Morten Løkkegaard: DF har ikke travlt med at kæmpe for ytringhedsfrihed i EU

DEBAT: Dansk Folkeparti viser hykleri, når de i deres principprogram vil støtte frihedsrettigheder, samtidig med at deres handlinger i EU ikke lever op til det. En sammenligning mellem DR og ungarsk stats-tv gør langtfra sagen bedre, mener Morten Løkkegaard (V).

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Forestil dig, at Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet blev slæbt ud af DR Byen, fordi han og resten af oppositionen på nationalt tv argumenterede imod regeringens politik.

Det er realiteten i Ungarn, hvor flere oppositionspolitikere i december forsøgte at komme til orde på statsligt tv, der er styret af regeringens leder, Viktor Orbán.

Oppositionen blev afvist, da ingen fra tv-stationen ville tale med dem, og videoer på Twitter viser endda vagter, som bærer det ungarske parlamentsmedlem Ákos Hadházy ud af bygningen.

Flere parlamentarikere nægtede at forlade mediets bygning og tilbragte natten i makeuprummet.

DF-kurs understreger partiets hykleri
Menneskerettigheder som ytringsfrihed er en kerneværdi i det europæiske fællesskab – især i en politisk debat.

Derfor mener Venstre, at EU skal kunne sige fra over for medlemsstater, der underminerer den rettighed ved at smække kassen i.

Men åbenbart er ytringsfrihed ikke en værdi, som Dansk Folkeparti har travlt med at kæmpe for i Europa.

Dansk Folkepartis eget principprogram siger ellers, at partiet "værdsætter grundlæggende friheder som ytringsfrihed" og understreger vigtigheden af, at "frihedsrettigheder respekteres for andre folkeslag".

Altså indtil 17. januar, hvor partiet stemte imod muligheden for at sanktionere medlemslande, som forkaster retten til at sige sin mening og samtidig undergraver retsvæsenet, som tilfældet er i Ungarn, hvor dommere vælges eller vrages baseret på deres støtte til premierminister Viktor Orbán.

Sammenligner DR og Orbáns propagandamaskine
I sidste uge gæstede Dansk Folkepartis parlamentsmedlem Anders Vistisen Altingets EU-podcast.

Han forsvarede, at partiet stemte imod forslaget, som skal give EU mulighed for at trække dele af milliardstøtten til de medlemslande, hvor regeringer som den i Ungarn trodser EU’s grundlæggende retsstatsprincipper.

Hændelsen med oppositionspolitikeren, der blev revet ud af det offentligt ejede medie, blev ikke nævnt i udsendelsen, men det ungarske mediebillede, som domineres af statsligt ejede medier under premierminister Orbáns kontrol, var stadig til debat i Altingets podcast.

Anders Vistisen kommer i podcasten med en misvisende sammenligning af public service-medier i Danmark og Ungarn.

Han kunne tilsyneladende ikke se forskellen på medievirkeligheden i Ungarn, hvor statsstøttede tv-medier fylder meget, og på forholdene herhjemme i Danmark, hvor DR og TV 2-regionerne også er understøttet af staten.

Sammenligningen er fuldstændig uden sans for realiteterne i både Ungarn og Danmark.

Når oppositionen kategorisk bliver afvist sendetid, og regeringslederen har kontrol med de offentlige tv-kanaler, er der på ingen måde tale om et demokrati i europæisk forstand og slet ikke om reel ytringsfrihed i den politiske debat.

Venstre ønsker et trygt EU
Venstre mener, at det skal være muligt at tage dele af de mange støttemilliarder fra de lande, som affejer ytringsfrihed for politikere, der er uenige med regeringen, og som ignorerer grundlæggende retsprincipper.

Venstre kæmper for at forsvare disse fundamentale rettigheder i EU. Vi vil garantere den tryghed, som disse rettigheder sikrer borgerne.

Det er mere, end man kan sige om Dansk Folkeparti, der ønsker at stifte en ny politisk gruppering i parlamentet, som kan inkludere nogle af de yderligste nationalkonservative regeringspartier i unionen.

Eksempelvis regeringerne fra Polen og Ungarn, der udfordrer retsstaten og ytringsfriheden.

Er ytringsfrihed en urimelig ret?
Set udefra virker det langt fra urimeligt, at politikere fra oppositionen ville benytte sig af den ytringsfrihed, som de har ret til i et EU-land. Men ytringsfriheden bliver i Ungarn kvalt af Viktor Orbán, der sidder tungt på public service-medierne.

Baggrunden for de ungarske politikeres ønske om at få taletid på den offentligt ejede tv-station var, at Viktor Orbán havde vedtaget en kontroversiel lov, der går under navnet "slaveloven".

Den tillader arbejdsgivere at udskyde udbetaling for overarbejde i op til tre år og at efterspørge 60 procent mere overtid af deres medarbejdere, skriver medier som The Guardian og The New York Times. Det svarer til 400 timers overarbejde om året.

Kombinationen af en knægtet ytringsfrihed, et retssystem fuldt af nøje politisk udvalgte dommere og en gennemsyrende korruption burde være nok til, at EU siger fra og fratager Ungarn nogle af de mange milliarder kroner, som landet modtager i støtte.

Uanset hvad Vistisen måtte tro, er medierne i Danmark og Ungarn så langt fra hinanden, som de kan komme i EU-sammenhæng.

Venstre kæmper – modsat Dansk Folkeparti, lader det til – for et trygt Europa, hvor alle borgere har ret til et velfungerende retsvæsen og lige muligheder for at ytre sig uanset politisk ståsted.

Forrige artikel S til fagforbundene: EU's øremærkning af barsel kan danne farlig præcedens S til fagforbundene: EU's øremærkning af barsel kan danne farlig præcedens Næste artikel EU-kommissær: Positiv særbehandling kan være nødvendigt i kampen for ligestilling EU-kommissær: Positiv særbehandling kan være nødvendigt i kampen for ligestilling