Analyse af 
Rikke Albrechtsen

Leger Orbán med EU, eller vil truslen om 56 milliarder tabte støttekroner få Ungarn til at rette ind?

Ungarn står til at tabe milliarder i EU-midler, medmindre landet får styr på den løbske korruption, som i høj grad har ramt støttekroner fra Bruxelles. Landets regering udviser stor kompromisvilje, men hvor dybt stikker den egentligt?

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, har i årevis sat grå hår i hovedet på EU-systemet ved at udfordre grundlæggende demokratiske rettigheder.
Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, har i årevis sat grå hår i hovedet på EU-systemet ved at udfordre grundlæggende demokratiske rettigheder. Foto: Go Nakamura/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES: Der er noget ved den måde, et forslag om at trække Ungarn 56 milliarder kroner i EU-støtte er blevet modtaget af premierminister Viktor Orbáns regering, der får alarmklokkerne til at bimle i Bruxelles.

Der er nemlig ikke noget af den sædvanlige opkørte angrebsretorik fra Orbáns ellers let ophidselige forsvarere i den ungarske regering, efter at EU-Kommissionen søndag meldte ud, at den for første gang nogensinde vil bruge et nyt demokrativærktøj mod et EU-land til at lukke for pengestrømmene, medmindre Ungarn får styr på den udbredte svindel med EU-midler i landet.