Debat

Tysk MEP: Stop Mette Frederiksens snæversynede og skadelige EU-politik

DEBAT: Kun en stærk politik, hvor de rigeste lande løfter det tungeste læs, kan sikre et godt EU-samarbejde. Men den danske regering er for tilbagetrukken og anti-europæisk, skriver Rasmus Andresen, der er tysk medlem af Europa-Parlamentet.

Mette Frederiksen (S) skal skrotte sin anti-EU-politik, skriver medlem af Europa-Parlamentet Rasmus Andresen (De Grønne (Tyskland)).
Mette Frederiksen (S) skal skrotte sin anti-EU-politik, skriver medlem af Europa-Parlamentet Rasmus Andresen (De Grønne (Tyskland)).Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Andresen (De Grønne (Tyskland))
Medlem af Europa-Parlamentet

EU-samarbejdet er det stærkeste svar, vi har på de udfordringer, som vores samfund står overfor: klimakrisen, digitalisering og migration.

De store udfordringer kan ikke klares protektionistisk. Danmark er alt for småt til at kunne klare sig alene.

EU samarbejdet giver os en god ramme for at kunne løse nogle af de udfordringer, vi står over for. Vi har brug for et styrket EU for at kunne klare os i konkurrencen med USA og Kina.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For et styrket samarbejde skal vi være villige til at investere i vores fælles fremtid. EU-budgettet er et godt redskab til at investere i klima, forskning og ungdom.

EU-problemer løses i fællesskab
Vi grønne kæmper for flere investeringer, fordi vi ser klimakrisen som en kæmpe udfordring, der ligger foran os. Der er brug for langt flere offentlige investeringer for at kunne ombygge vores industri, energiforsyning, landbrug og trafik til at være klimaneutral. 

Ingen i Danmark ville argumentere for, at en millionær skulle få en rabat på indkomstskatten, fordi han ikke kan klare at betale mere end en sygeplejerske. Det samme gælder EU.

Rasmus Andresen (De Grønne (Tyskland))
Medlem af Europa-Parlamentet

Selvfølgelig skal pengene i det nuværende budget bruges mere bæredygtigt. Vi grønne vil gerne se landbrugsstøtten blive omlagt, og at man eksempelvis nedlægger støtten til kul- og gasprojekter. 

Men hvis vi tager målet om et klimaneutralt EU alvorligt, vil det bare ikke være nok til at kunne investere i en klimaneutral infrastruktur. Vi skal have alle stater med om bord.

Øst- og sydeuropæiske stater står foran store økonomiske og sociale udfordringer. Hvis vi ikke får dem løst i fællesskab, vil vi ikke kunne nå vores klimamål eller finde fælles svar i migrationspolitikken. 

Det er udtryk for protektionisme og anti-europæisk populisme, at den danske regering står fast på kun at betale 1 procent til budgettet.

Den danske regering ved godt, at deres regneark ikke hænger sammen. Et budget på 1 procent eller 1,07 procent betyder nedskæringer på projekter for klimaet, forskning, migration eller Erasmus.

Men det kan godt betale sig økonomisk for danskerne at investere i EU. For hver krone Danmark investerer i EU, får det danske samfund 7 kroner tilbage. 

EU er retfærdig og transparent
De økonomisk stærkeste stater betaler mest til EU budgettet og får meget ud af investeringerne.

Systemet er fair og transparent. Ingen i Danmark ville argumentere for, at en millionær skulle få en rabat på indkomstskatten, fordi han ikke kan klare at betale mere end en sygeplejerske. Det samme gælder EU.

Hvis rige stater igennem en rabat ender med at betale en mindre procentsats end fattige stater, ender systemet med at være uretfærdigt og ugennemsigtigt. 

Den danske regering har sat sig selv på sidelinjen. I stedet for at kæmpe for et klimavenligt og fremtidsorienteret budget, kommer man med populistiske teser imod EU og risikerer, at budgettet bliver blokeret fuldstændigt.

Det er trist at se statsminister Mette Frederiksen (S) bruge forkerte tal og dårlige fordomme mod EU.

Jeg ville ønske mig en socialdemokratisk regering med europæisk udsyn. Mette Frederiksen skal skrotte sin anti-EU-politik og mødes med hendes forgænger Poul Nyrup (S).

Der er brug for europæisk udsyn. Der er brug for en pro-europæisk dansk regering. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Rasmus Andresen

MEP (Bündis 90/Die Grünen), næstformand, Landdagen, Slesvig-Holsten
BA i forvaltning og kommunikation (RUC 2009)

0:000:00