Morten Løkkegaard: DF har ikke travlt med at kæmpe for ytringhedsfrihed i EU

DEBAT: Dansk Folkeparti viser hykleri, når de i deres principprogram vil støtte frihedsrettigheder, samtidig med at deres handlinger i EU ikke lever op til det. En sammenligning mellem DR og ungarsk stats-tv gør langtfra sagen bedre, mener Morten Løkkegaard (V).

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Forestil dig, at Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet blev slæbt ud af DR Byen, fordi han og resten af oppositionen på nationalt tv argumenterede imod regeringens politik.

Det er realiteten i Ungarn, hvor flere oppositionspolitikere i december forsøgte at komme til orde på statsligt tv, der er styret af regeringens leder, Viktor Orbán.

Oppositionen blev afvist, da ingen fra tv-stationen ville tale med dem, og videoer på Twitter viser endda vagter, som bærer det ungarske parlamentsmedlem Ákos Hadházy ud af bygningen.

Flere parlamentarikere nægtede at forlade mediets bygning og tilbragte natten i makeuprummet.

DF-kurs understreger partiets hykleri
Menneskerettigheder som ytringsfrihed er en kerneværdi i det europæiske fællesskab – især i en politisk debat.

Derfor mener Venstre, at EU skal kunne sige fra over for medlemsstater, der underminerer den rettighed ved at smække kassen i.

Men åbenbart er ytringsfrihed ikke en værdi, som Dansk Folkeparti har travlt med at kæmpe for i Europa.

Dansk Folkepartis eget principprogram siger ellers, at partiet "værdsætter grundlæggende friheder som ytringsfrihed" og understreger vigtigheden af, at "frihedsrettigheder respekteres for andre folkeslag".

Altså indtil 17. januar, hvor partiet stemte imod muligheden for at sanktionere medlemslande, som forkaster retten til at sige sin mening og samtidig undergraver retsvæsenet, som tilfældet er i Ungarn, hvor dommere vælges eller vrages baseret på deres støtte til premierminister Viktor Orbán.

Sammenligner DR og Orbáns propagandamaskine
I sidste uge gæstede Dansk Folkepartis parlamentsmedlem Anders Vistisen Altingets EU-podcast.

Han forsvarede, at partiet stemte imod forslaget, som skal give EU mulighed for at trække dele af milliardstøtten til de medlemslande, hvor regeringer som den i Ungarn trodser EU’s grundlæggende retsstatsprincipper.

Hændelsen med oppositionspolitikeren, der blev revet ud af det offentligt ejede medie, blev ikke nævnt i udsendelsen, men det ungarske mediebillede, som domineres af statsligt ejede medier under premierminister Orbáns kontrol, var stadig til debat i Altingets podcast.

Anders Vistisen kommer i podcasten med en misvisende sammenligning af public service-medier i Danmark og Ungarn.

Han kunne tilsyneladende ikke se forskellen på medievirkeligheden i Ungarn, hvor statsstøttede tv-medier fylder meget, og på forholdene herhjemme i Danmark, hvor DR og TV 2-regionerne også er understøttet af staten.

Sammenligningen er fuldstændig uden sans for realiteterne i både Ungarn og Danmark.

Når oppositionen kategorisk bliver afvist sendetid, og regeringslederen har kontrol med de offentlige tv-kanaler, er der på ingen måde tale om et demokrati i europæisk forstand og slet ikke om reel ytringsfrihed i den politiske debat.

Venstre ønsker et trygt EU
Venstre mener, at det skal være muligt at tage dele af de mange støttemilliarder fra de lande, som affejer ytringsfrihed for politikere, der er uenige med regeringen, og som ignorerer grundlæggende retsprincipper.

Venstre kæmper for at forsvare disse fundamentale rettigheder i EU. Vi vil garantere den tryghed, som disse rettigheder sikrer borgerne.

Det er mere, end man kan sige om Dansk Folkeparti, der ønsker at stifte en ny politisk gruppering i parlamentet, som kan inkludere nogle af de yderligste nationalkonservative regeringspartier i unionen.

Eksempelvis regeringerne fra Polen og Ungarn, der udfordrer retsstaten og ytringsfriheden.

Er ytringsfrihed en urimelig ret?
Set udefra virker det langt fra urimeligt, at politikere fra oppositionen ville benytte sig af den ytringsfrihed, som de har ret til i et EU-land. Men ytringsfriheden bliver i Ungarn kvalt af Viktor Orbán, der sidder tungt på public service-medierne.

Baggrunden for de ungarske politikeres ønske om at få taletid på den offentligt ejede tv-station var, at Viktor Orbán havde vedtaget en kontroversiel lov, der går under navnet "slaveloven".

Den tillader arbejdsgivere at udskyde udbetaling for overarbejde i op til tre år og at efterspørge 60 procent mere overtid af deres medarbejdere, skriver medier som The Guardian og The New York Times. Det svarer til 400 timers overarbejde om året.

Kombinationen af en knægtet ytringsfrihed, et retssystem fuldt af nøje politisk udvalgte dommere og en gennemsyrende korruption burde være nok til, at EU siger fra og fratager Ungarn nogle af de mange milliarder kroner, som landet modtager i støtte.

Uanset hvad Vistisen måtte tro, er medierne i Danmark og Ungarn så langt fra hinanden, som de kan komme i EU-sammenhæng.

Venstre kæmper – modsat Dansk Folkeparti, lader det til – for et trygt Europa, hvor alle borgere har ret til et velfungerende retsvæsen og lige muligheder for at ytre sig uanset politisk ståsted.

Forrige artikel S til fagforbundene: EU's øremærkning af barsel kan danne farlig præcedens S til fagforbundene: EU's øremærkning af barsel kan danne farlig præcedens Næste artikel EU-kommissær: Positiv særbehandling kan være nødvendigt i kampen for ligestilling EU-kommissær: Positiv særbehandling kan være nødvendigt i kampen for ligestilling
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Løkkegaards hykleri

  Venstres magtarrogance og omgåelse af ministeransvarlighedsloven ved systematisk misinformation af folketinget og dermed pressen og befolkningen er et klokkeklart brud på grundlæggende demokratiske spilleregler i et retssamfund. Venstre har været hovedaktøren bag skabelsen af et giftigt politisk klima hvor kritiske medier, organisationer, styrelser og forskere er blevet forfulgt med politisk intimidering, fyring, udflytning og økonomiske sanktioner. Der er ingen respekt for faglighed, armslængde principper eller høringsret ved fremsættelse af ny lovgivning. Befolkningens ret til indsigt er blevet erstattet af mørklægningslove og en bevidst praksis med mundkurv til forskere og bevidst forhaling af aktindsigt og manglende journalisering af væsentlige dokumenter og emails. Det er et helt systematisk skred mod et langt mere topstyret og totalitært samfund. Vi har endnu ikke nået Østeuropæiske tilstande, men det er på høje tid at befolkningens udbredte politikerlede omsættes til et oprør mod denne magtarrogance og topstyring.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Ytringsfrihed.

  Morten Løkkegaard harcelerer over at Ungarns Præsident Orban beordrer oppositions politikere smidt ud af mediehusene. Spørgsmålet er så, er det bedre herhjemme?. Hvor tit bliver repræsentanter for f. eks. den ydre højrefløj ikke afbrudt af den stedlige studievært?. Ofte. Hver gang der stilles et spørgsmål. som bliver forsøgt besvaret bliver det blot forsøgt saboteret med et nyt spørgsmål, hvis svaret ikke lige passer ind i journalistens kram.
  Hvorfor , når aviser bliver citeret er det kun enten Politiken, Berlingeren, Information eller Jyllands Posten. Aldrig f.eks. Net aviserne. Den Korte Avis, Urias Posten, News Speek, Snaphanen eller andre alternative medier.
  Jeg har hørt om eksempler på at EU medlemmer, hvis holdninger ikke lige stemmer overens med EU toppen simpelthen er blevet nægtet taletid.
  Er det demokrati???.

 • Anmeld

  Anthony Barrett

  Tag på ferie i Nordengland og "oplev" hvad Brexit kanl føre til

  DF´ere m. fl. der i deres ikke-videnhed ser et El Dorado for sig, hvis blot de kunne formå danskerne til at følge UK ud af EU efter et hard Brexit, burde overveje en ferietur til det Nordlige England.

  Tag til en lille provinsby: Barnsley, og oplev hvad der sker i en almindelig lille kommune, hvor de private arbejdspladser forsvinder og hvor kommunen, vel vidende at muligheden for at hæve kommuneskatten væsentligt er ikke eksisterende, al den stund, at majoriteten ikke kan leve for de lave indkomster, der kan hales hjem, bliver nødt til at koncentrere det meste af et løbende udtyndet budget om social omsorg.

  Det fører til, at gaderne ikke bliver holdt rene, græsset på kommunens arealer bliver ikke slået, afhentningen af affald bliver udsat, biblioteket er forlængst nedlagt, politistyrken bliver formindsket og den almindelige utryghed ved tilværelsen stiger.

  Antallet af lokale læger falder, så ventetiden på en konsultation er ikke længere uger, men nærmer sig måneder.

  En hel del af de arbejdstagere, der endnu har et job, er ikke fastansatte.
  De arbejder på timebasis - uden sygedag- eller feriepenge, for ikke at nævne pensionsopsparing - ansat af "entreprenører", der indgår aftaler med de firmaer, der skal arbejdes for; dvs. et næsten daglejeragtigt ansættelsesforhold.

  Lyder det ikke forjættende? Tænk om fremtiden ved en dansk EU-udmeldelse med tiden ville føre til lignende forhold i f.eks. en lille dansk provinsby i i Jylland, når man ikke havde EU´s arbejderbeskyttelsesregler at læne sig op ad. Ingen kan påstå, at de nuværende danske regler ikke kan afskaffes, hvis Danmark kom til at stå "alene i verden", ligesom UK efter et "hard Brexit."

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Al begyndelse.

  Da vi i 1992 sagde nej til Maastricht traktaten, blev vi spået at vi ALLESAMMEN ville blive LUD FATTIGE og blive "hægtet af", samme trussel blev vi mødt med ved afstemningen om Euroen i 2000, men INTET skete. Vi blev, narret til at stemme JA i 1993 til nøjagtig den samme traktat.(Maastricht)
  Jeg tror at englænderne er ved at blive truet med det samme skræmmebillede som vi blev det i 92.
  Al begyndelse vil være svær, men jeg tror at det vil rette sig efterhånden som tiden går efter Brexit.
  Jeg forstår ikke hvorfor EU elskerne absolut skal bruge skræmmebilleder for at opnå det resultat, de gerne ser. Jeg ser roligt til at det snart bliver vores tur til at forlade EU. Virksomhederne skal såmænd nok blive, i hvert fald dem som kan se en fordel ved det.

 • Anmeld

  Anthony Barrett

  Det paradoksale sammenfald af monotoni

  Der er et paradoksalt sammenfald af monooni i DF´ernes argumentation mod EU og koranskolernes indoktrinering af unge muslimske disciple, især med tanke på, at der næsten ikke findes to mere forskellige opfattelser af det korrekte verdensbillede end netop DF´s og Islams.

  Begge evner kun at se bagud i bakspejlet til fortiden, uden nogen form for erkendelse af, at fremtiden altid er uforudseelig, uanset hvilke problemstillinger man kommer til at stå over for, men at endnu ukendte løsningsmodeller indtil videre hver gang har givet os alle et skub fremad i en god retning.

  Brexit vil være et tilbageskridt for alle. Ikke så godt orienterede danskere må tro på, at når den britiske nationalbankdirektør advarer mod recession og at hele ledelsen af britiske industri-og handelsorganisationer er dybt bekymrede over reducerede eksport-og indtjeningsmuligheder i en lang fremtid, så må der være noget om sagen.

  I Danmark vil et Brexit være til stor skade for fiskeriet og for offshore industrien.

  Mener Allan Gorm Larsen at det er helt uden betydning hvad britisk erhvervsliv og økonomisk ekspertise mener om Brexit, når blot man kan få sin antiEU ideologi ført ud i livet?

  Jeg erindrer en af de bedre danske statsministre der huskes for at have udtalt:

  IDEOLOGI ER NOGET BRAS

 • Anmeld

  Jens Ole

  Penge taler

  Skulle Løkkegård og venstre ikke kæmpe for menneskerettigheder, med lige så stor iver over for Saudi Arabien og Filippinerne, hvor de rige, i og for sig, må skyde de fattige. Og folk sidder uskyldigt fængslet i i bure med 70 mennesker i flere år. Uden at komme for en dommer Og deres eneste forbrydelse er at de er fattig underklasse. Eller Kina, som ikke ikke har bevæget sig en tomme mhst. menneskerettigheder, Thailand Sydafrika.
  Der er uendeligt mange lande som har langt værre menneskerettigheder end Ungarn, Polen, eller Venezuela, for den sags skyld.
  Jeg vil ikke forsvare disse lande, men jeg hader når politikkere som laver lukrative handelsaftaler med de mest brutale regimer i verden , sætter sig op på den høje hest. Og der er Venstre og EU de aller værste. Imø er det et skræmmende, usympatisk, menneskesyn , når man holder hjerteskærende brandtaler om menneskerettighedder og så derefter ser mellem fingre med at , enhver har lov til at skyde en narkoman på Filippinerne. Det er skræmmende. Jeg er med på at vi som Danskere ikke kan lave et større oprør eller gøre meget. Men kom dog ned fra den høje og hykleriske hest.
  Mhst. Ytringsfrihed. Ja så har Hjort jo foreslået, helt op til 12 års fængsel for visse kommentarer og indlæg på de socialle medier. De kunne jo være påvirket af den Russiske efterretningstjeneste. Så hvis Venstre fik det som de ønsker. Kunne jeg måske slet ikke skrive sådan et kritisk indlæg som dette.
  Men Løkkegård har ret i at det ikke er menneskerettigheder som er Polens, Ungarns eller DF´stærke side. Men i det mindste definerer de ikke menneskerettigheder ud for hvad som kan svare sig økonomisk.

 • Anmeld

  Max Tranebæk · Flymekaniker

  Nu skal Ungarn kanøfles fordi de nægter at modtage flygtninge

  EU har begået en uoprettelig fejl som ødelækker vores gode velfærd og demokrati. ved at fjerne vores inder landegrænser og ikke samtidig sørge for at EU ydre grænser fungeret.
  Som har bevirket en massiv indvandring fra Mellemøsten med stort set kun muslimer.
  og
  jeg syntes med al respekt ikke, når sandheden skal frem, at de flygtninge vi modtage og har modtaget.
  Menneskerettighedernes navn
  På nogen måde, ligner eller agere som reelle Flygtninge.

  Der er noget helt galt.

  Særligt angående den islamisk monokultur, som bruger vold og social kontrol.
  Der er det så slemt, at jeg krummer tæer

  Der er for meget ringe og manipulerende journalistik i omløb, og det har den alvorlige konsekvens, at demokratiet forurenes og ødelægges med forkert viden, som fører til helt forkerte politiske beslutninger.

  Se venligst denne video
  https://youtu.be/JjCongvn9-w
  Med al respekt
  På 16 dage er elleve personer skudt og fem dræbt – bare i Malmø.
  Lad os bevæge os væk fra svenske tilstande

  Store dele af dansk presse nægter at se problemer med Islamisk monokultur

  Vores journalister, de agerer lige som i kejserens nye klæder.