Kenneth Mikkelsen
 svarer 
Jeppe Bruus

Kenneth Mikkelsen (V) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om ministeren vurderer, at Klasselotteriet kan siges at fortsætte på uændrede vilkår, som det er blevet oplyst til Kammeradvokaten, der i notatet om overdragelse af Det Danske Klasselotteri A/S

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 109, Spørgsmål 10
Vurderer ministeren, under forudsætning af at Klasselotteriet opnår en forbedret adgang til Danske Spils forhandlernetværk i forbindelse med sammenlægning af Danske Spil A/S og Klasselotteriet, at Klasselotteriet kan siges at fortsætte på uændrede vilkår, som det er blevet oplyst til Kammeradvokaten, der i notatet om overdragelse af Det Danske Klasselotteri A/S, jf. svar på spørgsmål 7, skriver, at ”Klasselotteriet fortsætter således efter det oplyste indtil videre på uændrede vilkår”?

Svar fra mandag den 21. marts 2022
Med L 109 gennemfører regeringen den politiske aftale fra juni 2021 mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, hvor det er aftalt at arbejde videre på en sammenlægning af de to statslige spilselskaber, Danske Spil A/S og Det Danske Klasselotteri A/S, med henblik på at opnå en række synergieffekter i form af bl.a. besparelser på driften og øget overskud. Mere konkret foreslås det at gennemføre de ændringer i lovgivningen, som er nødvendige for en sammenlægning af de to statslige spilselskaber, der hører under henholdsvis Skatteministeriets, Kulturministeriets og Finansministeriets ressort.

Notatet, som der spørges til, er udarbejdet på anmodning af Finansministeriet. Jeg har derfor bedt finansministeren om et bidrag og har modtaget følgende, som jeg kan henholde mig til:

”Finansministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet konsulteret Kammeradvokaten, som har rådgivet Finansministeriet i forbindelse med sammenlægningen af Danske Spil A/S (Danske Spil) og Det Danske Klasselotteri A/S (Klasselotteriet). Det kan på den baggrund bekræftes, at det er Kammeradvokatens vurdering, at det forhold, at Danske Spil-koncernen opnår sædvanlige markedsmæssige sammenlægnings- og synergieffekter, herunder omsætnings- og krydssalgssynergier, efter sammenlægningen, ikke vil være i strid med konkurrence- og statsstøttereglerne. Det gælder også for så vidt angår Klasselotteriets eventuelle adgang til Danske Spils nuværende eksterne samarbejdspartnere, der forhandler Danske Spils produkter (Danske Spils forhandlere). Kammeradvokaten oplyser derudover, at den nævnte forudsætning i Kammeradvokatens vurdering om, at Klasselotteriet fortsætter på uændrede vilkår, derfor ikke skal forstås således, at sådanne sædvanlige synergieffekter ved sammenlægningen ikke kan opnås.

Endvidere kan det som også tidligere oplyst bemærkes, at Danske Spil generelt vil være forpligtet til at sikre, at der ikke i den fremtidige organisering og drift sker ulovlig krydssubsidiering mellem monopolområderne og de konkurrenceudsatte områder i strid med konkurrence- og statsstøttereglerne.

Endelig bemærkes det som også tidligere oplyst, at såfremt der på et senere tidspunkt måtte være et ønske om at træffe beslutning om at organisere udbuddet af klasselotteri i Danske Spil-koncernen på anden vis end i et selvstændigt datterselskab, fx ved en eventuel senere sammenlægning af Klasselotteriet og et andet datterselskab, vil der bl.a. skulle foretages en ny EU-retlig, herunder statsstøtte- og konkurrenceretlig, vurdering af den påtænkte organisering.”
0:000:00