Kenneth Mikkelsen
 svarer 
Jeppe Bruus

Kenneth Mikkelsen (V) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, hvor meget staten har tjent eller måtte indskyde i udligningsordningen fra henholdsvis Danske Spil A/S og Det Danske Klasselotteri de sidste 6 år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 109, Spørgsmål 1
Vil ministeren i tabelform redegøre for, hvor meget staten har tjent eller måtte indskyde i udligningsordningen fra henholdsvis Danske Spil A/S og Det Danske Klasselotteri de sidste 6 år?

Svar fra tirsdag den 1. marts 2022
Med L 109 gennemfører regeringen den politiske aftale fra juni 2021 mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, hvor det er aftalt at arbejde videre på en sammenlægning af de to statslige spilselskaber, Danske Spil A/S og Det Danske Klasselotteri A/S, med henblik på at opnå en række synergieffekter i form af bl.a. besparelser på driften og øget overskud. Mere konkret foreslås det at gennemføre de ændringer i lovgivningen, som er nødvendige for en sammenlægning af de to statslige spilselskaber, der hører under henholdsvis Skatteministeriets, Kulturministeriets og Finansministeriets ressort.

Udlodningsloven, som der spørges til, er Kulturministeriets ressort. Jeg har derfor bedt kulturministeren om et bidrag og har modtaget følgende, som jeg kan henholde mig til:

”Med udligningsordningen forstås det udligningsbeløb, som staten, jf. udlodningsloven, tilfører det samlede udlodningsbeløb, hvis overskuddet/udbyttet fra Danske Spil og Klasselotteriet tilsammen er mindre end det fastsatte udlodningsloft.

Udligningsbeløbet beregnes af Økonomistyrelsen, som oplyser, at overskud/udbytte de seneste 6 år har været mindre end udlodningsloftet, hvorfor staten har finansieret et udligningsbeløb, jf. tabel 1.

Tabel 1: Det statslige udligningsbeløb i perioden 2016-2021 (årets priser) dlodningsår 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Udligningsbeløb (mio. kr.) 97,8 459,5 553,3 475,2 423,6 392,4 Anm.: Udligningsbeløbet fastsættes som 60 pct. af forskellen mellem udlodningsloftet og Danske Spils og Klasselotteriets sammenlagte overskud/udbytte. Udlodningsloftet reguleres årligt med forbrugerprisindekset for det forudgående år.

Det vil sige, at forbrugerprisindekset for 2020 anvendes til at fastsætte udlodningsloftet for udlodningsåret 2021.

Kilde: Økonomistyrelsen.

0:000:00