Auken afviser reform af EFSA

GMO: Trods skandaler og hård kritik vil Danmark ikke presse på for en reform af EFSA. Det siger miljøminister Ida Auken (SF), som har tillid til EFSA-eksperternes arbejde. Helt uforståeligt, mener Økologisk Landsforening.
Miljøminister Ida Auken (SF) vil ikke presse på for en reform af EFSA.
Miljøminister Ida Auken (SF) vil ikke presse på for en reform af EFSA. Foto: Colourbox
Per Bang Thomsen

GMO'er er et meget følsomt emne, og derfor dobbelttjekker vi altid EFSA's vurderinger herhjemme. Men jeg har ingen anledning til at mene, at der er et generelt problem med EFSAs eksperter.

Ida Auken (SF)
Miljøminister
Fakta
Om EFSA:

EFSA har til opgave at udarbejde videnskabelige vurderinger og yde videnskabelig og teknisk bistand på alle områder, som har indflydelse på fødevaresikkerheden. Den giver uafhængig information og underretter offentligheden om risici.

EFSA's GMO-panel, som består af europæiske GMO-eksperter, vurderer producenternes videnskabelige analyser af GMO-afgrøder og -produkter, inden institutionen kommer med en anbefaling om, hvorvidt en afgrøde bør godkendes til dyrkning i EU, eller om et produkt bør godkendes til import.

Risikovurderingerne skal bestemme risikoen for, at produktet skader menneskers sundhed samt risikoen for, at en afgrøde kan sprede sig til naturen eller til konventionelle/økologiske landmænds afgrøder og dermed medføre økonomiske tab for disse.


Kilde: Altinget | Fødevarer
Selvom flere EFSA-eksperter er blevet afsløret i at bijobbe for den private industri, vil Danmark ikke presse på for en reform af EU's fødevaresikkerhedsautoritet. Det fastslår miljøminister Ida Auken (SF), som trods skandalerne har tillid til EFSAs arbejde og dets vurderinger.

"Vi evaluerer løbende EFSAs indsats, og hvis vi finder problemer, skal vi selvfølgelig se på det igen," skriver ministeren i en mail til Altinget | Fødevarer.

EFSA er EU-borgernes sikkerhed for, at eksempelvis GM-afgrøder ikke er sundhedsskadelige for hverken mennesker eller dyr. Selvom eksperterne skal være uvildige, er flere af dem blevet taget i at arbejde for blandt andet biotekindustrien, og det har fået kritikere til at sætte spørgsmålstegn ved deres uafhængighed og uvildighed.

Intet generelt ekspert-problem
En af dem er den radikale miljøordfører Lone Loklint, der tidligere på året krævede en gennemgribende reform af EFSA, hvis man skulle genvinde tilliden til eksperternes arbejde. Det var især møntet på EFSAs GMO-eksperter, og hun opfordrede miljøministeren til at sætte skub i en reform, mens Danmark stadigvæk havde formandskabet.

0:000:00