Søren Bo Søndergaard
 svarer 
Peter Hummelgaard

Søren Søndergaard (EL) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, hvad der er sket med betydning for afsoning og fuldbyrdelse af straf på Færøerne, siden lovforslagene blev behandlet i Lagtinget

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 30, Spørgsmål 2
Lovforslagene blev vedtaget i Lagtinget i december 2021. Vil ministeren oplyse, hvad der er sket med betydning for afsoning og fuldbyrdelse af straf på Færøerne, siden lovforslagene blev behandlet i Lagtinget?

Svar fra torsdag den 9. marts 2023
Justitsministeriet har lagt til grund, at der ønskes oplysninger om, hvilke initiativer til forbedring af fængselsforholdene på Færøerne som er blevet iværksat efter behandlingen af lov for Færøerne om fuldbyrdelse af straf m.v. i Lagtinget. Det bemærkes i den forbindelse, at Lagtinget den 21. december 2021 tilsluttede sig Justitsministeriets forslag til lov for Færøerne om fuldbyrdelse af straf m Det kan indledningsvis oplyses, at Justitsministeriet i begyndelsen af 2021 nedsatte en færøsk-dansk arbejdsgruppe med repræsentanter fra Justitsministeriet, landsstyret, kriminalforsorgen og Færøernes Politi, som fik til opgave at komme med forslag til forbedringer af de færøske varetægts- og afsoningsforhold.

Sideløbende med arbejdsgruppens arbejde har kriminalforsorgen på baggrund af midler, som blev bevilliget i forbindelse med finansloven fra 2021, udarbejdet en analyse af fængselsforholdene på Færøerne. Arbejdsgruppen fik løbende tilsendt analysens delresultater (delanalyse 1-3), som er indgået i arbejdsgruppens samlede afrapportering. Afrapporteringen blev sendt til Folketingets Færøudvalg den 19. oktober 2021, jf. FÆU Alm. del, bilag 5 (samling 2021-2022).

Der er på baggrund af arbejdsgruppens arbejde og kriminalforsorgens analyse efterfølgende iværksat en række tiltag med henblik på forbedring af fængselsforholdene på Færøerne, herunder i forbindelse med flerårsaftalen om kriminalforsorgens økonomi i 2022-2025. Herudover har den tidligere regering og Færøernes landsstyre den 7. juni 2022 indgået en hensigtserklæring om etablering af et nyt fængsel på Færøerne. Det fremgår endvidere af Side 2/5 regeringsgrundlaget Ansvar for Danmark, at regeringen vil arbejde for, at et nyt fængsel på Færøerne kan tages i brug i 2029.

Justitsministeriet har indhentet et bidrag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, som bl.a. har oplyst følgende:

”1. På baggrund af anbefalingerne fra den nedsatte færøsk-danske arbejdsgruppe om forbedring af de færøske varetægts- og afsoningsforhold og kriminalforsorgens analyse af fængselsforholdene på Færøerne er der i flerårsaftalen for kriminalforsorgens økonomi i perioden 2022-2025 afsat 1,1 mio. kr. (2023-pl) rligt til at forbedre uddannelses- og beskæftigelsesfaciliteterne i det nuværende arresthus. Det fremgår af aftaleinitiativet, at de afsatte midler f.eks. kan anvendes til ibrugtagning af yderligere rum i bygningskomplekset, som huser Arresten i Mjørkedal med henblik på at forbedre beskæftigelsesfaciliteterne samt f.eks. til ansættelse af en såkaldt værkmester, som kan være med til at sikre større variation i arbejdsopgaver mv. Den konkrete udmøntning af midlerne skulle fastlægges efter nærmere dialog mellem Justitsministeriet, kriminalforsorgen og Færøernes Landsstyre. Formålet med initiativet er at skabe bedre vilkår for den kriminalitetsforebyggende indsats.

Kriminalforsorgen har på den baggrund indgået en ny lejeaftale for arresthuset på Færøerne, der også inkluderer en barak til yderligere beskæftigelse. Barakken skal ombygges, således at den kan anvendes til værksted (træværksted). Arbejdet forventes igangsat i 1. kvartal 2023 og forventes færdig med henblik på ibrugtagning i 2. kvartal 2023. Efter udmøntningsplanen skal der herudover ansættes en værkmester (fuldtidsårsværk) o.l. med henblik på beskæftigelse af indsatte, indkøbes større maskiner (drejebænk, søjlebænk samt savemaskiner mv.) og passende redskaber til udstyring af værkstedet. Herudover forudsætter udmøntningsplanen en udvidelse af de nuværende undervisningstilbud (ca. fire timer ugentligt) til bl.a. kortvarige kursusforløb og tilbud om folkeskolens afgangseksamen Endelig er der i forbindelse med de afsatte flerårsaftalemidler til implementering af en straffuldbyrdelseslov for Færøerne afsat midler til transport i forbindelse med indsattes udgang i form af frigang fra arresten på Færøerne til uddannelse eller arbejde.

Kriminalforsorgen afholdt således i relevant omfang i 2022 udgifter til indsattes frigang, ligesom der også for 2023 er overført Side 3/5 midler til brug for indsattes udgang i form af frigang fra arresten til uddannelse eller arbejde, når behovet opstår.

2.

Det fremgår endvidere af afrapporteringen af 11. oktober 2021 fra den nedsatte færøsk-danske arbejdsgruppe om forbedring af de færøske varetægts- og afsoningsforhold, at der uafhængigt af de politiske forhandlinger om en ny flerårsaftale for kriminalforsorgen skal arbejdes videre med to initiativer. Det drejer sig dels om en styrkelse af samarbejdet mellem kriminalforsorgen og de færøske myndigheder om personer, der er overført til afsoning i Danmark, dels at der arbejdes for, at der tilvejebringes mulighed for udslusning af indsatte mv. til pension uden for kriminalforsorgen.

På den baggrund har Direktoratet for Kriminalforsorgen i samarbejde med socialforvaltningen på Færøerne (Almannaverkið) g Kriminalforsorgen Hovedstaden udarbejdet en samarbejdsaftale mellem Almannaverkið og kriminalforsorgen med henblik på at styrke myndighedssamarbejdet om færinger, der er varetægtsfængslet eller indsat til afsoning i danske institutioner. Formålet med aftalen er at styrke myndighedssamarbejdet og dermed sikre bedre sammenhæng i de indsattes forløb og i sidste ende at forebygge tilbagefald til kriminalitet. Aftalen afventer pt. endelig godkendelse i direktoratet og Almannaverkið.

Herudover har repræsentanter for kriminalforsorgen i december 2022 været på Færøerne for at undersøge mulighederne for etablering af udslusningspladser uden for kriminalforsorgen. I den forbindelse blev der indledt en dialog med Blå Kors om muligheden for at anvende deres faciliteter til udslusningsfængselslignende pladser. De nærmere sikkerhedsmæssige og øvrige kravspecifikke forhold mv. i den forbindelse er pt. under afklaring.

3.

I forbindelse med udarbejdelsen af en straffuldbyrdelseslov for Færøerne blev det besluttet ikke at medtage den danske fodlænke- og udslusningsordning i lovforslaget. Baggrunden herfor var, at en indførelse af en fodlænkeordning på Færøerne b forudsætter, at det er muligt at etablere og vedligeholde den nødvendige tekniske infrastruktur til drift samt de tilsynsforanstaltninger, som en sådan ordning vil kræve. Disse spørgsmål var endnu ikke afklaret i forbindelse med udarbejdelsen af forslag til lov for Færøerne om fuldbyrdelse af straf m Side 4/5 Direktoratet for Kriminalforsorgen har i 2021 og 2022 udarbejdet notater, som beskriver muligheden for at indføre en fodlænke- og udslusningsordning på Færøerne. Det fremgår bl.a. af notaterne, at den færøske infrastruktur ikke ses at være til hinder for, at der etableres fodlænke- og udslusningsordninger på Færøerne.” I forlængelse heraf kan Justitsministeriet afslutningsvis oplyse, at ministeriet på baggrund af kriminalforsorgens notater og efter ønske fra de færøske myndigheder aktuelt er i færd med at udarbejde et forslag til en ændring af straffuldbyrdelseslov for Færøerne, således at den fodlænke- og udslusningsmodel, som er etableret i Danmark, tilsvarende etableres på Færøerne med de ændringer, de færøske forhold tilsiger. Der henvises i øvrigt til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Færøudvalg.

Side 5/5
0:000:00