Julekalender med Svend Brinkmann: I år har jeg været i modvind hos dem, der plejer at give mig ret

7. DECEMBER: Svend Brinkmanns familie synes, han er en julehader, men det er han ikke enig i. I år bruger han Matador som julekalender. Og så vil han huske 2023 for debatterne om koranloven og aktiv dødshjælp, hvor han mødte stærke reaktioner fra dem, der plejer at give ham ret.

Svend Brinkmann er gæsten bag dagens julelåge.
Svend Brinkmann er gæsten bag dagens julelåge.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Hvad betyder julen for dig?

"Hygge med familien og de nærmeste, men også et praktisk jag. Når man er voksen, prøver man måske lidt at bevare en barnlig glæde ved julen, men det bliver så krydret med det voksne ansvar for at få det hele til at fungere."

Gør du noget særligt for at bevare den barnlige glæde? 

"Juleglæden bliver større, når jeg kan udsætte den lidt. Min familie vil bare i gang hurtigst muligt. De synes, jeg er en julehader; en rigtig grinch. Men det er jeg ikke! Måske er det, fordi jeg har fødselsdag 23. december?"

Har I nogle særlige juletraditioner?

"Vi ser altid Love Actually på min fødselsdag. Der pynter vi også juletræet, som vi henter hos nogle venner, som har en skov. Det er en lidt nyere tradition."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Ser du julekalender?

"I år fik min datter på 15 den idé, at vi skulle se Matador. Og det er en stor glæde for mig, for jeg elsker Matador! Det er også noget, der er til at holde ud at se. Nogle gange har det været lidt af en pine at følge med i alle de børnejulekalendere, der kører i december."

Hvem fra Matador ville du helst dele en julegløgg med?

"Grisehandleren. Jeg har dog også et blødt punkt for Holger Juul Hansen, altså bankdirektør Varnæs. Den her lidt kejtede mand, der repræsenterer den trygge borgerlighed, men som samtidig er fuld af menneskelige fejl."

Nu er du ikke selv politiker, men du har mange holdninger. Hvilken politiker ville du helst spise et par æbleskiver eller drikke en juleøl med?

"Skole, undervisning og pædagogik er noget, der optager mig. Mattias Tesfaye har lige været med i mit radioprogram, og det var meget spændende at tale med ham. Han er dygtig til at give svar, som ikke bare er nogle præfabrikeret af en rådgiver."

"Det kunne også være Kaare Dybvad, fordi han har udgivet den her bog om arbejde. Det er en tematik, jeg selv har diskuteret; altså hvor meget skal vi egentlig arbejde, og skal det være en politisk prioritering at få os opdraget som befolkning til at arbejde så meget som muligt? Eller skal man som politiker respondere på den længsel, mange har, efter et mindre hektisk liv? Det kunne vi nok godt diskutere over en æbleskive."

Læs også

Har du læst en bog i år, du kan anbefale læserne?

"Theis Ørntofts bog 'Jordisk'. Det er en lang, men supergod bog. Nærmest en serie af mini-romaner, som alligevel flettes sammen til sidst. Det er en familiekrønike, der også handler om olie, naturressourcer og klima. Den er virkelig imponerende skrevet."

Du har deltaget en del i den offentlige debat i 2023, blandt andet om koranloven og arbejdslivet. Hvad vil du huske året for på den politiske front?

"De to debatter er nogle af dem, der har interesseret mig mest. Men jeg er også medlem af Det Etiske Råd, og der har jeg også været i ilden, især om aktiv dødshjælp. Det er et upopulært synspunkt at være imod at legalisere aktiv dødshjælp, men det er det synspunkt, jeg har. Det har jeg skulle forklare og forsvare."

"Både i den debat og debatten om koranloven tror jeg, at jeg har ment det modsatte af det, de fleste, der følger mig, mener. Det har givet lidt modvind fra dem, der ellers plejer at synes, at ham Svend Brinkmann har ret i det ene og det andet."

Jeg er bare skuffet over, hvor mange der hopper med på politikernes forvrøvlede snak. Diskussionen har været så dum

Svend Brinkmann

Hvordan har det været?

"Hvad aktiv dødshjælp angår, så forstår jeg det godt. Det er et vanskeligt spørgsmål, især hvis man selv har haft et familiemedlem, der har været uhelbredeligt syg."

"Hvad angår koranloven, så er jeg sgu lidt skuffet over befolkningens manglende opbakning til ytringsfrihed. Det ved jeg ikke, om man kan tillade sig at sige, det lyder jo enormt arrogant, men jeg er bare skuffet over, hvor mange der hopper med på politikernes forvrøvlede snak om, at det slet ikke er en ytring at brænde en koran af eller rive den i stykker på et rivejern. Diskussionen har været så dum."

"Jeg kan sagtens forstå medfølelsen overfor muslimerne. Det er meget synd for dem, at nogen har et behov for at provokere på den måde. Det vejer bare ikke nær så tungt som hensynet til den ytringsfrihed – og specielt den kunstneriske frihed."

Vi skal også runde din nye bog 'Oplevelsessamfundet', som fik flotte anmeldelser. Weekendavisens anmelder skrev, at du "endelig har leveret en radikal samfundsanalyse uden stoisk krykkestok". Hvad tænkte du om det?

"Det var lidt en passiv-aggressiv anmeldelse. Men jeg er selvfølgelig glad for de pæne ord, der står i anmeldelsen – også selvom han lige skulle indlede den med en sviner. Det er bare lidt sjovt."

Læs også

"Ellers er det gået ekstremt godt. Den har fået gode anmeldelser og er nu i fjerde oplag. Vi blev taget lidt på sengen over, at så mange ville læse den. Det er jo sådan en lille, lidt mærkelig essay-agtig bog på kun 87 sider. Men det har haft en appel, og det er på en måde dejligt, for det betyder, at man bare skal skrive det, man synes, er det rigtige."

Hvad er du mest stolt af at have gjort i 2023?

"Jeg har lavet et show med Frederik Cilius. Her brokker vi os i to timer over alt det, der er galt. Både med os selv og med verden."

"Han har jo den her satiriske, ironiske vinkel på alting, som jeg også selv leger lidt med. Men han er professionel og pissedygtig, så jeg var sgu lidt nervøs. Men jeg synes, det fungerer!"

Hvad er din største fortrydelse så fra året, der er gået?

"Jeg har været en dårlig ven. Jeg har haft for travlt, og når jeg ikke vil vælge familietiden fra, bliver det desværre ofte tiden med mine venner. Det har lidt givet en konstant dårlig samvittighed. Det kan være, jeg i 2024 skal arbejde på en bog, der hedder 'Ned på normal tid'."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Brinkmann

Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, forfatter
ph.d. (Aarhus Uni. 2006), cand.psych. (Aarhus Uni. 2002)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00