Debat

Venstre: Ikke mere eller mindre – men et bedre EU

Der er brug for en ny europapolitisk aftale, som tager højde for verdens aktuelle kriser. Og her skal Danmark sidde med ved bordet for at påvirke tingene og få et bedre EU, skriver Kim Valentin (V).

Den seneste Europa-politiske aftale fra 2008 italesatte de aktuelle emner. Siden da er en corona-, migrationsk- og finanskrise samt en forstærket klimadagsorden kommet til, skriver Kim Valentin.
Den seneste Europa-politiske aftale fra 2008 italesatte de aktuelle emner. Siden da er en corona-, migrationsk- og finanskrise samt en forstærket klimadagsorden kommet til, skriver Kim Valentin.Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU-samarbejdet har været en gevinst for Danmark siden vores indtræden i 1973. Samarbejdet har udviklet sig over tid, og det samme har de udfordringer, som EU-samarbejdet har fokuseret på at løse.

Den seneste europapolitiske aftale fra 2008 italesatte de emner, der var aktuelle for nu mere end 13 år siden, og netop derfor tager den ikke højde for en stor del af den udvikling, vi har set siden.

Nye tider indebærer nye udfordringer, og af den grund er der brug for en ny europapolitisk aftale.

Europa i nye rammer

Siden 2008 har vi oplevet en finanskrise, en coronakrise, en migrationskrise, terrorangreb, to danske folkeafstemninger om tilknytningen til EU samt en fornyet og forstærket klimadagsorden.

Verden i dag er en anden, end den var dengang. Alt dette skal kunne rummes i den tilpasning, den nye retning og de ønsker, vi fastsætter i en ny europapolitisk aftale.

Venstre ønsker, at vi skal løsrive os fra diskussionen om mere eller mindre EU. Vi skal have et bedre EU.

Venstre ønsker, at vi skal løsrive os fra diskussionen om mere eller mindre EU. Vi skal have et bedre EU.  

Kim Valentin
EU-ordfører for Venstre

Et EU, der fokuserer på at løse de udfordringer, der er fælles for EU’s medlemslande, og som ikke kan løses af hvert land for sig, men kun i fællesskab. Det, der ikke er svært, skal løses nært.

Det betyder både, at der er områder, hvor EU skal have flere beføjelser og samarbejde mere, og at der er områder, som EU ikke skal brede sig til, simpelthen fordi det løses bedre nationalt.

Kritiske og glødende EU-tilhængere

I Venstre mener vi eksempelvis ikke, at EU skal have mere fælles lovgivning på det sociale område, eller at EU skal opkræve egne skatter.

Bedre løn- og arbejdsvilkår skal ikke uddeles fra et skrivebord i Bruxelles, men er noget, der aftales mellem arbejdsmarkedets parter.

På samme måde opkræves skatter bedst ved lov i Danmark, og vi kan så via disse skatter finansiere fælles indsatser i EU.

I det hele taget skal vi blive bedre til at tale om, hvad vi ikke vil med det europæiske samarbejde. Kun sådan kan vi få et bedre EU, og det gør os ikke til skeptikere.

Vi er ikke imod det danske folkestyre, fordi vi ikke er enige i alt, som Folketinget vedtager. Efter samme logik er vi ikke imod EU, fordi vi ikke er enige i alt, der vedtages i Bruxelles.

Tværtimod er vi i Venstre glødende EU-tilhængere. Det er vi, fordi EU-projektet i årtier har vist sin styrke gennem konkrete resultater og forbedringer for borgerne.

Mere fred, større velstand, bedre levevilkår og højere uddannelsesniveau for hver ny generation har udgjort kontrakten, som har sikret opbakningen.

Svagheder i samarbejdet

Men selvom resultaterne har været enestående, har der også været megen bøvl, bureaukrati og regler blottet for fornuft.

Samtidig er sammenholdet og den politiske ledelse til tider forekommet svag og svingende.

Senest har coronakrisen udstillet svagheder i EU-samarbejdet og vist os både gevinsterne ved at samarbejde internationalt i krisetider – men også konsekvenserne ved ikke at gøre det.

Nye tider indebærer nye udfordringer, og af den grund er der brug for en ny europapolitisk aftale.

Kim Valentin
EU-ordfører for Venstre

Da Mette Frederiksen i marts rejste til Israel med Østrigs kansler Sebastian Kurz, var det en kæp i hjulet på EU-indsatsen for at håndtere coronakrisen. I stedet kunne hun have brugt de dage og de ressourcer på at hjælpe med at få EU-indsatsen til at lykkes.

Statsministerens rejse til Israel er desværre symptomatisk for den nuværende regerings tro på Danmarks fordel af EU-medlemskabet.

Understøtte ikke modarbejde

Danmarks regering skal ikke bruge sin tid på at modarbejde EU-indsatser.

Den skal bruge sin tid på at understøtte EU-indsatser, der er med til at give os et bedre EU: For eksempel håndtering af coronakrisen, klimaindsatsen, migrationen over Middelhavet og problemerne med lande som Rusland og Hviderusland.

Danmark skal være med ved bordet, fordi det er der – ved bordet i EU – at Danmarks stemme er størst. Og fordi vi – når vi deltager aktivt – kan påvirke tingene og få et bedre EU.

Det skal være rammen for Danmarks europapolitik, og det vil vi tage med, når det nu ser ud til, at forhandlingerne om en europapolitisk aftale – langt om længe – bliver til noget. Det er vi klar til.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00