Debat

Konservative: Kirkeministeren har ret i, at reglerne for trossamfund bør strammes

En årelang liberal politik på udlændingeområdet har længe truet vores samfunds sammenhold og værdier. Hvis vi vil sikre åbenhed og tolerance, skal Danmark indføre strengere krav til anerkendelsen af trossamfund, skriver Helle Bonnesen, kirkeordfører for Konservative.

Konservative er positivt stemt over for kirkeminister, Morten Dahlins (V), ønske om opstramninger af loven for trossamfund, skriver Helle Bonnesen.<br>
Konservative er positivt stemt over for kirkeminister, Morten Dahlins (V), ønske om opstramninger af loven for trossamfund, skriver Helle Bonnesen.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Helle Bonnesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I nyere tid er religionsfrihedens grænser blevet testet af religiøs ekstremisme i alle dets former og oprindelser. I disse usikre og splittede tider, er det vigtigt, at vi fastholder en balance mellem religionsfrihed og det at værne om de danske samfundsværdier.

Vi skal sikre frihed og fællesskab, som udgør kernen i vores samfund. Dette skal ske uden at gå på kompromis med vores nationale normer. Med det formål adresserer vi nu de tendenser, og på baggrund af det står det klart, at Danmark må indføre strengere krav til anerkendelsen af trossamfund i sin helhed.

Det er et afgørende skridt mod at sikre, at vores åbenhed og tolerance ikke udnyttes til at underminere vores samfunds sammenhold og værdier.

Når man ikke kan administrere friheden, tvinger de os til at stramme.

Helle Bonnesen
Kirkeordfører, Konservative

Ødelægger danske værdier

Et af de steder, trossamfundene truer danske værdier, er i visse moskeer. Der uddeles her materiale, hvor radikale ekstremister prædiker, at hvis man har opfattelsen af andre religioner end islam som værende acceptabel, stemples man som vantro. En form for dødssynd inden for disse kredse.

Desuden opfordres der også til at etablere en islamisk regering, og at muslimerne længe nok har været underdanige og nu skal ’tage magten tilbage’.

Vi har religionsfrihed i Danmark. Det betyder, at lige så vel, som jeg gerne vil værne om min tro, så mener jeg også, at andre skal have mulighed for at dyrke deres tro i ro og fred. Men – og det er et vigtigt men – det må ikke være til gene for andre, ødelægge danske værdier, og så skal det være inden for lovens rammer.

Desværre er vi nu der, hvor vi i Danmark – med de brede rammer, vi har for anerkendelse af trossamfund – skal stramme lovgivningen. Det absolut bedste scenarie havde jo været, hvis det ikke var nødvendigt.

Men det er en konsekvens, vi må drage, når vi ser resultaterne af en årelang alt for liberal politik på udlændingeområdet. Det tvinger os til at reagere.

Læs også

Med andre ord: Når man ikke kan administrere friheden, tvinger de os til at stramme, også selvom vi helst havde set, at behovet ikke var der.

Brug for stramninger af loven

Eksemplerne fra islamiske ekstremistiske prædikener og uddelingen af materiale i moskeer i vores hovedstad vidner jo om en konkret og stærkt bekymrende samt ødelæggende tendens. Derfor er jeg positivt stemt over for kirkeminister Morten Dahlins (V) intentioner om opstramninger om loven for trossamfund.

Det ser vi frem til, og det haster.

For der er behov for en bred undersøgelse på tværs af diverse trossamfund. Vi skal kigge dem efter i sømmene for at se, om de forskellige lever op til kriterierne i loven.

Det må aldrig blive en realitet, at andre trossamfund og overbevisninger går ind og definerer reglerne for os.

Helle Bonnesen
Kirkeordfører, Konservative

Hvis det efter en undersøgelse vurderes, at trossamfundet lever op til alle regler og retningslinjer, bør man for så vidt også overveje, hvorvidt loven skal ændres, så der ikke prædikeres i strid med danske værdier. For eksempel imod ligestilling mellem kønnene, kvinders rettigheder, ægteskabsnormer og imod LGBTQ-rettigheder. Vi er forpligtet til at slå ned på religiøs ekstremisme, for det hører ingen steder hjemme i Danmark.

Danske præmisser

Der er også et overordnet eksempel at drage til debatten, der foregår lige nu om kønsopdelt svømmeundervisning, hvor forbud for os danskere ligger meget fjernt. Det er endda på trods af, at vores værdier bliver udfordret, når der oprettes svømmehold, hvor fædre ikke engang kan overvære deres egne døtres svømmeundervisning, fordi pigerne skal skærmes.

Man kan diskutere, hvorvidt det også her er religionen andetstedsfra, der går ind i det offentlige rum og definerer vores kultur.

Det må aldrig blive en realitet, at andre trossamfund og overbevisninger går ind og definerer reglerne for os, frem for at tilpasse sig vores. Det bør og skal ikke være den vej rundt, og derfor mener vi, at man i fremtiden desværre bør stramme reglerne for at blive et anerkendt trossamfund og modtage fordele fra staten.

Det skal nemlig altid foregå på Danmarks præmisser.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Bonnesen

MF (K), medlem af borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
cand.merc. i strategi og marketing (CBS)

0:000:00