Corona-ministre hitter blandt vælgerne
MENINGSMÅLING: S-regeringens ministre får pæne karakterer af vælgerne, og de mest centrale ministre under coronakrisen er med i toppen. Sundhedsminister Magnus Heunicke stormer op på en tredjeplads. Tallene fremgår af en meningsmåling fra Epinion.


Erik Holstein
Journalist og politisk kommentatorMinistrene i den socialdemokratiske mindretalsregering står usædvanligt godt blandt vælgerne.
Det fremgår af en ny måling fra Epinion foretaget for Altinget og DR.
I målingen skal svarpersonerne angive, om de bedømmer en række politikere positivt eller negativt, og her får over halvdelen af ministrene et samlet plus på mindst 10. Målingen er foretaget, et par uger efter nedlukningen af Danmark startede.
1.-plads
Statsminister Mette Frederiksen (S)
Samlet positiv minus negativ: 66 procent
For bare et år siden var opbakningen til Mette Frederiksen kun imponerende blandt vælgere, der stemte S og SF. I dag er der selv blandt blå bloks vælgere tre gange så mange, der bedømmer statsministeren positivt som negativt. I rød blok, hvor især radikale vælgere tidligere var meget forbeholdne, er der nu hele 92 procent, der giver en positiv bedømmelse. Samlet bedømmer 78 procent Mette Frederiksen positivt, mens kun 12 procent giver en negativ bedømmelse.
Coronakrisen har i den grad givet Mette Frederiksen en kommunikationsplatform, som hun har formået at udnytte optimalt. Ikke alene har hun fremstået som solid klippe i farefyldt coronafarvand, hun har også formået at få nogle socialdemokratiske grundprincipper som solidaritet og velfærdssamfund gjort til bærende elementer. Det er, som om håndteringen af coronakrisen er det, Mette Frederiksen har trænet til hele sit liv.
En så unik opbakning varer sjældent særlig længe, og de første kritiske spørgsmål begynder nu at komme frem. Men lige her og nu må Mette Frederiksen føle sig som solkongen.
2.-plads
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S)
Samlet positiv minus negativ: 28 procent
Forgængeren på posten, Venstres Inger Støjberg, scorede også pænt i ministermålingerne, men hun delte vandene langt mere ned Mattias Tesfaye. Som minister har han ikke ændret synderligt på Støjbergs hardcore linje, men hans retorik er væsentligt mere afdæmpet, og han kan derfor hente en meget bred opbakning. Den manglende skarphed skyldes ikke holdningsløshed, tværtimod er hele hans attitude til udlændingepolitikken forbundet med klassiske socialdemokratiske idealer som kamp mod religiøs formørkelse, ligestilling mellem kønnene og et solidarisk værdifællesskab som grundlag for velfærdssamfundet.
Tesfaye er den eneste minister i top fem, der ikke har spillet nogen særlig rolle under coronakrisen.
3.-plads
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S)
Samlet positiv minus negativ: 26 procent
Før corona var Magnus Heunicke en anonym sundhedsminister, der ikke havde særlig meget at tage sig til, fordi en sundhedsreform var skudt til sidste del af regeringsperioden. Det afspejlede sig i ministermålingerne, hvor Heunicke lå på en lunken midterplacering. Nu er alt ændret: Heunicke har en talerstol, han ikke havde drømt om, og bortset fra statsministeren er han aktuelt den vigtigste minister overhovedet.
Heunicke bruger den evne, han også udviste som transportminister i Thorning-regeringen, nemlig at tage borgernes parti mod systemet. Under coronakrisen førte det til åben krig med de øverste sundhedsmyndigheder, hvor Heunicke kæmpede for langt flere test. Den kamp vandt Heunicke, og selv om striden med embedsmændene var på nippet til at komme ud af kontrol, demonstrerede Heunicke en fin fornemmelse for strømningerne i vælgerhavet
4.-plads
Finansminister Nicolai Wammen (S)
Samlet positiv minus negativ: 22 procent
Finansministeren har med et utal af økonomiske hjælpepakker været en nøglespiller under krisen – og det bliver han i høj grad også i de kommende uger og måneder, hvor genåbningsplaner og finanspolitiske lempelser bliver afgørende for at få den danske økonomi i gang igen. De seneste ugers helt uhørt brede forlig i Folketinget passer som fod i hose til Nicolai Wammens runde og meget kommunale stil, og han har indtil videre løst opgaverne fint.
5.-plads
Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Samlet positiv minus negativ: 21 procent
Befolkningens store flertal er parat til at tage drastiske midler i brug under coronaepidemien, selv hvis midlerne er på kanten af de normale restprincipper. Det er præcis den holdning, justitsminister Nick Hækkerup står for – også i al almindelighed. Hækkerup har været en af de mest synlige ministre under krisen, senest med loven, der fordobler straffen for coronarelateret kriminalitet. Men Nick Hækkerup lå også pænt i målingerne allerede inden krisen.
6.-plads
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Samlet positiv minus negativ: 20 procent
Undervisningsministeren har også haft sit pressemøde under coronakrisen, men hun har alligevel ikke været ikke været en af de mest synlige ministre, selv om lukningen af skolerne er en væsentlig del af regeringens plan for at få smitten under kontrol. Pernille Rosenkrantz-Theils sjetteplads skal snarere ses som et resultat af hendes evne til at skabe sig en skarp profil før krisen, hvor hun allerede dengang placerede sig lunt i ministermålingerne.
7.-plads
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S)
Samlet positiv minus negativ: 18 procent
Social- og indenrigsministerens fokus under coronaepidemien har primært været at beskytte de hjemløse og socialt udsatte, der har svært ved at overholde de sundhedsfaglige råd for at undgå smitte. Det fokus ligger fint til Astrid Krag. Før corona ryddede bordet, var hun ellers ved at få problemer, fordi hendes faktuelle oplæg til forhandlingerne om en ny udligningsreform mellem kommunerne var præget af flimmer og upræcise informationer. Men det slagsmål er der ingen, der interesserer sig for nu.
8.-plads
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S)
Samlet positiv minus negativ: 16 procent
Jeppe Kofod har ikke været særlig markant på den udenrigsministerpost, han fik på afbud. Ministeriet var egentlig tiltænkt Nicolai Wammen, men Wammen måtte tage Finansministeriet, da Henrik Sass Larsen meldte sig syg. I coronasammenhæng har Jeppe Kofod mest beskæftiget sig med at få strandede danskere hjem fra de fjerneste afkroge af verden. Den opgave har han løst udmærket, senest ved at skaffe et særfly til at hente danskere fra Peru.
9.-plads
Skatteminister Morten Bødskov (S)
Samlet positiv minus negativ: 13 procent
En plusscore på 13 procent er ganske pænt for en skatteminister, men Morten Bødskov har på flere måde haft en rolle at spille under de sidste ugers krise.
Dels var et af regeringens første initiativer at give virksomhederne henstand med skatte- og momsindbetalinger, dels præsenterede Bødskov aftalen om de offentligt ansattes pligter og rettigheder, hvis de hjemsendes som følge af krisen. Bødskov har på linje med Wammen en ret embedsmandsagtig fremtoning, og den stil passer godt til store nationale kriser.
10.-11.-plads
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S)
Samlet positiv minus negativ: ti procent
Dan Jørgensens ministerium var et af de allermest centrale inden den nuværende undtagelsestilstand, men sundhedskrisen har i første omgang skudt klima til hjørne. Lige her og nu er klimahensyn faldet ned af vælgernes prioriteringsliste på grund af de mange helt akutte problemer – og Dan Jørgensens synlighed har derfor heller ikke været i top de seneste uger. Dertil kommer, at klimaministeren allerede før krisen var under beskydning for at nøle med klimaindsatsen, og støttepartiet Enhedslisten truede ligefrem med at vælte ham. Dan Jørgensen er dog en sand mester i profilering, og når der skal diskuteres erhvervsstøtte kombineret med grøn omstilling kommer han i spil igen.
10.-11.-plads
Forsvarsminister Trine Bramsen (S)
Samlet positiv minus negativ: ti procent
Krigen mod corona er ikke lige den slags krige, forsvarsministeren er rustet til, og selv om landet nærmest er i undtagelsestilstand, er militærets rolle trods alt begrænset. Bedømmelsen af Trine Bramsen synes snarere at basere sig på tiden før 11. marts. Hun har klaret sit ministerium fint, og de svindelsager, der har været under hendes departement, kan man ikke laste hende for - de var et resultat af fortidens synder.
12.-plads
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
Samlet positiv minus negativ: syv procent
Beskæftigelsesministeren får en lille plusscore, men det er lidt overraskende, at han ligger i den nederste halvdel, når vælgerne skal bedømme ministrene. Hummelgaard har en ret central rolle i forsøget på at holde hånden under danske arbejdspladser, og han har i det hele taget en markant ideologisk profil. Undertallene viser dog, at mange vælgere slet ikke kender Hummelgaard, og de borgerlige er ikke særlig begejstrede for ham.
13-14.-plads
Fødevare- og ligestillingsminister Mogens Jensen (S)
Samlet positiv minus negativ: fire procent
Fødevareministeren er på Borgen kendt som en venlig mand, der ikke har mange fjender, men blandt de borgerlige vælgere er Mogens Jensen ikke synderlig populær, og det trækker hans samlede karakter ned i nærheden af et neutralt nul. Mogens Jensen var på banen for at forsikre om fødevaresikkerheden under corona, og den forsikring har vist sig at holde vand.
13.-14.-plads
Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Samlet positiv minus negativ: fire procent
Simon Kollerup har ikke været særlig meget i vælten som minister, men for få dage siden trådte han i karakter med en opsang til bankerne om at give de nødvendige kreditter til små og mellemstore virksomheder. Det er dog først sket, efter at målingen er foretaget, og mange vælgere kender slet ikke Simon Kollerup.
15.-plads
Udviklingsminister Rasmus Prehn (S)
Samlet positiv minus negativ: tre procent
Det var noget af en overraskelse, da Rasmus Prehn blev minister, for han var kendt som en enfant terrible i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Men siden har han grebet chancen for fuld udblæsning – og Prehn var en periode også vikarierende kulturminister under Joy Mogensens orlov. Det er dog stadig de færreste vælgere, der har en mening om ham, og de kommende uger bliver udviklingsbistanden ikke lige det mest hotte emne.
16.-plads
Transportminister Benny Engelbrecht (S)
Samlet positiv minus negativ: en procent
Transportområdet er ofte et minefelt for ministre, og sammenlignet med forgængeren fra VLAK-regeringen, Liberal Alliances Ole Birk Olsen, kan Benny Engelbrecht være godt tilfreds med en karakter en my til den positive side. Aktuelt er hans opgave primært at sørge for, at den kollektive trafik fungerer på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.
17.-plads
Boligminister Kaare Dybvad Bek (S)
Samlet positiv minus negativ: nul procent
Endnu en af regeringens ideologer, og det er derfor ikke overraskende, at Kaare Dybvad får gode karakterer af venstrefløjens vælgere, mens de blå vælgere er negative. Boligministeren kom for alvor i vælten med sine planer om indgreb mod kapitalfonden Blackstones spekulation på det danske boligmarked, men ved den lejlighed blev Dybvad samtidig mål for en kampagne, der fremstillede indgrebet mod Blackstone som en trussel mod andelsboligerne. Det kan meget vel spille ind på hans karakter.
18.-plads
Miljøminister Lea Wermelin (S)
Samlet positiv minus negativ: minus to procent
Lea Wermelin har været en temmelig usynlig minister, og det kan forklare, at hun er blandt de kun to ministre, der ligger og roder under nulpunktet. Det kommer næppe til at ændre sig i den nærmeste fremtid, hvor miljøpolitik er røget langt ned ad dagsordenen.
19.-plads
Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S)
Samlet positiv minus negativ: -6 procent
Joy Mogensen var en ganske populær borgmester i Roskilde, før hun blev minister, og på grund af en personlig tragedie måtte hun starte ministerperioden med en orlov. På det seneste har Joy Mogensen været under kritik for at være for langsom med at give støtte til det kulturliv, der er helt i knæ som følge af nedlukningen af Danmark.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er ved en fejl ikke blevet inkluderet i målingen. Altinget beklager fejlen.
Positiv | Negativ | Ved ikke | Kender ikke politikeren | Positiv minus negativ | Antal besvarelser | |
Mette Frederiksen | 78 % | 12 % | 7 % | 2 % | 66 % | 1.014 |
Mattias Tesfaye | 45 % | 17 % | 19 % | 19 % | 28 % | 507 |
Magnus Heunicke | 46 % | 20 % | 14 % | 21 % | 26 % | 549 |
Nicolai Wammen | 43 % | 21 % | 18 % | 17 % | 22 % | 543 |
Nick Hækkerup | 40 % | 19 % | 21 % | 20 % | 21 % | 547 |
Pernille Rosenkrantz-Theil | 45 % | 24 % | 15 % | 15 % | 20 % | 460 |
Astrid Krag | 41 % | 24 % | 20 % | 16 % | 18 % | 538 |
Jeppe Kofod | 35 % | 19 % | 25 % | 21 % | 16 % | 546 |
Morten Bødskov | 32 % | 19 % | 26 % | 23 % | 13 % | 502 |
Dan Jørgensen | 34 % | 24 % | 18 % | 23 % | 10 % | 544 |
Trine Bramsen | 29 % | 20 % | 23 % | 28 % | 10 % | 456 |
Peter Hummelgaard | 19 % | 12 % | 19 % | 50 % | 7 % | 459 |
Mogens Jensen | 23 % | 19 % | 18 % | 40 % | 4 % | 506 |
Simon Kollerup | 20 % | 16 % | 22 % | 43 % | 4 % | 516 |
Rasmus Prehn | 17 % | 14 % | 20 % | 49 % | 3 % | 475 |
Benny Engelbrecht | 22 % | 20 % | 21 % | 37 % | 1 % | 515 |
Kaare Dybvad | 15 % | 15 % | 25 % | 45 % | 0 % | 484 |
Lea Wermelin | 15 % | 17 % | 21 % | 47 % | -2 % | 486 |
Joy Mogensen | 23 % | 29 % | 19 % | 30 % | -6 % | 493 |
Om målingen
Målinger af foretaget af Epinion for Altinget og DR på baggrund af i alt 456 til 1.014 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel. Se det konkrete antal besvarelser i tabellen nederst.
Interviewene er gennemført i perioden fra 26. marts til 1. april 2020.
Sådan har vi spurgt: Er du positivt eller negativt stemt over for ...
Ministrene er rangeret efter, hvor mange procent der er positivt stemt, fraregnet den procentdel, der er negativt stemt. Målingen er altså ikke lavet specifikt på ministerrollen, men på helhedsindtrykket af den pågældende politiker.
Ved en beklagelig fejl er uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen ikke medtaget i denne måling.