Debat

S i EU: I krisetider skal EU vise, at den grønne og digitale omstilling er mulig hånd i hånd

Postkort fra Bruxelles: Måske taler vi meget om kriser, os socialdemokrater. Men vi står også over for nogle utroligt store udfordringer. Udfordringer, vi kun kan løse i fælleskab. I det europæiske fælleskab, skriver Christel Schaldemose (S). 

Christel Schaldemose har været medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet siden 2006, hvor hun afløste Henrik Dam Kristensen. Ved EU-valget i 2019 fik hun 65.179 personlige stemmer.
Christel Schaldemose har været medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet siden 2006, hvor hun afløste Henrik Dam Kristensen. Ved EU-valget i 2019 fik hun 65.179 personlige stemmer.Foto: Presse, Christel Schaldemose
Christel Schaldemose
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så er sommeren over os! Jeg håber, du nyder den uanset om du holder fri i Danmark, udlandet eller stadig er på arbejde.

I Europa-Parlamentet fortsætter vi til slutningen af juli, før vi kan lægge blazerjakken og trække i træskoene.

Det er dejligt, at få lov til at sende jer en sommerhilsen.

Debatsommerserie:

Postkort fra Bruxelles

Sommeren står for døren, men arbejdet kalder stadig i Bruxelles.

Siden sidste Europa-Parlamentsvalg i 2019 har der været rigeligt at se til for de europæiske politikere.

Arbejdsopgaverne har budt på akutte og langsigtede udfordringer i form af en voksende tvillingkrise på klima- og miljøområdet, en verdensomspændende pandemi samt store ændringer i de geopolitiske forhold. 

Hvor er EU på vej hen efter fire så hæsblæsende år? Og hvad er der på spil, når de europæiske vælgere inden for et år skal til stemmeurnerne igen?

Altinget tager første bid af EU-valgkagen og inviterer de danske medlemmer af Europa-Parlamentet til at sende en hilsen fra Bruxelles om netop dette: En status på hvad der er sket, hvor Danmark står i EU, og hvad det politiske fokus bør være frem mod og efter valget i 2024.

Se listen af politikere og læs mere om debatsommerserien her.

Men det er svært, at skrive noget særligt hyggeligt med de mange kriser, der danner bagtæppe for vores hverdag lige nu: klimakrise, energikrise, inflationskrise, migrationskrise, biodiversitetskrise, tillidskrise, sikkerhedskrise.

Jeg hører, at vi socialdemokrater bruger ordet ”krise” for meget. At vi er alarmister. Men der er meget at være alarmeret over.

Klimakrisen er vores og kommende generationers allerstørste udfordring. Læg dertil krig i Europa, og så er det da klart, at det til tider kan være svært at sove trygt om natten.

Min rettesnor har været, at det skal være demokratiet, der laver spillereglerne for tech-giganterne, ikke den anden vej rundt 

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

For tiden taler vi også meget om udfordringer med "skærme" og utrygheden på nettet. Hvad møder vores unge mennesker der? Jeg kender utrygheden, jeg er selv mor til tre store drenge, unge mænd.

De sidste par år har jeg arbejdet med at gøre internettet mere trygt. Når internettet er ureguleret, bruger virksomheder som Facebook, Amazon og Google det til deres fordel og dræner os for både data og rettigheder.

Det laver vi om på med ny EU-lovgivning nu.

Jeg sad for bordenden, da vi fik vedtaget verdens første, digitale lovgivning - Digital Services Act. Måske kan man ikke høre dig skrige i Bruxelles, men den her lovgivning har givet genlyd i Sillicon Valley, London og Bruxelles.

Min rettesnor har været, at det skal være demokratiet, der laver spillereglerne for tech-giganterne, ikke den anden vej rundt. Men når det digitale bliver reguleret, er der til gengæld rigtig store muligheder i det.

Jeg tror, at nogle af svarene på mange af de kriser, vi står overfor lige nu, ligger i det digitale.

I dag er vi alt for dårlige til at koble den digitale omstilling med den grønne omstilling. Hvilket jo er underligt, når vi - i hvert fald i Danmark - ser os som verdensmestre i både grøn og digital omstilling.

Men de to omstillinger går mere parallelt end hånd i hånd. Det skal vi lave om på. Det digitale skal drive den grønne omstilling.

Læs også

Forestil dig, at din vaskemaskine selv går i gang, når det blæser mest. Det er godt for din økonomi, for strømmen er typisk billig, når vi har godt gang i de danske vindmøller.

Men det er også godt for den grønne omstilling, at vi bruger energien, når den er grøn og rigelig, og ikke når vi er nødt til at supplere med sort energi, for at få strømmen til at slå til.

Teknologien findes allerede. Nu skal vi bruge den, vi skal bruge den i større skala og vi skal bruge den klogt.

Det digitale kan drive den grønne omstilling. Det kræver de rette investeringer og de rigtige rammer. Derfor er der brug for at EU kommer på banen.

Når vi går til valg om et lille års tid, så handler det om retningen for Europa

Christel Schaldemose
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi skal lave en europæisk rammelovgivning, der skaber rammerne, så EU-landenes grønne, digitale omstilling trækker i samme retning og ikke i 27 forskellige retninger.

Måske taler vi meget om kriser, os socialdemokrater. Men vi står også over for nogle utroligt store udfordringer. Udfordringer, vi kun kan løse i fælleskab. I det europæiske fælleskab.

Når vi går til valg om et lille års tid, så handler det om retningen for Europa. Jeg mener, at Europa skal gå forrest i verden ved at vise, at den grønne omstilling er mulig hånd i hånd med den digitale omstilling.

Hvis du efter alt det her er i tvivl om, om mit navn kommer til at stå på stemmesedlen til juni næste år, så lad mig slå det fast med syvtommersøm: Jeg genopstiller. Der er alt for meget at kæmpe for.

Fremtiden er digital. Men hvis der overhovedet skal være en fremtid, skal vi sørge for at fremtiden også bliver grøn og tryg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00