Boris Johnson truer med hårdt Brexit

BREXIT: EU-lederne skal "fundamentalt" ændre tilgangen til forhandlingerne om Storbritanniens afsked med EU, siger premierminister Boris Johnson.

"Det, vi siger til dem, er: Kom her, kom til os, hvis der er en fundamental ændring af tilgangen," siger Boris Johnson.
"Det, vi siger til dem, er: Kom her, kom til os, hvis der er en fundamental ændring af tilgangen," siger Boris Johnson.Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtRikke Albrechtsen

KØBENHAVN/BRUXELLES: Storbritannien forbereder sig på en aftaleløs afsked med EU, medmindre EU's ledere "fundamentalt" ændrer tilgangen til Brexit-forhandlingerne. Det siger den britiske premierminister, Boris Johnson, uden for Downing Street i London, skriver Sky News.

"Det, vi siger til dem, er: Kom her, kom til os, hvis der er en fundamental ændring af tilgangen," siger Boris Johnson.

EU's stats- og regeringschefer, heriblandt statsminister Mette Frederiksen (S), deltager torsdag og fredag i et EU-topmøde i Bruxelles. På topmødets første dag, hvor Brexit var det vigtigste tema, sendte EU-lederne en utvetydig besked til Boris Johnson om, at briterne må rykke sig, hvis de to parter skal lande en ny handels- og samarbejdsaftale mellem de to parter.

EU-lederne lagde på topmødet eftertrykkeligt ansvaret for at komme videre over på Boris Johnson ved at bede briterne om "at foretage de nødvendige skridt for at gøre en aftale mulig", som der står i konklusionerne fra mødets første dag.

Gør jer klar
Den britiske premierminister havde sat torsdag den 15. oktober som deadline for at nå en aftale og havde truet med, at han ellers ville trække stikket på forhandlingerne.

Premierministeren, som nu reagerer på EU-ledernes besked, udtaler, at "der synes ikke at være nogen fremskridt fra Bruxelles". Han advarer derfor virksomheder og transportvirksomheder om, at de skal "gøre sig klar" til, at parterne ikke lander nogen frihandelsaftale.

På trods af Boris Johnsons udmelding fastslår EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen på Twitter, at forhandlingerne fortsætter.

"Som planlagt tager vores forhandlingsteam til London i næste uge for at intensivere disse forhandlinger," skriver Ursula von der Leyen.

Kilder i Downing Street har dog advaret Barnier mod at komme til London, hvis ikke EU-siden har tænkt sig at rykke. Forhandlerne fra de to sider skal tale sammen mandag for at blive enige om slagets videre gang.

Vil ikke undermineres
Briterne trådte officielt ud af EU den 1. februar, og de to sider har siden forsøgt at forhandle en handelsaftale på plads, der skal afløse den overgangsordning, som løber til årets udgang.

EU-siden har ønsket at give briterne fri adgang til EU's indre marked mod garantier fra briterne om, at Storbritannien ikke giver statsstøtte til egne virksomheder eller sænker miljø- eller arbejdsmiljøkrav på en måde, der kan udkonkurrere europæiske virksomheder.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fastslår, at hvis det er de krav, briterne vil have EU-siden til at være mere fleksible på, så er hun ikke klar til at strække nogen hænder ud.

”Vi bliver nødt til at stå fast på, at det skal være ordentligt, fair og gennemsigtigt, så vi ikke pludselig står i en situation, hvor gode, solide virksomheder bliver undermineret, hvis Storbritannien vælger at gå den vej. Den position kommer vi til at holde fast i,” siger Mette Frederiksen, der også advarer mod at lægge alt for meget i Johnsons udtalelser.

"Nu går vi ind i en afsluttende fase. Der må vi også forvente os lidt knubrede ord," siger hun.

 

*Artiklen er opdateret med kommentar fra statsminister Mette Frederiksen (S)

Dokumentation

EU-topmødet – dette er på EU-ledernes dagsorden:

Torsdag
Mødet startede med et visit fra Europa-Parlamentets formand, David Sassoli, som bragte sine frustrationer til torvs over det manglende fremskridt i forhandlingerne mellem parlamentarikerne og EU-landene om EU's næste syvårsbudget og den tilhørende coronagenopretningsplan.

Ellers var Brexit det vigtigste tema på topmødets første mødedag. Det er første gang i meget lang tid, at lederne havde en grundig diskussion om emnet.

Dagens andet store nummer var klima. Her fik EU-cheferne for første gang mulighed for at diskutere det nye CO2-reduktionsmål for 2030, som EU-Kommissionen spillede ud med i sidste måned på mindst 55 procent. 

I en helt anden boldgade diskuterede EU-cheferne også koordination af kampen mod coronavirussen, herunder på vaccineindsatsen.

Fredag
EU's forhold til omverdenen er i fokus på topmødets andendag.

Her er blandt andet relationen til Afrika på plakaten, på trods af at Unionen har måttet aflyse et topmøde med afrikanske ledere på grund af covid-19.

Derudover er forholdet til Rusland til diskussion, efter EU-ministre tidligere på ugen blev enige om sanktioner mod seks navngivne russere i kølvandet på forgiftningen af systemkritikeren Aleksej Navalnyj.

Også Tyrkiet er på dagsorden efter ønske fra Grækenland og Cypern, som er stærkt indigneret over, at tyrkerne endnu engang har sendt fartøjer ind i dele af det Østlige Middelhav, som, de mener, er deres.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00