Kenneth Mikkelsen
 svarer 
Jeppe Bruus

Kenneth Mikkelsen (V) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, hvilke organisationer der har modtaget tilskud fra udligningsordningen, med samlet beløb og den største beløbsmodtager øverst

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 109, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for, hvilke organisationer der har modtaget tilskud fra udlignings­

ordningen, med samlet beløb og den største beløbsmodtager øverst?

Svar fra tirsdag den 1. marts 2022
Med L 109 gennemfører regeringen den politiske aftale fra juni 2021 mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, hvor det er aftalt at arbejde videre på en sammenlægning af de to statslige spilselskaber, Danske Spil A/S og Det Danske Klasselotteri A/S, med henblik på at opnå en række synergieffekter i form af bl.a. besparelser på driften og øget overskud. Mere konkret foreslås det at gennemføre de ændringer af lovgivningen, som er nødvendige for en sammenlægning af de to statslige spilselskaber, der hører under henholdsvis Skatteministeriets, Kulturministeriets og Finansministeriets ressort.

Udlodningsloven, som der spørges til, er Kulturministeriets ressort. Jeg har derfor bedt kulturministeren om et bidrag og har modtaget følgende, som jeg kan henholde mig til:

”Udligningsbeløbet er det beløb, som staten tilfører det samlede udlodningsbeløb, hvis overskuddet og udbyttet fra Danske Spil og Klasselotteriet sammenlagt er mindre end det fastsatte udlodningsloft. Udligningsbeløbet er dermed en delmængde af det samlede udlodningsbeløb, som udbetales til udlodningsmodtagerne. Det er derfor ikke muligt at opgøre modtagere af udligningsbeløbet.

Fordelingen af det samlede udlodningsbeløb, hvori udligningsbeløbet indgår, er fastsat i udlodningsloven. I udlodningsloven er udlodningsmodtagerne indplaceret i tre grupper. I gruppe 1 er indplaceret en række hovedorganisationer, foreninger og puljer, som aftaleparterne bag udlodningsmodellen har ønsket at sikre et fast årligt beløb. I gruppe 2 er indplaceret en række selvejende institutioner, hestevæddeløbssporten og puljer, som aftaleparterne bag udlodningsmodellen ligeledes har ønsket at sikre med et fast årligt beløb.

Gruppe 3 består af projektmidler, der fordeles til en række ministerområder efter en fordelingsnøgle, som er fastsat i udlodningsloven.

Udlodningsmodellen fungerer ved, at udlodningsmodtagerne i gruppe 1 modtager deres andel af udlodningsbeløbet før gruppe 2, med undtagelse af hestevæddeløbssporten, og gruppe 3 modtager de udlodningsmidler, som er i overskud, når gruppe 1 og gruppe 2 har modtaget deres andel af udlodningsbeløbet.

I tabel 1 fremgår fordelingen af det samlede udlodningsbeløb i udlodningsåret 2021.

Tabel 1: Fordeling af udlodningsbeløbet i udlodningsåret 2021 i mio. kr. (2020-PL)*

Gruppe 1 DIF DGI Dansk Firmaidrætsforbund DUF Oplysningsforbundets Fællesråd*

Driftsstøtte til landsdækkende almennyttige formål Sydslesvigs Danske Ungdomsforeninger Parasport Danmark Dansk Skoleidræt Handicaporganisationer mv.*

Ældreorganisationer Landsdækkende frivillige sociale organisationer Driftsmidler til frivillige foreninger hos friluftsrådet Driftspuljen til landsdækkende sygdomsbekæmpende organisationer Driftspulje til mindre landsdækkende sygdomsbekæmpende organisationer Gruppe 2 Team Danmark*

Lokale- og Anlægsfonden Anti Doping Danmark Sport Event Denmark Idrættens Analyseinstitut Hestevæddeløbssporten Handicapidrættens Videnscenter Kulturelle formål Visse idrætsformål Gruppe 3 Børne- og Undervisningsministeriet Uddannelses- og Forskningsministeriet Social- og ældreministeriet (særlige sociale formål) iljøministeriet (Friluftsrådets pulje) undhedsministeriet (Aktivitetspuljen og Rådighedspuljen) ulturministeriet heraf almennyttige formål heraf andre idrætsformål I alt Note: *For omsætningsbaserede modtagere anvendes forbrugerprisindekset for 2019.

Kilde: Kulturministeriet 1.155,0 307,3 285,4 42,4 150,4 56,9 54,6 1,1 10,5 2,0 91,4 29,1 59,2 19,2 42,6 3,0 594,7 93,7 86,4 25,5 25,0 10,1 77,7 1,7 272,2 2,6 70,4 14,1 3,4 7,9 31,7 4,8 8,5 3,9 4,6 1.820,1 ”
0:000:00