Debat

Claus Hjort Frederiksen: EU er en vigtig spiller i vores svar på nyt trusselsbillede

DEBAT: Vi har brug for et stærkere EU, hvis vi skal stå imod tidens store trusler. Derfor er vores forsvarsforbehold i stigende grad en klods om benet, skriver forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).*

Foto: /ritzau/Kim Agersten
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Hjort Frederiksen (V)
Forsvarsminister

Vi står i dag over for et trusselsbillede, der er markant anderledes, end vi i en lang årrække har været vant til.

Situationen er den, at særligt Ruslands ageren på Krim og i det østlige Ukraine har ændret de spilleregler, vi troede, der blev spillet efter på den internationale scene. 

Det bliver vi i Danmark og blandt vores allierede nødt til at forholde os til, og det gør vi i høj grad i vores nye forsvarsforlig. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi skal sammen med NATO være i stand til at afskrække Rusland fra at angribe os eller vores allierede i særligt Østersøregionen, som med rette har følt sig bekymrede. 

Samtidig står vi over for en trussel, som kan være lige så ødelæggende som et militært angreb – nemlig cybertruslen.

Et styrket europæisk fokus på forsvar og sikkerhed samt ideen om et mere handlekraftigt EU på forsvarsområdet giver i min bog mere mening, end det har gjort i lang tid. 

Claus Hjort Frederiksen (V)
Forsvarsminister

Vi har sat et stort beløb af i forsvarsforliget, så vi som samfund kan håndtere truslen bedre. Også denne trussel trækker blandt andet tråde til Kreml. Det så vi senest med det ødelæggende NotPetya-angreb, der også kostede virksomheder i Danmark dyrt. 

Mange af svarene på udfordringerne har vi sammen med et bredt politisk flertal fundet gode løsninger på i forsvarsforliget for de næste seks år. 

Sikkerhedstrusler skal bekæmpes med stærkt EU-samarbejde
Selv om NATO og USA langt hen ad vejen udgør Europas sikkerhedsgaranti, er der i EU en stigende erkendelse af, at Europa skal bidrage mere. Det ser vi i form af stigende forsvarsbudgetter og et styrket EU-samarbejde. 

Blandt EU’s medlemslande er der en øget politisk vilje til at udbygge EU’s fælles sikkerheds- og forsvarspolitik, og udviklingen har fart på. Det er der rigtig gode grunde til. 

Et styrket europæisk fokus på forsvar og sikkerhed samt ideen om et mere handlekraftigt EU på forsvarsområdet giver i min bog mere mening, end det har gjort i lang tid. 

EU kan hjælpe os med at håndtere nogle af de sikkerhedspolitiske udfordringer, der udspringer fra terrorisme, hackerangreb, pirateri, flygtninge- og migrantstrømme og så videre.

Derudover har EU jo nogle særlige kompetencer til at skabe stabilitet i kriseramte områder med for eksempel fredsbevarende indsatser og opbygning af civilsamfund med politi og domstole. 

For slet ikke at nævne det forskningsmæssige og industripolitiske samarbejde, der findes på forsvarsområdet i EU, eller for den sags skyld spørgsmålet om de udfordringer, som der er forbundet med den militære mobilitet i Europa. 

EU kan med andre ord noget, som NATO ikke kan. Og som vi har brug for i Europa, hvis vi skal kunne imødegå det aktuelle trusselsbillede.

Dansk forsvarsforbehold står i vejen
I EU og NATO er der bred enighed om, at udbygningen af EU’s fælles sikkerheds- og forsvarspolitik kan og skal komplementere NATO’s indsatser og instrumenter. 

Danmark har sammen med alle EU-lande i NATO som betingelse, at EU’s forsvarssamarbejde ikke duplikerer NATO.

Vi støtter i regeringen i det store og hele ambitionen om, at EU bedre skal kunne håndtere EU’s sikkerhedsudfordringer gennem en fælles sikkerheds- og forsvarspolitik.

Det er ikke det samme, som at regeringen har planer om en folkeafstemning om Danmarks forsvarsforbehold. Det ligger ikke på tegnebrættet.

Men vores forsvarsforbehold er – i stigende grad – en klods om benet. Det udelukker os fra at deltage i en ellers meget kærkommen og nødvendig styrkelse af EU-samarbejdet på sikkerheds- og forsvarsområdet. 

*I en tidligere version havde Altinget skrevet " (...) Derfor bør vi også genoverveje vores forsvarsforbehold, skriver Claus Hjort Frederiksen”. Det er imidlertid ikke ministerens holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00