svarer 
Simon Kollerup

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om kommentar til henvendelsen af 14/3-22 fra F&P om skærpelse af FIL 79 a om måltal for bestyrelsesmedlemmer (lovforslagets § 5, nr. 1)

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 117, Spørgsmål 20
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 14/3-22 fra F&P om skærpelse af FIL 79 a om måltal for bestyrelsesmedlemmer (lovforslagets § 5, nr. 1), jf. L 117 - bilag 5?

Svar fra onsdag den 23. marts 2022
Det foreslås med L 117, at de finansielle virksomheders måltal fremover kun skal omfatte de bestyrelsesmedlemmer, der er valgt af generalforsamlingen eller lignende øverste myndighed. Forslaget betyder derfor, at de medlemmer, som vælges af medarbejderne på baggrund af en evt. ordning om medarbejderrepræsentation, fremadrettet ikke skal indgå i det opstillede måltal.

Forslaget indebærer, at reglerne for de finansielle virksomheder ensrettes med reglerne for de ikke-finansielle virksomheder, hvor den gældende retstilstand allerede er, at måltallet alene skal omfatte de generalforsamlingsvalgte medlemmer.

Udover at der ikke ses at være grund til forskellige regler for finansielle hhv. ikke-finansielle virksomheder på dette område, afspejler forslaget om ensretningen to overordnede hensyn.

For det første er det generelle reguleringsprincip i selskabsretten, at der alene reguleres for det, som virksomhedernes ledelse har indflydelse på. På samme måde som ledelsen i de ikke-finansielle virksomheder, så har ledelsen i de finansielle virksomheder samt aktionærerne ikke indflydelse på, hvem medarbejderne vælger som deres repræsentant i bestyrelsen. De finansielle virksomheders ledelse bør derfor, på samme måde som ledelserne i de ikke-finansielle virksomheder, kun pålægges at opstille måltal for den andel af bestyrelsen, hvor ledelsen kan påvirke sammensætningen.

For det andet er det vurderingen, at denne ensretning af ikke-finansielle og finansielle virksomheder kan bidrage til den sammenlignelighed, som lovforslaget bl.a. har til formål at skabe i forhold til måltal.

Det skal afslutningsvist understreges, at det forhold, at medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer ikke medregnes i opgørelsen af måltal, ikke ændrer på, at medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer har samme rettigheder, pligter og ansvar som de øvrige medlemmer af selskabets øverste ledelsesorgan. Opgørelsen af måltal har således ikke noget at gøre med medlemmernes rettigheder, uanset hvem de er valgt af.

Derfor vurderer jeg, at lovforslaget ikke skal ændres.
0:000:00