Debat

Tænketank: En dansk generationsskiftemodel vil øge produktiviteten og bidrage til den grønne omstilling

Forskerne er enige, det politiske flertal er på plads og nabolandene har vist vejen. En dansk model for generationsskifte til medarbejdereje vil sikre danske arbejdspladser, skabe vækst og bidrage til den grønne omstilling, skriver Jens Jonatan Steen.

SVM-regeringen har overset en ekstremt vigtig løsning i deres nye økonomiske plan. Her tænker jeg selvfølgelig på den model, der skal gøre det nemmere at gøre medarbejdere til medejere, skriver Jens Jonatan Steen.
SVM-regeringen har overset en ekstremt vigtig løsning i deres nye økonomiske plan. Her tænker jeg selvfølgelig på den model, der skal gøre det nemmere at gøre medarbejdere til medejere, skriver Jens Jonatan Steen.Foto: Martin Sylvest
Jens Jonatan Steen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

“Intet kommer af ingenting – bortset fra lommeuld”.

Sådan sagde tegner, forfatter og opfinder Storm P. Og sådan kunne vi sige i dag, hvor globaliseringens hyperoptimisme bliver afløst af en realisme og en erkendelse af, at problemer ikke bare løser sig selv.

Det er fundamentet for en ny industripolitik, som kræver handling, og som sniger sig ind i stadig flere aspekter af moderne politik. Det er igen blevet moderne at sikre danske arbejdspladser, skabe liv i provinsen, øge den danske produktivitet, skrue op for den grønne omstilling og generelt sikre et mere robust erhvervsliv.

Derfor er der også mere industripolitik end lommeuld i regeringens nye og længe ventede 2030-plan.

Altafgørende produktivitet 

123 gange er ordet produktivitet nævnt i regeringens 2030-plan.

For et land som Danmark er produktivitet altafgørende. En høj produktivitet er udtryk for den samarbejdsånd, flid og entreprenørskab, der er fundamentet for vores høje lønninger, velstandsniveauet, velfærden og den økonomiske stabilitet her i landet.

En dansk generationsskiftemodel vil kunne bidrage til at skabe mere produktive danske virksomheder, som vil forblive på danske hænder

Jens Jonatan Steen
Administrerende direktør, Tænketanken Demokratisk Erhverv

Produktivitet er i øvrigt guldstandarden i et internationalt konkurrenceræs. Et konkurrenceræs, der med covid19, krig i Europa og storpolitisk usikkerhed på en række parameter har ændret sig.

Det, som regeringen i 2030-planen kalder en ny form for industripolitik, er opstået og er et udtryk for de tiltag, vi ser blive implementeret i sammenlignelige lande i disse år. Her er et fornyet fokus på at binde kapital, ressourcer, produktion og arbejdspladser til det nationale og lokale

Det er et nybrud, som regeringen forholder sig til i 2030-planen, og som Venstres formand og økonomiminister Troels Lund Poulsen sagde om vejen til højere vækst på årsmødet hos Forsikring og Pension: “Der skal mange forskellige redskaber til”.

Med udogmatisk åbenhed overfor fremtidens problemer kan det overraske, at SVM-regeringen har overset en ekstremt vigtig løsning i deres nye økonomiske plan.

Der mangler i hvert fald et helt oplagt tiltag. Et tiltag, der er efterprøvet i sammenlignelige lande. Et tiltag, som forskningsverdenen hylder. Og ikke mindst et tiltag, der flugter med andelsbevægelsens enorme indflydelse på dansk erhvervsliv.

Her tænker jeg selvfølgelig på den model, der skal gøre det nemmere at gøre medarbejdere til medejere.

En model som allerede er gennemarbejdet af både forskere og embedsværk, og samtidig nyder en bred politisk opbakning på Christiansborg.

Alligevel kan man læse på Altinget, at regeringen tøver med at få netop denne model gennemført, også selvom det vil passe som fod i hose i den mission, som regeringen har sendt sig selv ud på i 2030-planen.

Læs også

Medarbejdereje giver produktivitet

I USA, Canada og i en række andre europæiske lande har de set lyset.

I Storbritannien har man på ti år set generationsskifte for over 1500 virksomheder. Det skyldes en såkaldt EOT-model (Employee Ownership Trust), der blev etableret af den konservative regering i 2014.

Modellen tilbyder en særskilt virksomhedsform, men vigtigst af alt så tilbyder den samme skattevilkår for dem, der vil sælge deres virksomhed til medarbejderne, som dem der vil sælge til familie.

En ny britisk undersøgelse viser, at generationsskifte til medarbejdereje giver en række positive gevinster, både når det kommer til produktivitet, trivsel, investeringer og klimafokus.

Undersøgelsen viser blandt andet, at de britiske medarbejderejede selskaber er 8-12 procent mere produktive end selskaber, der ikke er medarbejderejede. Et markant tal, som bør vække interesse hos en produktivitets-fanatisk regering.

Erfaringerne fra Storbritannien understøttes af et stort metastudie af medarbejderejede selskaber fra hele verden, der påviser en generel produktivitetseffekt.

Det baserer sig på en simpel og efterprøvet logik: Som medejer udvikler du en mere grundlæggende forståelse for virksomhedens værdier, mål og udfordringer. Det leder til øget engagement, ansvarlighed og en fælles interesse i virksomhedens succes. Når du ser et klart formål med dit arbejde og har udsigt til et konkret afkast på den anden side, har du ganske enkelt en større interesse i at arbejde smartere, levere mere fleksibilitet og udøve en højere kvalitet.

Tilsammen udgør det et stærkt argument for, at en dansk generationsskiftemodel vil kunne bidrage til at skabe mere produktive danske virksomheder, som vil forblive på danske hænder.

Som medejer udvikler du en mere grundlæggende forståelse for virksomhedens værdier, mål og udfordringer. Det leder til øget engagement, ansvarlighed og en fælles interesse i virksomhedens succes

Jens Jonatan Steen
Administrerende direktør, Tænketanken Demokratisk Erhverv

Salg til medarbejdere

Aldrende befolkninger og demografiske udfordringer tynger stort set alle vestlige lande.

Det samme gælder erhvervslivet i Danmark. Dansk Industris opgørelse viser, at 40 procent af medlemmerne forventer at foretage generationsskifte inden for de næste ti år. Alt for mange virksomheder må dreje nøglen om, fordi der ikke er nogen købere. Og alt for mange oplever faldende afkast.

Udfordringen er særlig alvorlig i landdistrikterne, hvor vi står med store udfordringer i forhold til butiksdød, faldende ejendomspriser, affolkning og tab af arbejdspladser.

En ekspertarbejdsgruppe under Erhvervsministeriet anbefalede i 2022 at indføre en model, efter britisk forbillede, der skal forbedre muligheder for generationsskifte til medarbejdereje. Med det argument, at det vil kunne tilbyde hele landets virksomhedsejere et nyt værktøj til at sikre danske arbejdspladser og styrke danske virksomheder på danske hænder.

Det primære element i modellen går ud på at ligestille beskatningen, så overdragelse til medarbejdere kan ske på samme skattevilkår som ved overdragelse af ejerskab til familie.

Og efterspørgslen synes at være tydelig. I en rundspørge, som Tænketanken Demokratisk Erhverv har foretaget blandt ejerledere i Danmark, svarer 290 ud af 450 (64 procent), at de synes om ideen om at inddrage medarbejderne i ejerskabet af deres virksomhed og 150 (33 procent) har allerede haft overvejelser om at overdrage til medarbejderne.

De største barrierer for ikke at sælge til medarbejderne er, ifølge undersøgelsen, netop finansiering og uklare juridiske forhold for overdragelse til medarbejderne.

Model er klar 

Den fantastiske nyhed er, at modellen for længst ligger klar og venter på skrivebordet. Det kunne Altinget fortælle i en artikelserie fra sidste uge. Derfor skal regeringen bare sætte handling bag ordene og realisere den nye model for generationsskifte.

Den danske model for generationsskifte til medarbejdereje vil kunne sikre danske arbejdspladser, skabe profitable virksomhedsoverdragelse, øge produktiviteten, skabe vækst i landdistrikterne og bidrage til den grønne omstilling.

Det er moderne industrikpolitik, som vil styrke dansk erhvervsliv.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Jonatan Steen

Adm. direktør, Tænketanken Demokratisk Erhverv
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2008)

0:000:00