svarer 
Peter Hummelgaard

Anna Falkenberg (SP) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om status på arbejdet med etablering af fodlænkeordning på Færøerne, og om ministeren fortsat agter at udarbejde et særskilt lovforslag om dette

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 30, Spørgsmål 3
Begrundelsen for, at lovforslaget (L29) ikke indeholder bestemmelser om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol, er, at spørgsmål vedrørende en fodlænkeordning på Færøerne skal afklares ved en forundersøgelse lavet af Justitsmini­

steriet og Kriminalforsorgen. Forundersøgelsen blev påbegyndt i begyndelsen af 2021.

Til behandlingen af dette lovforslag i Færøernes Lagting er der udarbejdet et notat fra Justitsministeriet om denne forundersøgelse af muligheden for fodlænkeordning på Færøerne. Notatet konkluderer, at det er teknisk muligt at indføre fodlænkeordningen på Færøerne, dog bemærkes, at der udestår fortsat afklaring af flere spørgsmål, inden der fra Justitsministeriets side eventuelt vil kunne arbejdes videre med at udarbejde regler om en fodlænkeordning på Færøerne, og at et eventuelt lovforslag om fodlænke vil blive udarbejdet særskilt.

Vil ministeren oplyse, hvad status er for arbejdet med etablering af fodlænkeordning på Færøerne, og om ministeren fortsat agter at udarbejde et særskilt lovforslag om dette, eller om spørgsmålet om en fodlænkeordning på Færøerne burde være omfattet af dette lovforslag om straffuldbyrdelse?

Svar fra torsdag den 9. marts 2023
I forbindelse med udarbejdelsen af en straffuldbyrdelseslov for Færøerne blev det besluttet ikke at medtage den danske fodlænke- og udslusningsordning i lovforslaget. Baggrunden herfor var, at en indførelse af en fodlænkeordning på Færøerne bl.a. forudsætter, at det er muligt at etablere og vedligeholde den nødvendige tekniske infrastruktur til drift samt de tilsynsforanstaltninger, som en sådan ordning vil kræve. Disse spørgsmål var endnu ikke endeligt afklaret i forbindelse med hjemmestyrets behandling af lovforslaget.

Direktoratet for Kriminalforsorgen har i 2021 og 2022 udarbejdet notater, som beskriver muligheden for at indføre en fodlænke- og udslusningsordning på Færøerne. Det fremgår bl.a. af notaterne, at den færøske infrastruktur ikke ses at være til hinder herfor.

Side 2/3 På denne baggrund og efter ønske fra det færøske landsstyre er Justitsministeriet aktuelt i færd med at udarbejde et forslag til en ændring af straffuldbyrdelseslov for Færøerne, således at den fodlænke- og udslusningsordning, som er etableret i Danmark, tilsvarende etableres på Færøerne med de ændringer, de færøske forhold tilsiger.

Det følger af § 7 i lov om Færøernes hjemmestyre, at regeringens udkast til forslag til love, der indeholder bestemmelser, der udelukkende gælder for Færøerne, skal forelægges det færøske hjemmestyre til betænkning, inden lovforslaget fremsættes for Folketinget. Det færøske landsstyre har i denne forbindelse oplyst Justitsministeriet, at det vil være muligt for Lagtinget at behandle lovforslaget ved næste lagtingssamling, der starter Olajdag den 29. juli 2023. Justitsministeriet forventer på den baggrund at forelægge lovforslaget for hjemmestyret i løbet af sommeren 2023, med henblik på at det kan blive behandlet i Lagtinget i efteråret 2023, hvorefter det vil kunne fremsættes for Folketinget i begyndelsen af 2024.

Side 3/
0:000:00