Debat

SMVdanmark: Moderaternes iværksætterudspil fortjener ros

Iværksætterudspillet fra Moderaterne har kridtet banen op til spændende iværksætterforhandlinger, der i øvrigt ikke kommer én dag for tidligt. Partiets udspil om alt fra erhvervskonto til barselsregler fortjener ros, skriver Jesper Beinov. 

Danmark har i Moderaterne fået et regeringsparti, der for alvor taler de små- og mellemstore virksomheders sag. Med det nye iværksætterudspil viser Moderaterne sig som et parti, som rent faktisk vil forbedre forholdene for dem, der får vores samfund til at hænge sammen, skriver Jesper Beinov. 
Danmark har i Moderaterne fået et regeringsparti, der for alvor taler de små- og mellemstore virksomheders sag. Med det nye iværksætterudspil viser Moderaterne sig som et parti, som rent faktisk vil forbedre forholdene for dem, der får vores samfund til at hænge sammen, skriver Jesper Beinov. Foto: Søren Bidstrup
Jesper Beinov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er over tre år siden, at daværende erhvervsminister Simon Kollerup lovede iværksætterforhandlinger. Dem venter vi i skrivende stund stadig på, mens iværksættere hver dag kæmper for at få enderne til at mødes.

I denne tid var der dog noget at glæde sig over, da Moderaterne lancerede deres nye iværksætterudspil med masser af forslag til at gøre det nemmere at være iværksætter. Det er positivt, at ét af Danmarks nye partier på den måde byder ind med nytænkning og ambition i iværksætterdebatten.

Danmark har i Moderaterne fået et regeringsparti, der for alvor taler de små- og mellemstore virksomheders sag. Med det nye iværksætterudspil viser Moderaterne sig som et parti, som rent faktisk vil forbedre forholdene for dem, der får vores samfund til at hænge sammen.

Der er mange gode forslag, men fra SMVdanmark er vi særligt glade for, at Moderaterne tager et vigtigt skridt mod, at alle skal have ret til en erhvervskonto. Det er livsvigtigt for små virksomheder, at de har adgang til en bankkonto, så de kan drive forretning uden at skulle igennem bureaukrati og blande privatkonto sammen med forretning.

Bureaukrati, selskabsskat og barselsregler

Generelt er bureaukrati et stort problem for iværksætteri i Danmark.

Der er altid mange holdninger og følelser i klemme i en så stor omlægning, og derfor er det et modigt forslag, Moderaterne fremlægger. Men det er også nødvendigt

Jesper Beinov
Direktør, SMVdanmark

Unødvendigt bøvl med regler og papirarbejde sætter en stopper for væksten og skaber store problemer for små virksomheder, der skal bruge alt for meget tid på dokumentation. Flere analyser peger på, at en stigende regelmængde især rammer iværksættere og mindre virksomheder hårdt. På den måde fungerer den stigende regelmængde som en bremse på væksten. Og det er udvikling, der stadig gør den forkerte vej.

Væksten i love og regler har alene på Erhvervsministeriets område udgjort 2,5 procent om året siden 1989. Derfor hilser vi Moderaternes forslag om at luge ud i bureaukratiet velkomment.

Moderaterne foreslår en lavere selskabsskat, og det vil de gøre ved at sanere erhvervsstøtten. Der er behov for 12 milliarder kroner, hvis vi skal gå fra en selskabsskat på 22 procent på EU’s minimumsniveau på 15 procent.

Der er altid mange holdninger og følelser i klemme i en så stor omlægning, og derfor er det et modigt forslag, Moderaterne fremlægger. Men det er også nødvendigt.

Som reglerne er i dag, er det for besværligt for små virksomheder at søge om erhvervsstøtte, og derfor ender SMV’er med at betale ind i en ordning, som kun store virksomheder har nok arbejdskraft til at søge. Forslaget om at sænke skatten og mindske erhvervsstøtten vil give flere penge mellem hænderne til små virksomheder, hvor det virkeligt kan mærkes.

Læs også

Der er mange forskelle ved at være selvstændig og lønmodtager, og generelt løber man en stor risiko ved at drive sin egen virksomhed.

Derfor støtter vi op om Moderaternes forslag om at gøre barselsregler for selvstændige mere fleksible, så man bliver bedre stillet i ét af livets mange uforudsigelige øjeblikke.

I dag skal selvstændige være varsomme med at opdatere sociale medier eller logge ind på deres hjemmeside, hvis de ikke vil risikere at blive trukket i ydelser. Det er absolut ikke tidssvarende med vores samfund i dag, og derfor er der brug for markante ændringer væk fra rigide regler.

EU og crowdfunding

Når vi kigger ud i Europa, så kan vi også se, at Moderaterne har engageret sig i den kommende SMV-pakke fra EU-Kommissionen. Her er Moderaterne, med Bergur Løkke Rasmussen i spidsen, med til at presse på for mere fair forhandlingsvilkår, så store virksomheder ikke kan diktere urimeligt lange betalingsfrister overfor mindre virksomheder.

Endelig kan vi konstatere, at mange idéer og nye muligheder strander på et skrivebord i banken i stedet for at komme ud og gøre gavn i den virkelige verden.

Moderaterne ønsker at kigge på reglerne for crowdfunding, og det er rigtigt set, fordi det er en alternativ finansieringsmulighed, som alt for få kender til og som i dag er besværlig at benytte sig af. Idéer har brug for kapital for at få luft under vingerne, og det skal være nemmere at få investorer og idéer til at mødes.

Moderaternes udspil har kridtet banen om op til spændende iværksætterforhandlinger, der som nævnt ikke kommer én dag for tidligt. Nu håber vi, at forhandlingernes resultat vil vise, at det har været ventetiden værd.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Beinov

Direktør, SMVdanmark
master i redaktionel ledelse (SDU 2010), master i Europastudier (Københavns Uni. 2005), cand.mag. i historie og dansk (Københavns Uni. 1996)

0:000:00