Debat

Professor og tidligere medlem af Etisk Råd: Jeg har aldrig sagt, at rådet bør nedlægges

Svend Brinkmann udnævner en række modstandere af Etisk Råd, men har ikke læst op på lektien. Jeg er og bliver en varm fortaler for institutionen, der fungerer som et centralt debatskabende forum for vigtige etiske problemstillinger, skriver Thomas Søbirk Petersen.

Jeg har oplevet ubehageligheder som medlem af rådet, som var medvirkende til, at jeg forlod rådet. Men jeg er varm fortaler for, at vi har et Etisk Råd i Danmark, skriver&nbsp;Thomas Søbirk Petersen.<br>
Jeg har oplevet ubehageligheder som medlem af rådet, som var medvirkende til, at jeg forlod rådet. Men jeg er varm fortaler for, at vi har et Etisk Råd i Danmark, skriver Thomas Søbirk Petersen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thomas Søbirk Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Svend Brinkmann, som er medlem af Det Etiske Råd, kritiserer i Altinget 26/2 en række personer, som, han mener, er modstandere af Det Etiske Råd.

Jeg har aldrig givet udtryk for, at jeg er modstander af institutionen Det Etiske Råd, eller at rådet bør nedlægges.

Thomas Søbirk Petersen
Professor i etik, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, RUC
Foruden at nævne tidligere medlemmer af Etisk Råd Christopher Arzrouni og Alternativets demokratiordfører Christian Olumeko, som ønsker at nedlægge rådet, bliver jeg også nævnt blandt rådets modstandere.

Men når Brinkmann mener, at jeg tilhører en gruppe af modstandere af det Det Etiske Råd og antyder, at jeg ønsker at nedlægge rådet, beror det på en fejltagelse.

Brinkmann mener, at fordi jeg i et interview har givet udtryk for, at jeg har haft nogle dårlige oplevelser som medlem i Det Etiske Råd (2017-2018), så må jeg også være modstander af Det Etiske Råd.

Intet kan i den forbindelse være mere forkert.

Jeg har aldrig givet udtryk for, at jeg er modstander af institutionen Det Etiske Råd, eller at rådet bør nedlægges.

Læs også

Knald i låget

Det er rigtigt, at jeg har kritiseret rådet for ikke at være tilstrækkeligt bredt sammensat. Hvis man ønsker, at rådet ikke skal være et ekspertråd (som Brinkmann også synes at mene), mener jeg, at medlemmerne bør repræsentere et bredere udvalg af befolkningen.

Rådet har i sin over 35 år lange levetid næsten altid kun bestået af ældre, veluddannede, etniske danskere. Og det er rigtigt, at jeg har oplevet ubehageligheder som medlem af rådet, som var medvirkende til, at jeg forlod rådet.

For eksempel at embedsfolk uden god grund blev beskyldt for at formulere et udkast til rådets udtalelser, der passede bedre med embedsfolkenes etiske holdninger end med medlemmerne af rådets.

Jeg var også vidne til sætninger på gangene som, ”at ham Thomas Søbirk har knald i låget”, eller ”al den snak om organdonation er ligegyldig, der dør jo kun 30 mennesker om året på grund af organmangel”.

Men hvor er det bare dejligt at høre, at der er kommet et bedre arbejdsmiljø i rådet.

En varm fortaler for Etisk Råd

Jeg er varm fortaler for, at vi har et etisk råd i Danmark. Ligesom Brinkmann mener jeg, at det er vigtigt, at vi har et råd, der kan være med til at kaste lys over og kortlægge etiske argumenter i debatten og forbedre vores beslutningsgrundlag.

Det gælder for eksempel debatter, når vi skal tænke over, hvad vi skal gøre i forhold til sundhedsteknologier, der blandt andet involverer abort, assisteret reproduktion, livets afslutning, organdonation og meget mere.

Ligeledes fungerer Det Etiske Råd med stor succes som debatskabende forum for vigtige etiske problemstillinger.

Thomas Søbirk Petersen
Professor i etik, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, RUC

Ligeledes fungerer Det Etiske Råd med stor succes som debatskabende forum for vigtige etiske problemstillinger, som mange borgere bør vide noget om og tage stilling til.

Håbet er, at det nu er klart, at jeg aldrig har givet udtryk for, at jeg er modstander af Det Etiske Råd. Tværtimod mener jeg, at der er en række centrale fordele ved rådet, som vi bør værne om.

Men det betyder jo ikke, at den kritiske diskussion om, hvilken rolle rådet skal have, og hvilke medlemmer der bør sidde i rådet, er uvæsentlig eller afsluttet en gang for alle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Søbirk Petersen

Professor i bioetik og retsfilosofi, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, RUC
cand.phil. i Filosofi (Københavns Uni. 1983), ph.d. i moralfilosofi (Københavns Uni. 2001), dr.phil. (Roskilde Universitet, 2021)

Svend Brinkmann

Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet, forfatter
ph.d. (Aarhus Uni. 2006), cand.psych. (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00