Debat

Tekniq: Faglærte fortjener en central plads i iværksætterdebatten

Den unge elektriker eller vvs’er, der i al stilfærdighed videreuddanner sig til installatør og starter egen virksomhed, er lige så meget iværksætter som digitale startup-virksomheder. Derfor er der brug for at fokusere på virksomhederne i det tekniske erhvervsliv, skriver Troels Blicher Danielsen.

Iværksætteri er meget andet end digitale startup-virksomheder. Det er også faglærte, der skaber deres egen virksomhed, og af samme grund er der behov for at se bredere på iværksætterbegrebet i iværksætterstrategien, skriver Troels Blicher Danielsen.
Iværksætteri er meget andet end digitale startup-virksomheder. Det er også faglærte, der skaber deres egen virksomhed, og af samme grund er der behov for at se bredere på iværksætterbegrebet i iværksætterstrategien, skriver Troels Blicher Danielsen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Troels Blicher Danielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De går ned ad trappen og toner frem på skærmen. Ofte med store fremtidsdrømme for deres spirende virksomhed. Nogle bliver spist af tv-løverne, mens andre får plads i guldstolen hos de sultne investorer.

Sådan har vi alle lært at kende den iværksætter-type de senere år. Men hvad med den unge elektriker eller vvs’er, der i al stilfærdighed videreuddanner sig til installatør og starter egen virksomhed? Er han eller hun også iværksætter? Selvfølgelig!

Man behøver nemlig hverken at have udviklet den nyeste Uber-app i Silicon Valley eller Just-Eat-koncept i en kold kælder i København for at kunne kalde sig iværksætter.

Teknologi er ikke en trussel mod den faglærte ånd. Det er en mulighed for at forbedre og forny den

Troels Blicher Danielsen
Administrerende direktør, Tekniq Arbejdsgiverne
De er overalt i samfundet – og ikke mindst i det tekniske erhvervsliv, hvor det er en del af DNA’et at skabe sin egen virksomhed og være iværksætter.

Af samme grund er vigtigt, at vi får sat ord på den længe ventede iværksætterstrategi, der flere gange er blevet udskudt af regeringen.

Iværksætteri er (naturligvis) meget andet end digitale startup-virksomheder. Det er også faglærte, der skaber deres egen virksomhed. Af samme grund er der behov for at se bredere på iværksætterbegrebet i iværksætterstrategien. Der er brug for at fokusere tilskud til de talenter, hvor der er høj efterspørgsel. Det gælder ikke mindst virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.

Fremtidens faglærte

I Danmark har vi en stolt tradition for faglært ånd og passion for håndværk. Det er fundamentale kerneværdier i de tekniske fag. Men teknologi er ikke en trussel mod den faglærte ånd. Det er en mulighed for at forbedre og forny den.

Udviklingen har været i gang længe. De faglærte skal ikke kun trække kabler eller samle rør, men også have digitale kompetencer. Smede skal heller ikke kun stå med svejseapparatet, men skal også kunne betjene højteknologisk udstyr. I øjeblikket fyrer kunstig intelligens op under den udvikling i et hidtil uset højt tempo.

Det kræver blandt andet uddannelsesprogrammer og kurser, der kan udruste kommende iværksættere med de nødvendige færdigheder og viden til at lykkes

Troels Blicher Danielsen
Administrerende direktør, Tekniq Arbejdsgiverne

Den udvikling skal iværksætterstrategien favne, så de unge bliver opmuntret til at være nysgerrige og kreative med teknologi og sidste ende skabe værdi for samfundet.

Det kræver blandt andet uddannelsesprogrammer og kurser, der kan udruste kommende iværksættere med de nødvendige færdigheder og viden til at lykkes. Uddannelsessystemet skal tilbyde relevante muligheder for at lære om teknik, innovation og iværksætteri.

Derudover er der behov for at få luget ud i de barrierer, som unge iværksættere står over for. Det gælder blandt andet udfordringer med finansiering og mangel på mentorordninger, der kan sikre, at de unge talenter får de bedste muligheder for at starte og udvikle deres virksomheder.

Det gælder også muligheden for at fejle og lære af det, uden at blive straffet eller begrænset af unødvendige regler og bureaukrati.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Blicher Danielsen

Administrerende direktør, Tekniq Arbejdsgiverne
cand.scient.soc.

0:000:00