Her er forskningen, Dohrmann

FORSKNING: Jørn Dohrmann (DF) kender ikke øko-forskning, som mangler penge. Sludder, siger Landbrug & Fødevarer, som henviser til nyt forskningsprogram.
Der er masser af forskning, der mangler penge, mener Landbrug & Fødevarer.
Der er masser af forskning, der mangler penge, mener Landbrug & Fødevarer.
Kristian Aaskov Nielsen

Når Jørn Dohrmann siger, at han ikke kan se, at der kommer til at mangle penge, så kan man sagtens se det i erhverv- og forskningsverdenen.

Kirsten Lund Jensen
Teamchef, Økologisektoren, Landbrug & Fødevarer

Jørn Dorhrmann udtalte tirsdag til Altinget, at han ikke havde hørt om økologiske forskningsprojekter, der mangler penge. Men et forskningsprogram udarbejdet af statens Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) er på trapperne. Programmet har i alt 12 fokusområder. Ifølge Landbrug & Fødevarer er der ikke penge nok.

"Når Jørn Dohrmann siger, at han ikke kan se, at der kommer til at mangle penge, så kan man sagtens se det i erhverv- og forskningsverdenen," siger teamchef i økologisektoren i Landbrug og Fødevarer Kirsten Lund Jensen.

Med globaliseringsaftalen blev der afsat 40 mio. kr. til økologi og GUPD (Grønt Udviklings og Demonstrations Program). Det står i kontrast til tidligere 60-65 mio. kr. til den økologiske forskning. Erhvervslivet har i mellemtiden regnet på resultaterne fra forskningsprogrammet og anslår, at der skal bruges 80 mio. kr. for at nå regeringens mål om at fordoble det økologiske areal i Danmark. Derfor mener Landbrug og Fødevarer, at det bliver svært at nå ambitionerne.

"Det er et flerårigt forskningsprogram, man går ind og beskærer ret kraftigt. Det er nu, der skal lægges en 4-årig strategi for hvilke forskningsinitiativer, der skal igangsættes. Det er vigtig at støtte op fra starten, når man har en så ambitiøs målsætning med at fordoble det økologiske areal," siger Kirsten Lund Jensen.

Program med 12 punkter
Forslaget til forskningsprogrammet har i alt 12 punkter, hvor ICROFS vurderer, at der skal satses. Ifølge Kirsten Lund Jensen er det vigtigt at satse på alle områder.

"Hvis ikke vi følger med og får moderniseret og optimeret vores teknologi, så bliver man ikke konkurrencedygtig. Der skal udvikles, så man er i front med høj produktivitet, og man har et marked, hvor man er god til at produktudvikle," siger hun.

Hun mener derfor ikke, at omlægningsstøtte er tilstrækkeligt, som Jørn Dohrmann pegede på.

"Det er ikke nok bare at give noget til omlægningsstøtte. Det er lige så vigtigt, at vi eksempelvis får en robust planteproduktion, så udbyttet kommer op. Det skal jo være konkurrencedygtigt," siger Kirsten Lund Jensen.

Nødvendigt med prioritering
Det bliver svært at få penge til alle 12 punkter. Det mener Niels Halberg, som er teamleder for ICROFS, som har lavet rapporten.

"Det forlig virker ret utilstrækkeligt til at løse de ambitioner, som er i forskningsprogrammet. De behov, som erhvervet ser for forskning og innovation, er udtrykt i det forskningsprogram. Det kan ikke løses for de penge. Så må man prioritere - det er selvfølgelig en politisk beslutning," siger Niels Halberg.

I 2007 bad Fødevareministeriet ICROFS om at lave en videnssyntese for at kortlægge mulighederne og barriererne for markedsdrevet udvikling af økologi. På baggrund af vidensyntesen og regeringsgrundlaget har ICROFS' programkomite, som består af erhvervs- og forskningsverdenen, udarbejdet et forskningsprogram, som de i øjeblikket er ved at lægge sidste hånd på. Forskningsprogrammet skal til sin tid sendes til Fødevareministeriets nye GUDP og indgå i prioriteringen imellem de seks områder, som GUDP skal dække. Med mindre altså, at der forinden bliver en politisk beslutning om, hvor meget der skal gå til økologiforskning.

Niels Halberg vurderer, at det bliver svært at holde overliggeren højt med de afsatte midler.

"Det er klart, at man må være realistisk. Ambitionerne om forskning, udvikling og demonstration, som er beskrevet i ICROF's forskningsprogram, skal løse udfordringerne for en fremtidig fordobling af økologiske areal. De ambitioner kan ikke løftes med de penge, som ser ud til at være afsat," siger han.

Centerlederen understreger dog, at det endnu ikke er fastlagt, hvor mange penge der konkret bliver til økologiforskningen. Det er stadig en mulighed at afsætte flere midler, og dermed er der håb om, at regeringens mål stadig er muligt at nå med den lange tidshorisont.

Dokumentation

12 punker i ICROF's kommende forskningsprogram


- Nye højværdiprodukter
- Skånsom forarbejdning
- Økologi Plus: Målrettet udvikling af økologi til miljø og naturbeskyttelse
- Klimahensyn og energiproduktion
- Dokumentation og nye former for forbrugerinddragelse
- Nye attraktive bedriftsformer og samarbejde
- Robust planteproduktion
- Økologisk sortsmateriale gennem moderne planteforædling
- Øget frugt- og bærproduktion
- Bæredygtig væksthusproduktion
- Fremtidens drøvtyggere
- Fremtidens produktion på basis af fisk og andre en-mavede dyr

0:000:00