Radikale om arbejdskraft: Uambitiøst kun at udfylde hullet efter Arnes pension

Regeringen skal finde flere hænder til arbejdsmarkedet, end den har trukket ud med Arne-pensionen, lyder det fra den Radikale finansordfører Andreas Steenberg på dagen, hvor partiet endegyldigt udelukker at støtte en ren S-ledet regering efter et valg. En aftale om arbejdskraft ”kan kun blive over midten”.

Andreas Steenberg, Martin Lidegaard og Sofie Carsten Nielsen (RV) efter de indledende møder sidste sensommer. Siden dengang er: "der ikke sket noget" fordi S ikke har rykket, det mener RV-ordføreren.
Andreas Steenberg, Martin Lidegaard og Sofie Carsten Nielsen (RV) efter de indledende møder sidste sensommer. Siden dengang er: "der ikke sket noget" fordi S ikke har rykket, det mener RV-ordføreren.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

På dagen, hvor Radikale Venstre udelukker at støtte en ren S-regering efter næste valg, gentager partiet samtidig sit krav til de aktuelle forhandlinger om arbejdskraft.  

Regeringen skal finde flere end de 10.500 hænder til arbejdsmarkedet, som Arnepensionen trækker ud, lyder det fra De Radikales finansordfører, Andreas Steenberg (RV).

”Der skal mere til. Det er nødvendigt for en sund økonomi med råd til velfærden,” siger Andreas Steenberg og fortsætter:

”Socialdemokratiet skal til at vise, at de kan lede landet.”

Ingen indrømmelser endnu  

Støttepartiet har i denne regeringsperiode endnu ikke fået nogle indrømmelser om arbejdsudbuddet, der ellers ligger højt på listen over partiets mærkesager. Tværtimod viser tal fra Finansministeriet, at regeringens politik siden valget i 2019 resulterer i 10.800 færre hænder i 2025 og samtidig reducerer produktiviteten med 1,2 milliarder kroner. 

Derfor er det nu et soleklart krav, at regeringen indgår en bred aftale på området, lyder det fra ordføreren. Senest har statsminister Mette Frederiksen (S) åbnet døren på klem for ét af de Radikale og blå partiers ønsker, nemlig lempelser af beløbsordningen for udenlandsk arbejdskraft uden for EU.

Men det er endnu usikkert, hvor langt regeringen vil gå, og samtidig tyder det foreløbigt ikke på, at andre Radikale ønsker som topskattelettelser - som Enhedslisten og SF er indædte modstandere af - er på forhandlingsbordet.

Finansordføreren fastholder dog sit krav og mener, at en aftale med Enhedslisten vil være et endegyldigt tegn på, at Socialdemokraterne ikke formår at lede landet økonomisk ansvarligt.

“Enhedslisten har notorisk svært ved at være med til reformer, der øger beskæftigelsen. De er imod det, der gør Danmark stærkere, og derfor kan Socialdemokratiet ikke føre en ansvarlig økonomisk politik, hvis de skal med,” siger Andreas Steenberg. 

Kan kun blive et forlig over midten

Den eneste aftale, der giver mening for De Radikale, er altså en aftale med de borgerlige partier. Dét falder fint i tråd med udmeldingen i dagens Politiken.

”Aftalen kan kun blive over midten. Det er så bare med hvilke partier og hvilket indhold, og hvorvidt Socialdemokratiet er villige til at gøre det eller om de ender med helt at droppe aftalen,” siger Andreas Steenberg og tilføjer:

"Og hvis det sker, har regeringen bevist, at de ikke kan føre en økonomisk ansvarlig politik”.

I forhandlingerne om Arne-pensionen, hvor partiet ikke var med, endte Dansk Folkeparti med at levere de afgørende stemmer. I de nuværende forhandlinger har oppositionspartierne sagt, at de vil forhandle samlet, og dermed fjernet den mulighed.

Det udtalte den konservative beskæftigelsesordfører, Niels Flemming Hansen (KF), til Altinget kort før jul: ”Vi står sammen i blå blok og har besluttet os for at forhandle samlet. Jeg har ingen grund til at tænke, at der er nogen, der skulle hoppe fra,” sagde han.

Vil ikke vælte regeringen ”lige nu”

Både Enhedslisten og SF har i dag kaldt den Radikale udmelding for bluff og tomme trusler.   

Når det gælder spørgsmålet om arbejdskraft, vil finansordføreren -  trods de markante meldinger - da heller ikke true regeringen med et valg.   

“Jeg er ikke ude i at vælte regeringer lige nu. Hvis det ender i, at der ikke kommer en aftale over midten, så må vi tage den derfra, men nu vil vi bidrage til at vi får lavet sådan en aftale, fordi det har Danmark brug for,” siger Andreas Steenberg.

Forhandlingerne om aftalen, hvor regeringens forslag allerede kom i august sidste år, har dermed ikke en klar afslutning, og Andreas Steenberg mener, at regeringen har ret sin egen seng, med et forslag, der ikke er flertal for:

”Vi forhandler og diskuterer gerne, fordi det kan jo ikke kun være vores politik, der kommer med, men der er mange dele af regeringens udspil, der ikke er vores politik. Og derfor stemmer vi ikke sådan bare lige for,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

0:000:00