Søren Bo Søndergaard
 svarer 
Jeppe Bruus

Søren Søndergaard (EL) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, hvorvidt Skatteforvaltningen i dag betragter rettighedsforvaltere som Copydan som økonomisk virksomhed og dermed momspligtig

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 106, Spørgsmål 68
Kan ministeren bekræfte – som det blev oplyst på samrådet den 3. marts 2022, jf. samrådsspørgsmål A – at Skatteforvaltningen i dag betragter rettighedsforvaltere som Copydan som økonomisk virksomhed og dermed momspligtig?

Svar fra mandag den 14. marts 2022
Med L 106 foreslår regeringen bl.a. at gennemføre en række tilpasninger af momsloven for at bringe reglerne i overensstemmelse med EU-retten. I den forbindelse foreslås en ændring af momsfritagelsen for forfattervirksomhed og kunstnerisk aktivitet. Regeringen ønsker i videst muligt omfang at opretholde den gældende momsfritagelse, men Danmark er forpligtet til at efterleve EU-retten, og det er derfor nødvendigt at indføre moms, når forvaltnings- og medlemsorganisationer meddeler licens til ophavsrettigheder.

Forslaget indgår som finansiering af en ny flerårsaftale for kriminalforsorgens økonomi for 2022-2025 mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. Aftalen skal skabe fundamentet for en genopretning af kriminalforsorgen og højne indsatsen på dette område. Partierne bag aftalen tog ansvar herfor – også i relation til at bringe momsreglerne i overensstemmelse med EU-retten.

Jeg vil pointere, at når der i momsmæssige sammenhæng tales om begrebet ’økonomisk – for at være en leverining mod vederlag, er leverancen omfattet af momsreglerne, og derfor er leverandøren som udgangspunkt momspligtig heraf.

En leverandør, der ikke er omfattet af en konkret momsfritagelse, og ikke kan henføre ydelsen til en konkret momsfritagelse, vil derfor skulle afregne moms af den pågældende leverance.

Hidtil er forvaltningsorganisationers meddelelse af licenser til kunstneres ophavsrettigheder ikke blevet anset for at være levering mod vederlag. Derfor har forvaltningsorganisationer ikke været momspligtige heraf. Skatteforvaltningen har set på ydelsens art og ikke på identiteten af den enkelte leverandør.

Svaret på det stillede spørgsmål er derfor, at Skatteforvaltningen både i dag og fremover anser alle virksomheder, herunder foreninger og organisationer mv., for at drive økono– ADA slået fast, at meddelelse af licenser til ophavsrettigheder udgør levering mod vederlag og derfor som udgangspunkt momspligtigt. Forfattere og kunstnere er imidlertid momsfritaget for deres egne leveringer (meddelelse af licenser), da de er omfattet af momsfritagelsen for kunstnerisk virksomhed. Da denne fritagelse imidlertid er personlig, kan andre leverandører af ophavsrettighederne såsom forvaltningsorganisationer ikke omfattes af fritagelsen.

For yderligere beskrivelse af reglerne om økonomisk virksomhed i momsmæssig forstand og den personlige begrænsning i momsfritagelsen for forfattervirksomhed og kunstnerisk virksomhed vil jeg henvise til den redegørelse, der er udarbejdet af en ministeriel arbejdsgruppe og oversendt til Skatteudvalget, jf. SAU L 106 - bilag 10 (2021-22), samt min besvarelse af svarene af spørgsmål 57 og 58 til SAU L 106 (2021-22).

0:000:00