Debat

SMVdanmark: Erhvervsudvalget bør finde inspiration i Canadas tilgang til nedbringelse af regler

I Danmark har vi forsøgt at bremse det stigende bureaukrati de sidste 50 år. Erhvervsudvalget bør tage på studietur til Canada, hvor politikerne i British Columbia, på kort tid, nedbragte antallet af regler og øgede væksten markant, skriver Jonas Bøssing Nielsen. 

I den vestligste del af Canadas, British Columbia, besluttede politikerne i 2001, at mængden af regler inden for tre år skulle nedbringes med en tredjedel. Baggrunden var, at bureaukratiet var blevet kvælende for befolkning og erhvervsliv, skriver Jonas Bøssing Nielsen
I den vestligste del af Canadas, British Columbia, besluttede politikerne i 2001, at mængden af regler inden for tre år skulle nedbringes med en tredjedel. Baggrunden var, at bureaukratiet var blevet kvælende for befolkning og erhvervsliv, skriver Jonas Bøssing NielsenFoto: Maria Albrechtsen Mortensen
Jonas Bøssing Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har et problem i Danmark.

Mængden af regler koster på vores vækst og udvikling og gør os fattigere end vi kunne være. Og desværre får vi flere og flere regler. Således er lovgivningen vokset med godt 12 millioner ord siden 1989. Det svarer til en tredobling af regelmængden.

Analyser peger på, at bureaukrati koster Danmark et større milliardbeløb hvert år. Omkostningerne er blandt andet den tid, man bruger i virksomhederne på bureaukrati, ventetid på sagsbehandling og de mange administrative medarbejdere i det offentlige.

Det er altså ikke gratis for Danmark, selvom det måske føles sådan, når embedsmænd og politikere laver nye regler.

Canadisk bureaukratireduktion

Heldigvis er der nogen, der ude i verden har løst problemet. I den vestligste del af Canadas, British Columbia, besluttede politikerne i 2001, at mængden af regler inden for tre år skulle nedbringes med en tredjedel. Baggrunden var, at bureaukratiet var blevet kvælende for befolkning og erhvervsliv.
 
Første skridt var her at ministeriernes embedsmænd blev sat til at tælle antallet af regler. Det blev til 330.000 i alt. Et imponerende stort tal. Mere imponerende er det, at det faktisk lykkedes i Canada.

I stedet for at forsøge at opfinde den dybe tallerken, så bør vi i stedet gå i mesterlære hos canadierne i British Columbia

 

Jonas Bøssing Nielsen
Politisk konsulent, SMVdanmark

I dag er der omkring 167.000 regler i provinsen. De færre regler har sikret en mere fleksibel økonomi, og det har øget den økonomiske vækst til gavn for borgere og virksomheder. Nøglen hertil var, at etablere et loft over mængden af regler, så politikerne skal fjerne en regel, hver gang de tilføjer en ny.

Der er ikke noget, der tilsiger, at vi i Danmark ikke skal kunne kopiere den canadiske model. Det har været utrolig svært for danske politikere, der gennem de sidste 50 år har forsøgt at bremse det stigende bureaukrati.

I stedet for at forsøge at opfinde den dybe tallerken, så bør vi i stedet gå i mesterlære hos canadierne i British Columbia.

Vejen mod mindre bureaukrati

Første skridt bør være, at Erhvervsudvalget bruger sin næste udvalgsrejse på at tage over Atlanten til canadierne og suge så meget information til sig som muligt.

Som minimum bør medlemmerne af Hans Andersens nye underudvalg mod bureaukrati være selvskrevne som deltagere. Selvom politikernes udlandsrejser løbende er genstand for mishagsytringer fra kritiske medborgere, så vil det i mine øjne, i dette tilfælde, være rigtig godt givet ud. 
 
Når vi i SMVdanmark er på Christiansborg eller på anden vis er i dialog med politikerne, så bliver vi ofte bedt om at pege på ”fem dumme regler” vi bør afskaffe. Og vi hjælper gerne med eksempler. Men det viser, at vi stadig mangler at forstå to centrale ting, som canadierne forstod.

For det første, at det kræver klar vilje fra den politiske top til at udstikke et forpligtende mål for nedbringelse af bureaukrati. Derpå kræver det klare målepunkter for centraladministrationen, så det ikke bare bliver en politisk skåltale, men at der rent faktisk bliver handlet på det.
 
For det andet kræver det en klar erkendelse af, at det netop ikke handler om den enkelte dumme eller begrænsende regel.

Men om selve den uendeligt voksende regelmængde, som drukner os, og er med til at gøre det sværere at være erhvervsdrivende i Danmark. I særdeleshed for iværksættere og de små og mellemstore virksomheder, der ikke har store administrative kræfter. På den måde bremses dynamik og konkurrence i økonomien.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Bøssing Nielsen

Politisk konsulent, SMVdanmark
Kandidat i jordbrugsøkonomi

0:000:00