svarer 
Jeppe Bruus

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om kommentar til henvendelsen af 3/5-22 fra FDA, Forenede Danske Antenneanlæg om præsentation til foretræde den 4. maj 2022

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 106, Spørgsmål 88
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 3. maj 2022 fra FDA, Forenede Danske Antenneanlæg om præsentation til foretræde den 4. maj 2022, jf. L 106 - bilag 18.

Svar fra mandag den 16. maj 2022
Med L 106 foreslår regeringen bl.a. at gennemføre en række tilpasninger af momsloven for at bringe reglerne i overensstemmelse med EU-retten. I den forbindelse foreslås en ændring af momsfritagelsen for forfattervirksomhed og kunstnerisk aktivitet.

FDA anfører i henvendelserne af 3. maj og 5. maj (L 106 – bilag 18 og 20), at det efter vurderingen fra Gorrissen Federspiel er klart, at der ikke skal indføres momspligt på forvaltningsorganisationers meddelelse af licens til kunstneres ophavsrettigheder.

FDA anfører videre, at momspålæggelsen vil gøre det dyrere for den enkelte forbruger at købe tv-abonnement, og i de tilfælde, hvor en husstand nedgraderer eller fravælger en tvpakke, vil omsætningen falde. FDA anfører desuden, at forslaget vil reducere danskernes adgang til dansk public service-indhold, og at et fravalg af tv-pakker vil betyde, at adgang til DR1 mv. vil kræve streaming via en app, som vil kræve, at ældre skal vænne sig til ny teknologi.

FDA anviser et eksempel på, hvad forslaget kan betyde for en antenneforening og anfører, at med udgangspunkt i 2020 vil et merprovenu fra tv-abonnementer (ekskl. fradrag for købsmoms) udgøre godt 300 mio. kr.

Hertil bemærkes:

Det er fortsat Skatteministeriets vurdering, at den foreslåede ændring er nødvendig for, at de danske regler er i overensstemmelse med EU-retten. Jeg henviser til min besvarelse af spørgsmål 87 til L 106, hvor der i detaljer er kommenteret på redegørelsen fra Gorrissen Federspiel af 22. april 2022.

Skatteministeriet er enig i, at pålæggelse af moms på meddelelse af licens til ophavsrettigheder vil føre til højere forbrugerpriser på tv-abonnementer, hvilket vil inkludere tvpakker i antenneforeninger.

En højere pris forventes alt andet lige at reducere efterspørgslen efter tv-abonnementer, herunder tv-pakker i antenneforeninger. Denne adfærdsvirkning vurderes ikke at have nævneværdig betydning for de provenumæssige konsekvenser. Dette skyldes, at den sparede forbrugerudgift fra et reduceret forbrug af tv-abonnementer må påregnes anvendt på andet forbrug, som vil indebære omtrent tilsvarende moms- og afgiftsprovenu som den moms, der ellers ville være blevet betalt fra forbrug af tv-abonnementer. På denne baggrund har Skatteministeriet ikke konkret skønnet over størrelsen af den afledte nedgang i forbrug af tv-abonnementer, ligesom det samtidig bemærkes, at et skøn herfor vil være forbundet med betydelig usikkerhed. Jeg kan i øvrigt henvise til besvarelsen af spørgsmål 10 til L 106.

For så vidt angår FDA’s bemærkninger om statens merprovenu ved forslaget kan jeg henvise til besvarelsen af SAU alm. del –s 129 (2021-22).

I forhold til danskernes adgang til public service er det er min opfattelse, at der fortsat vil være adgang til dansk public service-indhold, inkl. adgang via platforme som ikke nødvendigvis kræver et tv-abonnement. Jeg kan desuden henvise til min besvarelse af spørgsmål 79 til L 106.

0:000:00