Debat

V: Regeringens vækstdræber gør Danmark fattigere

Regeringen arvede i 2019 en sund økonomi, som har bragt os økonomisk helskindet gennem coronakrisen. Vi skal nu vende tilbage til en ansvarlig reformpolitik med et skatte-, afgifts- og byrdestop og en markedsdrevet, grøn omstilling, som skaber muligheder for erhvervslivet, skriver Troels Lund Poulsen (V).

I den situation, vi står i nu, er det
en farlig medicin regeringen ordinerer, og det bekymrer mig helt oprigtigt, om
regeringen formår at få greb om krisen, skriver Troels Lund Poulsen
I den situation, vi står i nu, er det en farlig medicin regeringen ordinerer, og det bekymrer mig helt oprigtigt, om regeringen formår at få greb om krisen, skriver Troels Lund PoulsenFoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Uge efter uge åbner Danmark mere og mere.

Til stor glæde for skoleelever, restauratører og caféejere, butiksindehavere, idrætsforeninger og alle andre, der oplever, at vi nu nærmer os noget, der i højere grad minder om det samfund, som vi efterlod tilbage i marts 2020.

Det er vi i Venstre aldeles tilfredse med. Fordi der er plads til det, og fordi gode tal skal veksles med mere åbning. Det er sund fornuft. Men meget er stadig ikke, som det plejede.

Coronakrisen har været hård og har ramt meget skævt. Mens nogle brancher har oplevet et regulært boom, har andre været presset helt ned under gulvbrædderne.

Temadebat

Hvordan genstarter vi økonomien efter krisen?
Når den værste del af coronakrisen forhåbentligt er overstået til sommer, vil regeringen "løfte blikket" og igangsætte et større reformarbejde, der varigt skal styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i Børsen peget på tre store udfordringer i de kommende år. Den grønne omstilling og målet om at reducere drivhusgasudledningen med 70 procent i 2030 kræver massive investeringer, den skærpede, internationale konkurrence øger kravene til kompetencerne på arbejdsmarkedet, og digitaliseringen øger behovet for at tage nye skridt.

Altinget giver i en ny temadebat ordet til økonomer, interessenter, politikere og tidligere ministre, som vil debattere, hvordan regeringen skal gribe reformarbejdet an.

Hvilke reformer vil kunne bidrage til at styrke dansk økonomi og øge beskæftigelsen? Hvad vil de bedste reformer for erhvervslivet være? Og hvilke vækstreformer er overhovedet realistiske at gennemføre?

Her er deltagerne:

  • Allan Polack, koncerndirektør, PFA Pension
  • Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri
  • Mogens Lykketoft, tidligere finansminister for Socialdemokratiet
  • Nina Smith, formand for Kommission for 2. generationsreformer
  • Rune Lund (EL), medlem af Folketinget og finans- og skatteordfører
  • Sofie Carsten Nielsen (R), medlem af Folketinget og politisk leder 
  • Thomas Hofman-Bang, direktør, Industriens Fond, som står bag Dansk Konkurrenceevneråd
  • Tore Stramer, cheføkonom, Dansk Erhverv
  • Troels Lund Poulsen (V), medlem af Folketinget og finansordfører.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Jeg kan godt frygte, at der for flere i for eksempel oplevelsesindustrien ikke er udsigt til normale tilstande lige om hjørnet. Det tilsiger, at vi stadig har brug for målrettede hjælpepakker og andre tiltag en tid endnu.

Venstres position er uændret; så længe staten af hensyn til smitten påfører danske virksomheder restriktioner og begrænsninger, der skader muligheden for, at de kan få gang i butikken – ja, så længe skal der også være kompensation.

S arvede en sund økonomi
Imidlertid ser dansk økonomi som helhed ud til at være kommet bedre igennem krisen end mange – inklusiv mig selv – havde frygtet.

Glædeligvis. Det skyldes ikke mindst vores dygtige og omstillingsparate virksomheder, og den kernesunde økonomi, som den socialdemokratiske regering arvede fra de borgerlige partier i 2019.

Mens Venstre havde regeringsmagten, var der styr på de offentlige finanser og rekordmange var i beskæftigelse. Danmark havde i 2019 det største overskud i hele EU.

Den positive gang skyldes i høj grad reformer og skiftende regeringers økonomiske politik med blandt andet Venstre i spidsen, der har løftet beskæftigelsen med flere hundredtusind personer og øget velstanden for både den enkelte dansker og for os som samfund. Der har derfor været rum til at agere under krisen uden at sætte økonomien over styr.

Vend skuden med skatte-, afgifts- og byrdestop
Det er den ansvarlige reformpolitik, som statsministeren nu lægger afstand til.

For første gang i to årtier har vi desværre en regering, som med sin politik aktivt gør Danmark fattigere. En regering, som i akut krisetid trumfer politiske beslutninger igennem, der indeholder både skattestigninger og en reducering i arbejdsudbuddet.

Det er den rene vækstdræber, der gør både Danmark og danskerne fattigere. Allerede nu ser vi bekymrende tegn på en alvorlig mangel på hænder og hoveder på dele af arbejdsmarkedet.

Vi ved, at væksten de kommende år vil være udfordret. Det skal vi tage dybt alvorligt. Hvis vi ikke får løst de problemer, får vi ikke råd til at indrette det samfund, som vi gerne vil.

Et samfund med frihed og muligheder for alle, uanset hvor i landet man bor og med et sundhedssystem i verdensklasse og et velfærdssamfund, hvor man med ro i maven kan aflevere sit barn i daginstitutionen. Eller hvor helt almindelige hårdtarbejdende danskere får mulighed for at beholde lidt mere af deres løn til sig selv.

Det er Venstres ambition at vende skuden, så vi får pustet liv i dansk økonomi med tiltag og reformer, der kan skabe vækst og velstand. Der er behov for, at vi får et længere lys på, og får løst Danmarks langsigtede økonomiske udfordringer. For vi kan ikke fortsætte med kun at have de kortsigtede krisebriller på.

Det er netop med det udgangspunkt, at vi gik til finanslovsforhandlingerne. For det første har vi i Venstre i denne valgperiode forpligtet os til et skatte-, afgifts- og byrdestop.

Det bekymrer mig helt oprigtigt, om regeringen formår at få greb om krisen

Troels Lund Poulsen (V)
Finansordfører

Vækst og grøn omstilling skal gå hånd i hånd
Danskerne og danske virksomheder har brug for ro og tryghed om deres økonomiske rammevilkår – særligt i en usikker krisetid.

Vi skal lave reformer, der styrker og ikke svækker dansk økonomi. Det arbejdende fællesskab skal vokse sig større, så vi får flere med på arbejdsmarkedet, og så både virksomhederne og den offentlige sektor har mulighed for at få den arbejdskraft, der er behov for de kommende år.

Og vi skal bruge en markedsdrevet grøn omstilling til at skabe nye muligheder for vores erhvervsliv. Det skal blandt andet en grøn skattereform medvirke til. For vækst og grøn omstilling går hånd i hånd og kan løfte hinanden og gøre Danmark rigere, hvis vi gør det klogt.

I den situation, som vi står i nu, er det en farlig medicin, som regeringen ordinerer, og det bekymrer mig helt oprigtigt, om regeringen formår at få greb om krisen.

Vi har det sidste år brugt milliarder på at holde hånden under danske virksomheder, iværksættere og lønmodtagere. Nu er tiden kommet til et stærkere fokus på, hvordan vi skaber rammerne for, at de kan komme flyvende ud på den anden side.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00