Debat

Vækstfonden og Dansk Iværksætterforening: For megen homogenitet svækker konkurrenceevnen

Flere kvinder og større diversitet i etnicitet er dokumenterede gevinster for virksomheder. Vi skal huske, at diversitet også handler om eksempelvis ordblindhed og ADHD, skriver Rolf Kjærgaard og Peter Kofler.

Dansk Iværksætterforening og Vækstfonden har deres sag for med at sikre større diversitet i organisationerne, skriver Peter Kofler (højre) og Rolf Kjærgaard (venstre). 
Dansk Iværksætterforening og Vækstfonden har deres sag for med at sikre større diversitet i organisationerne, skriver Peter Kofler (højre) og Rolf Kjærgaard (venstre). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix og Vækstfonden
Peter Kofler
Rolf Kjærgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I denne uge er det 8. marts, kvindernes internationale kampdag.

Endnu et år er gået, hvor behovet for at skabe mere bredde og diversitet i vores samfund og blandt vores virksomheder fortsat er tydeligt. Diversitet blandt medarbejdere, direktører og ledere i vores virksomheder og startups er noget, der skal og bør optage os som finansieringspartner og brancheforening.

Kvinder oplever det som langt sværere at tiltrække kapital end deres mandlige kollegaer. Det er en velkendt udfordring, og tallene taler igen deres tydelige sprog.

Blot 2,3 procent af ventureinvesteringerne globalt gik i 2020 til en virksomhed med en kvindelig stifter, og det er et fald fra 2019, hvor tallet lød på 2,8 procent.

Det er ganske enkelt ikke godt nok. Ikke bare på grund af den lave andel, men fordi vi hver dag går glip af vækst og innovation, hvis vi ikke får skabt større diversitet blandt vores iværksættere.

Undersøgelserne er enstemmige
Mange undersøgelser har bekræftet det utallige gange: Mere diversitet skaber mere innovation og vækst. Det har Mckinsey blandt andet påvist i adskillige undersøgelser.

Når man kigger på kønsdiversitet, lyder undersøgelserne enstemmigt: Virksomheder med mere diversitet skaber bedre finansielle resultater. Diversitet blandt virksomhedsejere og stiftere er altså ikke blot 'nice to', men udløsende for innovation og nye idéer og kan gøre forskellen i en stadig hårdere global konkurrence.

Det handler også om at række ud til folk med handicap eller at gøre iværksætterjunglen lettere for eksempelvis ordblinde, så vi kan udnytte det talent, som er i os alle

Rolf Kjærgaard og Peter Kofler
Administrerende direktør i Vækstfonden og bestyrelsesformand for Dansk Iværksætterforening

For megen homogenitet i iværksættervirksomhederne svækker konkurrenceevnen. Derfor skal vi ansætte mennesker med forskellige baggrunde, uddannelser, kulturer og køn helt oppe i toppen af virksomhederne. Og den udvikling skal vi være med til at skubbe på som brancheforening og finansieringspartner.

Det er ikke kun, når det gælder fordelingen mellem mænd og kvinder, at der er gevinster at hente for virksomhederne. Det gælder i forhold til eksempelvis etnicitet, kulturbaggrund og seksuel orientering – bare for at nævne nogle få.

Det handler også om at række ud til folk med handicap eller at gøre iværksætterjunglen lettere for eksempelvis ordblinde, så vi kan udnytte det talent, som er i os alle.

Et eksempel på betydningen af at forstå diversitet som en vigtig kapacitet kommer fra USA. Her viste en undersøgelse blandt 242 iværksættere i Silicon Valley, at mere end hver tredje iværksætter var diagnosticeret med ADHD.

Og ordblindhed blandt succesfulde iværksættere er – ifølge talrige undersøgelser – mere udbredt end i befolkningen som helhed. Her er fortolkningen, at det er ihærdigheden, disciplinen og den stærke vilje til at klare sig på trods, som gør virksomheder, der er startet af iværksættere med ordblindhed, til mere robuste og hurtigvoksende.

Det er indsigter som disse, der kan bidrage til en bedre forståelse for, hvilke potentialer diversitet i teams giver, og hvordan vi ved at gribe mulighederne kan skabe endnu stærkere og mere konkurrencedygtige idéer i Danmark. 

En temperaturmåling på diversiteten
Der er også sket positiv udvikling i 2020.  Et vigtigt skridt blev taget, da regeringen og et flertal i Folketinget indgik aftale om en ny barselsfond for selvstændige, der skal gøre det lettere for iværksættere at afholde barsel med et fornuftigt økonomisk fundament. Håbet er, at det blandt andet kan være med til at få flere kvinder til at blive iværksættere. Men der er meget endnu at sætte ind over for.

I Dansk Iværksætterforening tog vi i 2020 en temperaturmåling på iværksættermiljøet i årets Iværksætteranalyse. Svarene var nedslående: 25 procent af de adspurgte kvinder angav, at de har følt sig diskrimineret på baggrund af køn, seksuel orientering, handicap eller etnicitet. Det samme gør sig gældende for otte procent af mændene.

Det viser desværre med al tydelighed, at der fortsat er brug for at sætte ind på flere fronter. En af disse fronter handler om de rollemodeller, som vi dyrker.

Rollemodeller er vigtige inspirationskilder til at springe ud i iværksættertilværelsen – det svarer 22,5 procent af de adspurgte i undersøgelsen, og det gør det til den hyppigste inspirationskilde til iværksætteri.

Vi skal blive bedre til at vise mere diversitet blandt vores rollemodeller. De rollemodeller skal vi i Dansk Iværksætterforening og hos Vækstfonden være med til at understøtte og udvikle.

I Vækstfonden og Dansk Iværksætterforening er vi ikke gode nok til det lige nu. Så kort kan det siges. Og det skal vi gøre bedre

Rolf Kjærgaard og Peter Kofler
Administrerende direktør i Vækstfonden og bestyrelsesformand for Dansk Iværksætterforening

Hvad med jer selv?
Vi er i høj grad bevidste om risikoen for, at dette blot bliver endnu en kronik i rækken. Endnu en skåltale, hvor vi bliver enige om alle de gode ting og indsatser, som vi håber på, at fremtiden bringer.

Men i sidste ende står vi tilbage med det samme spørgsmål: Hvordan skaber vi konkrete og vedvarende forandringer, så vi ikke længere skal opleve forskelsbehandling i iværksættermiljøet?  

I Vækstfonden og Dansk Iværksætterforening er vi ikke gode nok til det lige nu. Så kort kan det siges. Og det skal vi gøre bedre. Selvom vi har visionerne og idéerne til at skabe forandringen, er det en lang rejse at få ændret de fastgroede strukturer.

I Vækstfonden har vi dannet et internt hold, der arbejder fremad med planer og indsatser, der skal gøre det muligt over en årrække at lykkes med vores diversitetsmål.

Læs også

Nogle af de idéer, som vi har på tegnebrættet, er blandt andet at kigge barselsvilkår for vores kunder efter i sømmene – hvordan kan vi komme forskelle til livs her? Vi vil lave endnu flere samarbejder med venturefonde og business angels med forskellige baggrunde, som også tilfører diversitet på investorsiden.

Som brancheorganisation, finansieringspartner og investor er det ikke kun en vigtig opgave: Det er et ansvar, som vi føler. Vi vil gerne være med til at gøre op med homogenitet og bidrage til diversiteten. Og det vil vi blive ved med.

Vi går måske med museskridt mod forandringen lige nu, men år for år tager vi større og større skridt. Vil vi forblive i verdenstoppen, når det gælder evnen til at skabe nye, stærke virksomheder og idéer, skal vi alle arbejde for at ændre de strukturer og bias, som risikerer at holde innovation og vækst tilbage. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00