Debat

V: Regeringen svigter Danmarks interesser i EU

EU er en forudsætning for Danmarks velfærd og velstand, og regeringens EU-skeptiske kurs sætter vores økonomi på spil, skriver Kim Valentin (V).

"Socialdemokratiet sender blandede signaler for at tale ind i en EU-skeptisk dagsorden om mindre EU. Det er ikke kun useriøst og bagudskuende – det er også dybt uansvarligt," skriver Kim Valentin (V).
"Socialdemokratiet sender blandede signaler for at tale ind i en EU-skeptisk dagsorden om mindre EU. Det er ikke kun useriøst og bagudskuende – det er også dybt uansvarligt," skriver Kim Valentin (V).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Valentin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har stor gavn af et økonomisk stærkt og stabilt EU. Det har vi haft siden vores indtræden i 1973.

Selvom det er store ord, så er EU – det europæiske samarbejde – en forudsætning for Danmarks velfærd og velstand.

Temadebat

Ny europapolitisk aftale?

Den seneste europapolitiske aftale, der danner hele fundamentet for den danske EU-politik, er tilbage fra 2008. 

Ambitionerne om en ny europapolitisk aftale blev nedskrevet i det såkaldte forståelsespapir, som regeringen formulerede sammen med de øvrige partier i rød blok efter valget i 2019. Siden er der sket så lidt, at både Venstre og flere andre partier nu begynder at blive utålmodige.

Er det tid til en ny? Og hvad skal en opdateret aftale prioritere i forhold til den gamle? Altinget tager debatten.

Som et lille land med en åben økonomi er vi fuldstændig afhængige af samhandel med andre – og her kommer det indre marked os til stor gavn. Det skal vi huske på, værdsætte og bakke op om.

Det indre marked er en absolut hjørnesten i dansk økonomi, hvorpå hundredtusinder af arbejdspladser direkte eller indirekte afhænger af vores adgang til at sælge danske produkter og tjenesteydelser til andre EU-lande.

Der er nemlig ikke en modsætning mellem det internationale og det, der er godt for Danmark. Tværtimod. Dansk økonomi, danske job og dansk velfærd er netop skabt, fordi vi altid har interageret og handlet med verden omkring os. Det skal vi blive ved med.

En god forretning for Danmark

Der er ingen tvivl om, at vores EU-medlemskab har gjort Danmark rigere. Markant rigere. Det gælder både vores virksomheders mulighed for at afsætte varer, men også i forhold til at få adgang til den fornødne arbejdskraft, der sikrer produktionen, øger væksten og er med til at finansiere vores samfund.

EU inklusiv EØS-landene Norge og Island aftager godt halvdelen af dansk eksport. EU-medlemskab medfører, at danske eksportører og importører får mulighed for at tilgå et marked med en befolkning på omtrent 450 millioner på samme vilkår som det danske marked.

Herboende udenlandsk arbejdskraft fra de andre EU-lande skønnes at øge vores BNP med cirka 93 milliarder kroner årligt. 93 milliarder kroner. Det svarer til cirka fire procent af Danmarks BNP.

Med andre ord er EU en særdeles god forretning for Danmark.

Det har mange en tendens til at glemme. Tit overskygges de kolde økonomiske facts af de mere farverige og konfliktfulde historier på europæisk plan.

Bedre EU

Debatten om EU er bølget frem og tilbage, vores tilhørsforhold har været diskuteret, og hvorvidt man er for eller imod og vil have mere eller mindre har fyldt meget. Venstre ønsker, at vi skal løsrive os fra dén diskussion om mere eller mindre EU. Vi skal have et bedre EU.

Et EU med større fokus på det, der forener os, end det, der skiller os.

Et EU, der fokuserer på at løse de udfordringer, der er fælles for medlemslandene, og som ikke kan løses af hvert land for sig.

Socialdemokratiet gambler med dansk økonomi, når man vil begrænse den fri bevægelighed i Europa.

Kim Valentin (V)
EU-ordfører

Og et EU, der forstår og respekterer, at vi er 27 forskellige nationer, der også skal have lov til at gøre nogle ting på deres egen måde.

Venstre ønsker et styrket indre marked og mere frihandel, men uden fælles social- og lønpolitik med mindsteløn og ret til sociale ydelser. Ambitiøs frihandel består i at sikre frihandelsaftaler og at få fjernet handelsbarrierer og nedbrudt handelsmure internt og eksternt. Det vil være fokus, hvis Venstre kan bestemme.

Regeringen svigter

Det burde egentlig være åbenlyst for enhver, at det er i Danmarks interesse af få mest muligt ud af EU-samarbejdet. Alligevel fortsætter regeringen – med Mette Frederiksen i spidsen – med at svigte Danmarks interesser i Europa. I en tid, hvor de europæiske lande rykker sammen, trækker den danske regering Danmark længere og længere væk fra indflydelsen i EU-samarbejdet.

Socialdemokratiet var for få år siden enig med Venstre i, at det er i Danmarks interesse at spille en aktiv rolle, være med ved bordet og prioritere arbejdet i EU. Nu har Socialdemokratiet meldt sig ud af samarbejdet mellem 'ja-partierne' i Folketinget, og man sender blandede signaler for at tale ind i en EU-skeptisk dagsorden om mindre EU. Det er ikke kun useriøst og bagudskuende – det er også dybt uansvarligt med tanke på alle de job og den velfærd, som skyldes vores frie samhandel i EU.

Socialdemokratiet gambler med dansk økonomi, når man vil begrænse den fri bevægelighed i Europa.

Venstre, derimod, vil stå værn om vores økonomi og vores velfærd. Derfor vil vi arbejde for et EU, der fortsat sikrer medlemsstaterne fælles økonomisk fremgang, og som skaber løsninger på de fælles og globale udfordringer med immigration, klima og sikkerhed.

Det vil være nogle af de prioriteter, Venstre går til forhandlinger med, når der i den kommende tid skal diskuteres en ny europapolitisk aftale.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00