Analyse af 
Rikke Albrechtsen

Leger Orbán med EU, eller vil truslen om 56 milliarder tabte støttekroner få Ungarn til at rette ind?

Ungarn står til at tabe milliarder i EU-midler, medmindre landet får styr på den løbske korruption, som i høj grad har ramt støttekroner fra Bruxelles. Landets regering udviser stor kompromisvilje, men hvor dybt stikker den egentligt?

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, har i årevis sat grå hår i hovedet på EU-systemet ved at udfordre grundlæggende demokratiske rettigheder.
Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, har i årevis sat grå hår i hovedet på EU-systemet ved at udfordre grundlæggende demokratiske rettigheder.Foto: Go Nakamura/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er noget ved den måde, et forslag om at trække Ungarn 56 milliarder kroner i EU-støtte er blevet modtaget af premierminister Viktor Orbáns regering, der får alarmklokkerne til at bimle i Bruxelles.

Der er nemlig ikke noget af den sædvanlige opkørte angrebsretorik fra Orbáns ellers let ophidselige forsvarere i den ungarske regering, efter at EU-Kommissionen søndag meldte ud, at den for første gang nogensinde vil bruge et nyt demokrativærktøj mod et EU-land til at lukke for pengestrømmene, medmindre Ungarn får styr på den udbredte svindel med EU-midler i landet.

Mens Orbáns tro væbner, den polske premierminister Mateusz Morawiecki, skældte ud på ”eurokrater, der vil knække rygraden på suveræne stater” og lovede at stemme mod Kommissionens forsøg på ”ulovligt at fratage et medlemsland støtte”, så var reaktionen fra Budapest langt mere afdæmpet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00