Debat

Danske kriterier for bæredygtig biomasse bør søge britisk inspiration

REPLIK: Det er nødvendigt med danske kriterier for bæredygtig biomasse. Men i stedet for at opfinde vores eget system, skal vi tage udgangspunkt i det, der allerede er implementeret i Storbritannien, skriver Dansk Energi.
Foto: Kraftvarme Nyt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristine van Het Erve Grunnet
Chefkonsulent, Dansk Energi

Som led i den grønne omstilling leverer kraftvarmeværkerne et markant bidrag til CO2-reduktionen ved at skifte kul ud med træ. Det er ikke nyt at bruge træ til el- og varmeproduktion - det har vi gjort siden 1980'erne på bæredygtig vis.

Det skal vi også i fremtiden, hvor vi i højere grad vil importere træpiller og flis fra USA og Canada, fordi der er store mængder bæredygtigt træ til rådighed.

Branchestandard for biobrændsel
Træpiller og flis som overgangsbrændsel er nødvendig for at nå målet om energiforsyning uden fossile brændsler, det slår fem grønne, danske organisationer fast i et indlæg i Altinget.dk den 3. december. De opfordrer samtidig til, at Danmark skal udarbejde bæredygtighedskriterier for den træbaserede biomasse til energi. Dansk Energi støtter denne opfordring.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Det skal ikke være til diskussion, at den biomasse, vi anvender i dag og i fremtiden, skal være bæredygtig. Derfor har Dansk Energis medlemmer besluttet at gå skridtet videre og udarbejde en frivillig dansk branchestandard, som vil stille krav om ansvarlig skovdrift for at sikre, at skovene genplantes, og at natur og nærmiljø ikke belastes. Derudover skal CO2-reduktionerne dokumenteres.

Branchestandarden vil basere sig på Sustainable Biomass Partnership (SBP), der er et samarbejde mellem en lang række europæiske energiselskaber fra Dong Energy, Vattenfall, E.ON., Drax, GDF Suez m.fl. Alt i alt står partnerne i SBP for 70 procent af det europæiske marked for træpiller.

Forskellige bæredygtighedskrav på tværs af EU vil vanskeliggøre handel med biomasse, øge kompleksiteten og i sidste ende gøre biomassen dyrere og vil ikke føre til mere bæredygtighed.

Kristine van Het Erve Grunnet
Chefkonsulent, Dansk Energi

Britisk forbillede 
I 2014 vil SBP lancere en certificering for produktion og indkøb af træpiller. Certificeringsordningen tager udgangspunkt i de bæredygtighedskriterier, den britiske regering har udviklet. Briternes kriterier er de strengeste, der findes i EU.

De britiske kriterier stiller krav om, at biomassen skal komme fra bæredygtig skovindustri samt skal levere CO2-reduktioner på 60 procent sammenlignet med EU-gennemsnitsudledningen fra afbrænding af fossile brændsler. Kravet om CO2-reduktioner bliver endvidere strammet, så den leverede reduktion i 2020 skal være 72 procent og 75 procent i 2025.

Vi støtter udarbejdelsen af danske bæredygtighedskriterier, men vil gerne understrege nødvendigheden af, at vi ikke opfinder vores eget nationale system.

Det er mere langtidsholdbart at tage udgangspunkt i det, der allerede er implementeret i Storbritannien. Forskellige bæredygtighedskrav på tværs af EU vil vanskeliggøre handel med biomasse, øge kompleksiteten og i sidste ende gøre biomassen dyrere og vil ikke føre til mere bæredygtighed.

Desuden vil mere enslydende nationale kriterier kunne bane vej for det bedst tænkelige - nemlig fælles EU-kriterier, som desværre på nuværende tidspunkt har lange udsigter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00