Debat

Morten Helveg: Europa skal møde verdens udfordringer i fællesskab

EU'S TILSTAND: Vi bliver udfordret fra både øst, vest og internt. Det er afgørende, at EU-landene står sammen om sine værdier og viser det gode eksempel, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Morten Helveg Petersen (R) - her ved Altinget Sommermøde i juni - ser gerne, at EU vil føre an i verden med sine værdier og grønne dagsorden.
Morten Helveg Petersen (R) - her ved Altinget Sommermøde i juni - ser gerne, at EU vil føre an i verden med sine værdier og grønne dagsorden.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Dette indlæg er Morten Helveg Petersens tale ved Europa-Parlamentets State of the European Union-arrangement i Altingets gård 7. september.

Coronaen har ramt vores kontinent hårdt – men den har samtidig vist, at fælles og grænseoverskridende problemer skal løses i fællesskab.

EU var ikke forberedt på at løse en sundhedskrise – fordi medlemslandene ikke har givet EU redskaberne til det.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

EU skal nok klare skærene fra corona-krisen. Der er grund til at glæde sig over, at stats- og regeringscheferne blev enige om en solidarisk genopretning af Europa. Alt andet havde været en katastrofe.

Orban skal stækkes
Men en anden trussel lurer mod EU-samarbejdet, og det er det værdimæssige fundament.

Virkeligheden er, at vi i Ungarn har en enevældig diktator siddende i Viktor Orban. En diktator, der tramper på sin befolknings fundamentale rettigheder, mens han samtidig skovler penge ind fra EU. Det er ganske enkelt ikke holdbart.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Virkeligheden er, at vi i Ungarn har en enevældig diktator siddende i Viktor Orban. En diktator, der tramper på sin befolknings fundamentale rettigheder, mens han samtidig skovler penge ind fra EU. Det er ganske enkelt ikke holdbart.

Derfor kæmper jeg og min gruppe i Europa-Parlamentet, Renew Europe, netop i disse uger for at få skrevet ind i det nye budget, at lande KUN får støtte, hvis de overholder retsstatsprincipperne.

Vi skal stække typer som Orban, ikke kun af hensyn til deres befolkninger, men også fordi EU slet ikke hænger sammen, hvis ikke det bygger på fælles værdier.

Den nye verdensorden
Men det er desværre ikke den eneste trussel, vi har hængende over hovedet.

Klimakrisen viger ikke for pandemier, og vi er nødt til at tage afgørende skridt i den grønne omstilling nu, og EU skal gå forrest i den omstilling. Vi er i gang. Arbejdet med at rulle Green Deal ud begynder netop i disse uger.

I det hele taget er det mere tydeligt end nogensinde, at vi har brug for Europa. Putin truer i øst med sine stormagtsdrømme. USA trækker sig i stigende grad fra internationale aftaler, og Kina buldrer derudaf.

Bare se på, hvordan Kina har sat sig på størstedelen af verdens råstoffer, så det for resten af verden bliver fuldstændig umuligt at komme uden om at handle med Kina.

Den slags kommer selvfølgelig med en pris, og Kina skyr ingen midler i at styrke sin globale dominans. Danmark har brug for EU, for vi har ikke lyst til at stå alene i den nye verdensorden.

EU skal være et fyrtårn
Hvis det ikke skulle være bevis nok, så bare se på Brexit. En tragedie, der vil koste arbejdspladser i både UK og i resten af EU – ikke mindst i Danmark.

Situationen er, at briterne vil være med på det indre marked, men uden at overholde de fælles spilleregler, som alle vi andre skal følge.

Vi kan naturligvis ikke acceptere, at for eksempel en britisk møbelfabrik kan få statsstøtte og sælge sine møbler billigere end møbelfabrikken fra Danmark eller Polen.

Samtlige EU-lande står sammen om at afvise briternes krav, og jeg frygter i den grad, at den britiske regering er stædig nok til at gå ned med et no-deal-Brexit.

Trusler og udfordringer er der altså nok af. Lad os gøre EU til et fyrtårn i en urolig verden. Baseret på grundlæggende rettigheder og en ambitiøs grøn dagsorden, der skal lede vejen og verden.

Det talte ord gælder.

Dokumentation

State of the European Union

Den 16. september holder kommissionsformand Ursula von der Leyen sin State of the European Union-tale, hvor hun gør rede for, hvordan hun ser EU's tilstand netop nu. 

Som optakt til hendes tale var Europa-Parlamentet i Danmark vært ved at arrangement mandag 7. september i Altingets gård, hvor en række af de danske medlemmer af Europa-Parlamentet kunne give deres egne bud på en State of the European Union-tale.

De taler udgives som debatindlæg frem mod 16. september, og dette indlæg er en af dem.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00