldte ”mikrovirksomheder”, der udgør i omegnen af 90 procent af det samlede antal danske virksomheder.

Temadebat

Hvordan gør vi iværksætterlivet mere attraktivt?

Erhvervsminister Simon Kollerup har udskudt de politiske iværksætterforhandlingerne flere gange over de sidste par år, og nu står vi overfor et valg, og dermed også afslutningen på valgperioden. Altinget Erhverv gør derfor status på Folketingets og regeringens indsats på iværksætterområdet de sidste tre år og ser frem mod næste valgperiode.

Hvordan har iværksætterne været stillet de sidste tre år? Hvad har konsekvenserne været af de udskudte politiske initiativer? Og hvad skal en kommende regering gøre for at hjælpe iværksættere?

Hvis du ønsker at deltage i debatten, er du velkommen til at skrive til [email protected].

Det er en gruppe, der – modsat de store klodser i erhvervslandskabet – ikke har de bedste forudsætninger for at få ørenlyd på Christiansborg. Det afspejler sig tydeligt i erhvervspolitikken. Det var eksempelvis ofte sådanne virksomheder, der faldt mellem to stole under udformningen af coronakrisens hjælpepakker.

Og det er ifølge Dansk Byggeri (2018), kun fire procent af erhvervspolitikken i en periode på ti år, der var målrettet sådanne virksomheder. Det er helt skævt, og omfanget taget i betragtning, er det også økonomisk uklogt at se stort på de små selskabers og iværksætteres udfordringer.

Sæt iværksætterne fri

Når det kommer til de små, er der et stort behov for se erhvervsfremmesystemet, skattelovgivningen og myndighedskontakten efter.

For gang på gang er det tilfældet, at de små overses, eller de store ligefrem tilgodeses på bekostning af de små. Populært sagt har erhvervspolitikken et blindspot på størrelse med SMV-Danmark.

Det gælder eksempelvis behovet for lovbestemte betalingsfrister, så de store virksomheder ikke gør lange kreditter ud af deres små samarbejdspartnere. Det er faktisk en betydelig årsag til konkurs, at de store og de offentlige myndigheder ikke kan finde ud af at betale til tiden.

Iværksættere har ikke de bedste forudsætninger for at få ørenlyd på Christiansborg. Det afspejler sig tydeligt i erhvervspolitikken

Victoria Velasquez (EL)
Erhvervsordfører

Det gælder også sådan noget som adgang til en simpel erhvervskonto i krisetider, hvor særligt store banker lukker dørene i, selvom virksomheden kan fremvise fyldte ordrebøger. Det gælder også sådan noget som erhvervslejemål, der virkelig kan presse små virksomheder, fordi risikoen for, at huslejen stiger, er uforudsigelig og pludselig. Det alt sammen problemer, som regeringen i samarbejde med Folketinget kunne løse med enkelte lovmæssige snuptag.

Dog er der også punkter, hvor mikrovirksomhederne adskiller sig fra iværksætterne. Her har vi særligt et blik for behovet for en ordentlig barselsløsning. Vi foreslår derfor, at alle iværksættere med en indtjening over dagpenge maksimum bliver en del af barsel.dk og dermed at barsel.dk også gælder for selvstændige/iværksættere uden selskabsform. Betalingen skal ligge på samme niveau, som en almindelige arbejdsgiver betaler pr. ansat.

Vi mener også, at beskæftigelsessystemet skal reformeres, så de ledige, der ønsker at være iværksættere, bliver sat fri. Derfor foreslår vi, at der indføres en iværksætterydelse på dagpenge niveau. Forudsætningen for godkendelse til ordningen skal hvile på jobcenterets vurdering af en konkret forretningsplan.

Læs også

Demokratisk form og grøn omstilling

I Enhedslisten har vi et stort hjerte for demokratiske virksomheder. Det vil sige virksomheder, som er medarbejderejede virksomheder, producentkooperativer og foreningsejede. Vi ser samtidigt et stort iværksætter potentiale i den demokratiske virksomhedsform. Det indlejrede fællesskab, sparingsmulighederne og robustheden ved sygdom og fravær gør formen til en god platform til at springe ud som iværksætter.

Desværre står Danmark fuldstændigt i stampe til sammenligning med vores naboer i Europa. Heldigvis er det lykkedes et bredt flertal at få nedsat en ekspertarbejdsgruppe, der har kigget på nogle af de erhvervs- og retsmæssige benspænd, som iværksættere står over for, når de vil danne en demokratisk virksomhed.

Når det kommer til de små, er der et stort behov for se erhvervsfremmesystemet, skattelovgivningen og myndighedskontakten efter

Victoria Velasquez (EL)
Erhvervsordfører

Arbejdsgruppen udgav sin rapport med anbefalinger i juni, og i Enhedslisten ser vi frem til at få fulgt anbefalingerne til dørs. Hvis det viser sig lige så lovende, som det har været tilfældet i lande som Sverige, England, Italien, Frankrig, så står vi over for noget af en landvinding i dansk erhverv.

Slutteligt, men ikke mindst, så skal der i årene frem sættes betydelig fart på den grønne omstilling i dansk erhverv. Her har vi en særligt tiltro til, at iværksættere skal bringe de nye løsninger i spil og omsætte de store problemer til nye løsninger.

I den sammenhæng er det enormt vigtigt, at de offentlige puljer tør være åbne overfor iværksætternes måske endnu uafprøvede projekter. Ligeledes at de grønne fonde også giver billige lån til iværksættere, og husker at skrue ned for dokumentationskrav og bureaukrati, som hurtigt kan slå virkelysten ihjel.

Samtidigt mener vi, at alle store som små skal leve op til de højeste miljøstandarder, og det er gennem de høje standarder, og et aktivt iværksættermiljø, at de rigtigt innovative grønne løsninger kommer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Victoria Velásquez

Kandidat til Europa-Parlamentet (EL), MF (EL)
cand.soc. i arbejdslivsstudier og socialvidenskab









0:000:00