Før topmøde: Forholdet mellem EU og Kina er i forvejen sløjt – nu skaber krigen i Ukraine nye sprækker

Spændingerne i forholdet mellem EU og Kina er ikke blevet mindre voldsomme, efter krigen i Ukraine brød ud. EU opfordrer Kina til at stille sig på den rigtige side af konflikten, mens Kina hellere vil holde sig på sidelinjen. Fredag holder de to parter topmøde.

Sidste møde mellem EU's og Kinas ledere fandt sted 30. december 2020. Lederne afsluttede forhandlingerne om en investeringsaftale, som dog siden er sat på pause. Denne gang foregår topmødet også digitalt.
Sidste møde mellem EU's og Kinas ledere fandt sted 30. december 2020. Lederne afsluttede forhandlingerne om en investeringsaftale, som dog siden er sat på pause. Denne gang foregår topmødet også digitalt.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Det er "ikke helt tydeligt", hvor Kina har placeret sig i forhold til krigen i Ukraine. 

Det sagde statsminister Mette Frederiksen i forbindelse med sidste uges EU- og Nato-topmøder i Bruxelles, hvor de vestlige regeringsledere sendte en fælles opfordring til Kina. 

"I vores øjne er der ikke plads til at stille sig andre steder end det rigtige sted i den her krise - nemlig på ukrainernes side imod et Rusland, som invaderer et fredeligt, demokratisk land," lød det fra Mette Frederiksen.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00